יין נחשים
יין נחשים (כתב סיני: 蛇酒, פין-יין: shé-jiǔ, וייטנאמית: rượu rắn, חמרית: ស្រាពស់) הוא משקה אלכוהולי המיוצר על ידי השריית נחשים בשלמותם לתוך יין אורז או אלכוהול מזוקק. צריכת המשקה מתועדת לראשונה בסין במהלך שושלת ג'ואו המערבית. לפי הרפואה הסינית המסורתית באותה תקופה, למשקה יש יכולות ריפוי וחידוש הצ'י בבני־אדם. את המשקה ניתן למצוא בסין, בווייטנאם ובכל רחבי דרום מזרח אסיה.
בשר הנחשים שמוסיפים למשקה, ארסיים לרוב, לא משתמר במשקה בצורתו המקורית בדרך־כלל. גם הארס של הנחש מנוטרל על האתנול; החלבונים שלו נפרשים ולכן אינם פעילים.
שוק הלילה (華西街夜市) שבטייפה, טייוואן, נודע ביין הנחשים שלו ובמנות נוספות הכוללות נחשים.
סוגים
ישנם שני סוגים של יין נחשים:
- מושרה: נחש ארסי גדול שהוכנס לצנצנת זכוכית של יין־אורז, לעיתים בנוסף לנחשים קטנים יותר ולצמחי מרפא. הוא מושרה בצנצנת במשך חודשים רבים. היין נשתה כמשקה מבריא מתוך כוסות של שוטים או מספלים.
- מעורבב: נוזלי הגוף של הנחש מעורבבים לתוך יין שנצרך באופן מיידי כשוט. ניתן להכין יין מדם של נחש על ידי חיתוך נחש לאורך בטנו, וניקוז הדם שלו ישירות לתוך כלי השתייה המלא ביין־אורז או באלכוהול המיוצר מדגנים. יין ממרה של נחש נעשה בשיטה דומה, באמצעות כיס המרה של הנחש.
היסטוריה
כבר שנים רבות שנחשים וחלקי הרקמות שלהם נחשבים יקרי ערך על ידי חסידי הרפואה הסינית המסורתית. השימוש הראשון המתועד במשקה היה בסין, במהלך שושלת ג'ואו המערבית (ב־771 לפנה"ס), והשימוש בנחשים כתרופה תועד במדריך הרפואי קלאסיקת עשבי המרפא של שנונג (神农本草经) שחובר בין 300 לפנה"ס ל־200 לספירה. על השימוש המפורט במגוון מיני הנחשים, חלקי הגוף שלהם ומגוון תכשירים שקשורים אליהם הורחב רבות במדריך הרפואי "בנקאו גנגמו" (本草綱目) של לי שיז'ן בשושלת מינג.
כיום, ניתן למצוא יין נחשים באזורים רבים בווייטנאם, דרום מזרח אסיה, ודרום סין.
טענות לערך רפואי
ישנה אמונה רווחת שלנחשים יש תכונות רפואיות, ויין מפורסם לעיתים קרובות כבעל יכולת לרפא הכל, מקוצר־רואי ועד נשירת שיער, כמו גם לשפר את הביצועים המיניים. בווייטנאם, אנשים רבים מאמינים שיין נחשים (Rượu rắn) משפר את הבריאות והגבריות. משקה דומה מיוצר עם שממיות או סוסוני-ים.
יין נחשים, בשל אחוז האלכוהול הגבוה שבו, נשתה באופן מסורתי בכוסות של שוטים. שותים אמיצים לעיתים יאכלו חלקים מסוימים של הנחש כמו את כיס המרה שלו, העין שלו והקיבה שלו.
יבוא יין נחשים אינו חוקי ברוב המדינות מכיוון שנחשי קוברה ונחשים אחרים שנהרגים במהלך הייצור הם לעיתים קרובות מינים בסכנת הכחדה.
ראו גם
קישורים חיצוניים
33479903יין נחשים