ינה וידה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית אישיות ריקה. ינה (יואכים) וידההונגרית: Vida Jenő, שם משפחתו הקודם היה וייל, בודפשט, 30 באוגוסט 1872אושוויץ, מרץ 1945[1][2] היה תעשיין הונגרי-יהודי, מנכ"ל חברות תעשייתיות. ה-11 ברשימת המשפחות היהודיות העשירות בהונגריה (לפי "פורבס") במחצית הראשונה של המאה ה-20 עם הון משוער של כ-10 מיליון פנגו הונגרי. נספה בשואה במחנה ההשמדה אושוויץ.

קריירה

מוצאו של וידה הוא ממשפחה יהודית ענייה, אביו היה דוד וייל[3] ואמו ברטה שולהוף. הוא התכונן להיות סוחר, סיים את לימודיו באקדמיה למסחר בבודפשט, והחל את הקריירה שלו כמתלמד במפעל לייצור אלכוהול, גרינוולד ושות'. מטעם הפירמה נסע רבות למזרח כדי ליצור שוק לאלכוהול ההונגרי. בשנת 1897 הצטרף וידה ל"מכרה הפחם הכללי ההונגרי" (Magyar Általános Kőszénbánya - MÁK) כסוכן עסקי. עד מהרה התמנה למנהל העסקים של החברה ולאחר מכן, בשנת 1914, למנכ"ל. החברה שעמדה לפני פירוק אורגנה מחדש ופותחה על ידו לחברה תעשייתית ענקית. במהלך מלחמת העולם הראשונה וידה מונה כחבר ב"וועדת הפחם הלאומית" וב"וועדת פיקוח המחירים המרכזית". בשנת 1918 הפכה חברת מכרות הונגרית נוספת לחלק מ- MÁK. הוא השקיע הון רב בפיתוח מושבות הבוקסיט הטרנסדנוביות של הונגריה שהתגלו בשנים שלאחר מלחמת העולם הראשונה ובארגון העיבוד המקומי של הבוקסיט (ממנו מפיקים את האלומיניום). הוא הפך לחבר בדירקטוריון התאחדות התעשיינים ההונגרית (GYOSZ), בלשכת המסחר והתעשייה בבודפשט וליו"ר האיגוד הלאומי של יצרני המלט. הוא היה חבר בוועדת השיפוט של מחוז קומארום-אסטרגום. עם הון של 10 מיליון פנגו הונגרי דורג במקום הראשון מבין מנהלי התאגידים הגדולים. וידה עלה בכוחות עצמו מקרב מה שכונה "היהודים הקטנים", כישרונו הבלתי יאומן, הבנתו וראייתו המסחרית והייזמית, הפכו אותו ל "self-made man" האחרון מבין היהודים המצליחנים בהונגריה לפני מלחמת העולם השנייה.

קשריו ודרכו בפוליטיקה

לוח זיכרון לינה וידה במכון לקשרי חוץ וליחסי כלכלה בהונגריה. הוצב בשנת 2014

קשרים הדוקים ואמיצים קישרו אותו ל"בנק האשראי הכללי ההונגרי", לחברת מכרה מתכת האלומיניום והתעשייה בע"מ ולחברות תעשייתיות רבות נוספות. מצד ההון הגדול הוא תמך במנהיגים הפוליטיים של השלטון. הוא מונה ליועץ כלכלי ראשי, ולאחר מכן בשנת 1928 מונה לחבר קבוע ועד מותו של הבית העליון בבית הנבחרים ההונגרי. הוא השתייך לחוג הצר ביותר של העוצר מיקלוש הורטי. יחסיו עם עוצר הונגריה היו כה קרובים, עד שהיה בין חמשת הנציגים ממוצא יהודי בבית העליון, ולמרות המחאה הגרמנית שנשלחה להורטי, הוא נשאר חבר בוועדת הכספים העליונה של הבית העליון גם בשנת 1943 (יחד עם היהודים הנוספים: הברון מוריץ קורנפלד, הברון ג'רג' אולמן, פרנץ קורין הצעיר ואאורל אגרי).

לאחר הכיבוש הגרמני של הונגריה, נתפס וידה על ידי הגסטאפו. גנרל האס אס אוטו ווינקלמן (המפקד העליון של האס אס בהונגריה) התיישב בווילה שלו בבודה, וינה וידה גורש לאושוויץ, שם נפטר לאחר שחרור מחנה ההשמדה מאפיסת כוחות בשל חודשי הרעב והסבל.[4]

מקורות

מידע נוסף

  • מי ומי? לקסיקון של בני הדור. [Bp.], ביתא ספרותית ושות ', [1937].
  • הלקסיקון של התקופה ההונגרית האחרונה. אד. Kerkapoly M. Emil. Bp., 1930. אירופה ניו יורק.
  • לקסיקון פוליטי הונגרי. אד. T. Boros László. (עמ '1929)
  • יוז'ף פלטינוס: פשעי הבונים החופשיים. מהדורה רביעית Bp., 1938-1939. Budai-Bernwaliner József ny.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ינה וידה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Halálesete bejegyezve a Bp. IV. ker (belváros) állami halotti akv. 72/1947. folyószáma alatt.
  2. ^ Az 1945. május 2-ai halálozási dátuma bíróilag állapítatott meg. Budapesti törvényszék 1. P.31859/1946/11. sz. jogerős végzése.
  3. ^ Felesége, Schulhof Berta halotti bejegyzése alapján, Bp. VI. ker. állami halotti akv. 1470/1934. folyószám.
  4. ^ Dési, András (23 בינואר 2015). "Mágnás, jótevő, üldözött". Népszabadság. Budapest. נבדק ב-9 בפברואר 2016. {{cite news}}: (עזרה)
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0