יעקב זרם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יעקב זרם
לידה י"ז בתמוז ה'ת"ש (גיל: 83)
מדינה ישראל
מקום מגורים ירושלים
פעילות בולטת פרופסור לפיזיקה, מנכ"ל ומייסד חברת אופיר אופטרוניקה, חבר ועד מנהל וחבר בחבר הנאמנים במרכז האקדמי לב, דירקטור, משקיע ויזם
בת זוג חיה זרם
פרסים והוקרה פרס התעשייה
אות עמית כבוד מהמרכז האקדמי לב
יקיר ירושלים

יעקב זֶרֶם (נולד ב-23 ביולי 1940, י"ז בתמוז ה'ת"ש) הוא פיזיקאי ישראלי, פרופסור לאלקטרואופטיקה ויזם, לשעבר נשיא חברת אופיר אופטרוניקה (אנ').

קורות חייו

נולד בגבעתיים להוריו קדיש ושרה שטרום, עולים חדשים מפולין ומבלארוס, שֶׁעִבְרְתוּ את שם משפחתם לזֶרֶם בעת עלייתם ארצה. הוריו היו בעלי רקע חסידי, והשתייכו לחסידות קרלין, בחוג שכונה מאוחר יותר פינסק-קרלין. עם זאת, אביו למד בישיבת לידא הציונית של הרב ריינס,[1] ואף חינוכו היה ציוני-דתי. בבית הספר העממי למד בגבעתיים, בבית הספר הדתי היחיד באזור, שאביו היה שותף בהקמתו. בגילאי התיכון היה מתלמידיו של הרב משה צבי נריה בישיבת כפר הרא"ה, חלוצת ישיבות בני עקיבא. לאחר קבלת תעודת הבגרות ומספר חודשי לימוד נוספים ב"מתיבתא" במסגרת גרעין "אמונים", התגייס עם חבריו ושירת כלוחם וכקצין במסגרת הנח"ל.

עם שחרורו מצה"ל החל ללמוד באוניברסיטה העברית בירושלים, בה השלים תואר בוגר, מוסמך ודוקטור בפיזיקה ניסויית. בתקופת היותו סטודנט עסק בחינוך ולימוד מדעים מדויקים בבתי ספר שונים בעיר. בסיום לימודיו נמנה עם מקימי המרכז האקדמי לב (לשעבר מכון לב) בירושלים, שם שימש במשך 13 שנים כמרצה בכיר וכפרופסור במחלקה לאלקטרואופטיקה. בשנת 1976 יזם את הקמת חברת אופיר אופטרוניקה יחד עם ד"ר אפרים גרינפילד וד"ר אפרים סכמסקי.

אופיר אופטרוניקה

זרם הוביל את אופיר אופטרוניקה, שהתחילה בחדר קטן במכון לב, כיו"ר וכמנכ"ל במשך שלושים ושבע שנים. בתקופה זו הקימה החברה חברות-בנות בארצות הברית, באירופה, ביפן, בסין ובמדינות נוספות, וכן הגיעה להיקף מכירות של מעל חצי מיליארד ש"ח. החברה הייתה אחת מהחברות הראשונות בהר חוצבים, ומשם ניהלה את כל פעילותה המקומית והבינלאומית, תוך שהיא שותפה פעילה בקידום אזור התעשייה יחד עם הרשות לפיתוח ירושלים והעמותה לפיתוח הר חוצבים, שיעקב היה ממקימיה.

החברה, יחד עם החברות הבנות שעסקו בפעילות פיתוח, שיווק וייצור בעולם, הפכה למובילה עולמית בתחומי עיסוקיה, ובפרט בכל הנוגע למכשירי מדידה ללייזרים ואופטיקה בתחום האינפרה אדום. בשנת 1991 הונפקה אופיר בבורסה לניירות ערך בתל אביב, ובשנת 2011 נמכרה בסכום של 230 מיליון דולר לחברת ניופורט האמריקאית.[2][3][4][5] לאחר המכירה, המפעלים, מטה החברה ומרכז הטכנולוגיה המשיכו לפעול מישראל.

על הצלחתו בקידום התעשייה הישראלית ועל מיצובה בצמרת הטכנולוגיה העולמית קיבל זרם את פרס התעשייה לשנת 2003.[6] בנימוקי השופטים נכתב כי הפרס הוענק כ"אות הערכה על חזון וכושר ביצוע, אשר הפכו מיזם פרטי קטן למפעל עם פריסה בינלאומית, על הישגים טכנולוגיים ומוניטין שתרמו למיצוב התעשייה הישראלית כחברה שוות-זכויות בצמרת הטכנולוגיה העולמית".[7]

במקביל לעבודתו באופיר היה זרם בעל מעורבות והשפעה על החינוך הטכנולוגי והאקדמי בירושלים. זאת, הן כחבר ועד מנהל וחבר בחבר הנאמנים במרכז האקדמי לב וחבר בחבר הנאמנים ובמועצה האקדמית בעזריאלי – מכללה אקדמית להנדסה ירושלים, הן באמצעות שיתופי פעולה בין האקדמיה בירושלים ובין התעשייה הירושלמית. בין היתר קידם חינוך טכנולוגי לציבור החרדי.

על פועלו ותרומתו למרכז האקדמי לב הוענק לו אות עמית כבוד לשנת תש"ע.[8]

כיום משמש במגוון תפקידים ציבוריים, ביניהם משקיע בחברות הֶזְנֵק ודירקטור בחברות "PRC Medical" ו"PRC CARDIO-OPTIC". בנוסף, הוא פעיל עדיין במרכז האקדמי לב ובמכללה האקדמית עזריאלי. עד שנת 2021 שימש כיו"ר הדירקטוריון של חברת "RAICOL CRYSTALS".

על תרומתו רבת השנים לפיתוח התעשייה עתירת הידע בירושלים ועל קידום החינוך הטכנולוגי-תעשייתי-אקדמי בה הוענק לו עיטור הכבוד יקיר ירושלים לשנת תש"פ.[9]

משפחתו

יעקב זרם מתגורר בירושלים. נשוי לחיה לבית לקסמן, לה נישא בשנת 1966, ולהם ילדים, נכדים ונינים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Sefer Dombrovitsah = Dombroṿitser andenḳ-bukh, Tel-Aviv : Irgun yotsʼe Dombrovitsah be-Yiśraʼel, 1964
  2. ^ גולן חזני, אקזיט ענק לישי דוידי: אופיר אופטרוניקה נמכרת ב-230 מיליון דולר, באתר כלכליסט, ‏8-7-2011
  3. ^ קובי ישעיהו, אופיר אופטרוניקה: הסכם למיזוג עם ניופורט בפרמיה של 92%, באתר גלובס, ‏8-7-2011
  4. ^ שלמה פיוטרקובסקי, מחדר קטן ב'מכון לב' לאקזיט של 230 מיליון ד', באתר ערוץ 7, ‏12-7-11
  5. ^ ניר צליק, יעקב זרם יקבל 24 מיליון דולר ממכירת אופיר אופטרוניקה, באתר כלכליסט - www.calcalist.co.il, ‏2011-07-10
  6. ^ פרס התעשייה, באתר industry.org.il
  7. ^ מנור, הדס (2003-10-27). "יעקב זרם, עמרם זפרן וחיים רוסו - בין הזוכים בפרס התעשייה לשנת 2003". Globes. נבדק ב-2023-04-19.
  8. ^ מחדר קטן ב'מכון לב' לאקזיט של 230 מיליון ד', באתר ערוץ 7, ‏2011-07-12
  9. ^ יקירי ירושלים לשנת תש"פ, באתר עיריית ירושלים
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0