סוסון-ים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף סוסון ים)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןסוסון-ים
Hippocampus histrix, Timor Oriental.jpg
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: גרמיים
סדרה: אבובונאים
משפחה: אבובוניים
סוג: סוסון ים
שם מדעי
Wikispecies-logo.svg Hippocampus
סוסון ים בהריון
זוג סוסוני ים שוחים
מהקטנים שבסוסוני הים - סוסון הים הננסי.

סוסון-ים[1] (שם מדעי: Hippocampus) הוא סוג דג הנמנה עם משפחת האבובוניים (משפחה בה חברים גם סוסון עשב וסוסון האצה) ומתת-משפחת סוסוני ים. סביבתם הטבעית של סוסוני הים היא אזורי צמחייה ימית. סוסוני ים נפוצים ליד חופים ובשוניות אלמוגים שבהם שורר אקלים טרופי או סובטרופי. הם נפוצים באוקיינוס השקט, באוקיינוס האטלנטי ובאוקיינוס ההודי ובשלוחותיו, כולל מפרץ אילת.

אורך גופו יכול לנוע בין 13 מ"מ במין סוסון ים דניס (Hippocampus denise) ל-35 סנטימטר. סוסוני הים נודעים כבעלי החיים בהם הזכרים מתעברים (ראו להלן). שמו של סוסון הים ניתן לו בשל דמיון פניו לפני הסוס.

גופם מכוסה בלוחיות קשות וזנבם חסר סנפיר ומשמש לאחיזה ולא לשחייה - שכן סוסון הים נחשב כדג בעל כישורי שחיה נמוכים ביותר, ומרבית הזמן הוא אוחז באמצעות זנבו צמחי מים על מנת שלא להיסחף. הם ניזונים מסרטנים קטנים, תולעים וזחלי רכיכות שאותם הם צדים במים או שואבים מעל אצות.

לסוסון ים אין קיבה לכן המזון עובר בגופו מהר מאוד.

רבייה

בדומה לאבוביים קרוביהם, סוסוני הים הזכרים מכילים בגופם את הביצים המופרות. (מה שאפשר להגדיר כהריון) הפריית סוסון הים היא הפריה פנימית. הנקבה מטילה את ביציה לכיס הדגירה הנמצא על בטנו של הזכר. בזמן העברת הביצים אל הכיס, הזכר מפרה אותן. עם תום ההטלה נשמרות הביצים בכיס הדגירה אצל הזכר. מספר הביצים בכיס יכול לנוע בין 10–300 ביצים.

הדגיגים מתפתחים בכיס שמתחת לבטנו של הזכר. בכיס מופיעות בלוטות עור המספקות מזון לביצים. העוברים מתפתחים בכיס הדגירה במשך כארבעה שבועות. ככל שהם גדלים הכיס הולך ותופח. כאשר הושלמה התפתחות העוברים נפתח כיס הדגירה וסוסוני הים הזעירים יוצאים לים.

מינים

סוסוני ים בישראל

בישראל קיימים חמישה מינים של סוסוני ים:[2][3]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0