יצחק מאור

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יצחק מאור
תמונה זו מוצגת במכלול בשימוש הוגן. נשמח להחליפה בתמונה חופשית.
תמונה זו מוצגת במכלול בשימוש הוגן.
נשמח להחליפה בתמונה חופשית.
לידה 27 במרץ 1950
חיפה
נהרג 9 באוקטובר 1973 (בגיל 23)
השתייכות צבא הגנה לישראל
תקופת הפעילות 19691973 (כ־4 שנים)
דרגה סגן  סגן
תפקידים בשירות
קצין חיל רגלים
פעולות ומבצעים
מלחמת יום הכיפורים  מלחמת יום הכיפורים
עיטורים
עיטור המופת  עיטור המופת

סגן יצחק מאור (27 במרץ 19509 באוקטובר 1973) היה קצין צה"ל, שלחם במלחמת יום הכיפורים בזירת הדרום ונפל בקרב. על פעולתו במלחמה הוא עוטר לאחר המלחמה בעיטור המופת.

ביוגרפיה

יצחק מאור נולד בחיפה והשלים שם את לימודיו התיכוניים. היה פעיל בתנועת הצופים וחובב ספורט. השתתף בצליחת הכנרת.

בקיץ 1969 התגייס לצה"ל במסגרת גרעין "מגל" של הנח"ל. עבר קורס צניחה צבאית, קורס מפקדי כיתות וקורס קציני חיל רגלים. הוא למד במרכז ללימודים קדם-אקדמאיים של הטכניון והתכוון ללמוד בו בפקולטה להנדסה אזרחית.

במלחמת יום הכיפורים

בפרוץ מלחמת יום הכיפורים נמנה מאור על אנשי גדוד המילואים 68 מחטיבת ירושלים, שאיישו את מעוזי קו בר-לב שלגדת תעלת סואץ, וספגו את מהלומת ההתקפה הראשונית של הצבא המצרי. מאור היה סגן מפקד מעוז חיזיון. ביום הראשון למלחמה, 6 באוקטובר, נפגע מפקדו והוא נטל את מקומו ונלחם עד שנפל ב-9 באוקטובר. תחילה נחשב לנעדר, ולאחר זמן נמצאה גופתו.

יצחק מאור הניח אם ושני אחים. הוא הובא לקבורה בבית הקברות הצבאי בחיפה.

בחודש מאי 1975 עוטר מאור בעיטור המופת לאחר מותו. בכתב העיטור תוארו מעשיו:

סגן מאור יצחק, גילה אומץ לב
סגן יצחק מאור ז"ל היה סגן-מפקד מוצב "חיזיון" שליד גשר "פירדאן" שבתעלת-סואץ. מוצב זה עמד מול ראש הגשר העיקרי של המצרים, בגזרה המרכזית, כשנמצאים בו פחות ממחלקה של לוחמינו. בהתקפה הראשונה נפגע קשה מפקד המוצב. סגן יצחק מאור ז"ל נטל את הפיקוד לידיו והצליח להדוף את ההתקפה הראשונה – ולכוחותינו אבדות רבות. מאוחר יותר הצליח כוח מצרי לחדור למוצב, והתפתח קרב פנים אל פנים. סגן יצחק מאור ז"ל בעצמו הסתער על המצרים ברימונים וניסה להדפם. המוצב בפיקודו של סגן יצחק מאור ז"ל, החזיק מעמד עד יום ג' (יומה הרביעי של המלחמה), תחת התקפות חוזרות-ונשנות של המצרים. בקרבות אלה נפל לבסוף. במשך כל הקרבות גילה כושר-מנהיגות מעולה ואומץ-לב למופת.[1]

הנצחה

שמו של מאור הונצח על גבי מספר אנדרטאות: אנדרטת חללי גדוד 68 במלחמת יום הכיפורים; אנדרטה לנופלים מבית הספר הריאלי בחיפה; קיר הזיכרון לאנשי הטכניון שנפלו במערכות ישראל. חבריו הקימו אנדרטה ונטעו חורשה לזכרו על הר הכרמל. המרכז ללימודים קדם אקדמאיים של הטכניון הוציא חוברת לזכר תלמידיו שנהרגו, וביניהם מאור.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

יצחק מאור34861071Q114567323