כמטרייל
כמטרייל (באנגלית: Chemtrail) היא תאוריית קשר לא מוכחת, לפיה מטוסים מרססים חומרים כימיים או ביולוגיים מזיקים באמצעות פסי התעבות, והדבר מוסתר מהציבור. טענות אלה נדחו על ידי הקהילה המדעית.
תומכי התאוריה טוענים שבשנת 1995 חל שינוי בפסי ההתעבות, ומציגים מדי פעם צילומים המנסים להוכיח טענה זו ובהם למשל נראים פסי התעבות רגילים המתפוגגים מהר ופסי התעבות אחרים אשר נשארים זמן ממושך באוויר. לטענתם, החומרים המפוזרים בפסי ההתעבות גורמים למניפולציה פסיכולוגית, שליטה באוכלוסייה, שינוי מזג אוויר באמצעות החזרת קרינת השמש, מחלות בדרכי נשימה ובעיות בריאות אחרות, וכן לוחמה ביולוגית או כימית.
בשל הפופולריות של תאוריית קשר זו, גורמי ממשל במדינות רבות מקבלים פניות מהציבור הדורשים הסברים לתופעה. מדענים ופקידי ממשל ברחבי העולם נאלצים להסביר שוב ושוב שפסי ההתעבות של מטוסים הם פליטה נורמלית של אדי מים דחוסים, הנוצרת בגובה של 5 עד 16 קילומטרים.
תולדות המונח
המונח כמטרייל (באנגלית: chemtrail) הוא הלחם בסיסים באנגלית של chemical (חומרים כימיים) ו-contrail (פס התעבות).
בשנת 1996 פורסם מאמר של חיל האוויר האמריקאי ובו רעיונות לשינוי מזג אוויר. כתגובה טענו מספר גורמים שחיל האוויר האמריקאי מרסס את אוכלוסיית ארצות הברית בחומרים מסוכנים. הכחשות גורמי הצבא לא עזרו, והשמועה המשיכה להתפשט, בעיקר בתוכניות לילה ברדיו.
בתחילת שנות ה-2000 הוקמו אתרי אינטרנט המוקדשים לנושא זה. בדרך כלל תומכי תאוריית כמטריילס הם אנשי ימין העוינים את הממסד וחשדנים כלפי ממשלת ארצות הברית. ב-2009 המוזיקאי פרינס דיבר בראיון טלוויזיוני על התאוריה, מה שהיה לאחד האזכורים הבולטים במדיה זו.
בסקר משנת 2011 שנערך בארצות הברית, קנדה והממלכה המאוחדת, 2.6% מהנשאלים אמרו שהם מאמינים בתאוריית הכמטריילס, ו-14% מאמינים בה באופן חלקי.
טענות לקיום כמטריילס
במספר מקרים ניסו תומכי התאורייה להוכיח את נכונותה, אך לא צלחו במשימתם.
בשנת 2001 ניסה חבר הקונגרס האמריקאי דניס קוסיניץ' להעביר הצעת חוק האוסרת על לוחמת חלל, הכוללת גם איסור על שימוש בכמטריילס. בוועדת הקונגרס שונה נוסח ההצעה כך שלא יכיל את המילה "כמטריילס", ולאחר מכן ההצעה נפלה ולא עלתה שוב להצבעה.
בשנת 2007 נטען בתוכנית תחקירים בטלוויזיה בלואיזיאנה שקיים ריכוז גבוה של בריום בפסי ההתעבות. בדיקה חוזרת העלתה שחלה טעות במדידה, והריכוז הוא נמוך ונורמלי.
תגובות בקהילה המדעית
עשרות מאמרים פורסמו בכתבי עת מדעיים המסבירים את תופעת פסי ההתעבות ושוללים את הטענות של תומכי התאוריה.
פטריק מיניס, מדען אטמוספירה של נאס"א, אמר בראיון שההיגיון אינו מניא את חסידי כמטרייל: "אם אתה מנסה לדבר עם האנשים האלה בהיגיון ולהפריך את הטענות שלהם, אז הם אומרים - 'ובכן, גם אתה חלק מהקנוניה'."
האסטרונום בוב ברמן איפיין את תאוריית כמטרייל כדוגמה קלאסית של כישלון ביישום העיקרון "תערו של אוקאם". הוא אמר: "במקום להבין את העיקרון הפשוט לפיו פסי ההתעבות מורכבים מאדי מים קפואים, הם מעדיפים לחשוב שמדובר בתופעה סודית שבה מעורבים 40,000 טייסים של חברות מסחריות ובקרי טיסה שמטרתם היא להרעיל את הילדים שלהם."
קישורים חיצוניים
שגיאות פרמטריות בתבנית:ויקישיתוף בשורה
פרמטרי חובה [ שם ] חסרים
- רועי צ'יקי ארד, מה עומד מאחורי השובלים המשונים בשמים?, באתר הארץ, 25 בדצמבר 2014
- יאנה פבזנר בשן, הישראלים שבטוחים שעננים וחיסונים הורגים אותנו, באתר מאקו, 29 בדצמבר 2016
- כרמל שור, שובלי ריסוס: תיאוריות פורחות באוויר, במדור "מדע במבט-על" באתר של מכון דוידסון לחינוך מדעי, 3 בינואר 2017
23195018כמטרייל