שינוי מזג אוויר
שינוי מזג אוויר (Weather modification) הוא תהליך המשנה באופן מקומי מזג אוויר או מתמרן אספקטים סביבתים מסוימים ומטרתו הסופית היא לשנות מזג אוויר מקומי. התהליך המודרני שמשמש בין היתר לזריעת עננים ומניעת סופות הפך עם השנים לעניינן של ממשלות[1] וגופי צבא בעולם כולו.[2][3] המונח המתייחס לשינוי אקלים, אשר עוסק בהיקף אזורי או עולמי, הוא הנדסת אקלים (אנ').
התמרון הבולט והמדווח ביותר התרחש באולימפיאדת בייג'ינג (2008).[4]
זריעת עננים
תהליך זריעת עננים הוא תהליך שכיח ברוב המדינות המערביות בעולם. התהליך מעודד משקעים באמצעות זריעת חלקיקים בגובה מסוים. החלקיקים לרוב נוצרים מתרכובת כסף ויוד. יעילות התהליך לא הוכחה וכמו כן נטען שהתהליך בטוח לסביבה. מספר פרויקטים עסקו בכך מסביב לעולם: מבצע פופאי (אנ') של ארצות הברית בווייטנאם, פרויקט קומולוס (אנ') בבריטניה וניסויי ישראל.
התהליך מעורר מתנגדים רבים בעולם המכנים את תוצר הזריעה בשם כמטרייל. בהקשר זה ישנו בלבול בין מספר מטרות-זריעת עננים מיועדת להורדת גשם, בעוד שהמונח "כמטרייל" בעיקר מתייחס לשימוש לכאורה בחומרים שמטרתם המשוערת היא להחזיר את קרינת השמש מכדור הארץ והסברים חלופיים אחרים.
מניעת סופות
תעוד לפרויקטים ראשונים למניעת סופות נרשם בשנת 1958 ובין השנים 1962 ל-1983. שני הפרויקטים נערכו על ידי ממשלת ארצות הברית ומטרתם הייתה לווסת את עונת הציקלונים על ידי הטסת מטוסים אל עין הסופה.[5] [6] פרויקטים מאוחרים כללו יצירת שכבת שמן על פני הים. התהליך בחן אידוי.[7] [8] מאוחר יותר, חברת Dyn-O-Mat הציעה פיתוח חדיש. החברה הציעה להזריק את רכיב ה Dyn-O-Gel (מסוגל לספח פי 1,500 ממשקלו) לעין הסופה. יעילותו בספיחת אדי הסופה. השיטה נמדדה ונמצאה כלא יעילה.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- לינדה שניידר, הפתרון הכוזב למשבר האקלים, באתר הזמן הזה, מאי 2019
- שינוי מזג אוויר, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
הערות שוליים
32669000שינוי מזג אוויר