יחסי סרי לנקה – קובה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יחסי סרי לנקהקובה
סרי לנקהסרי לנקה קובהקובה
סרי לנקה קובה
שטחקילומטר רבוע)
65,610 110,860
אוכלוסייה
23,156,258 10,961,915
תמ"ג (במיליוני דולרים)
84,357 107,352
תמ"ג לנפש (בדולרים)
3,643 9,793
משטר
רפובליקה רפובליקה סוציאליסטית

יחסי סרי לנקה–קובה הם היחסים הבילטרליים שבין הרפובליקה הדמוקרטית הסוציאליסטית של סְרִי לַנְקַה לבין הרפובליקה של קובה. שתי המדינות כוננו יחסים דיפלומטיים רשמיים בשנת 1959[1]. לסרי לנקה שגרירות בהוואנה[2] ולקובה יש שגרירות בקולומבו[3].

היסטוריה

היסטורית, בין סרי לנקה וקובה התנהלה מערכת יחסים לא רשמית באמצעות המסחר החל מסוף המאה ה-18.

ממשלות סרי לנקה וקובה יצרו קשר לראשונה זמן קצר אחרי עלייתו של פידל קסטרו לשלטון בקובה ב-1959. שתי המדינות כוננו רשמית את היחסים בין המדינות ב-29 ביולי 1959[4]. סרי לנקה הייתה בין הראשונות שהכירו בקובה כעת שצ'ה גווארה (שר התעשייה של קובה דאז) ביקר בסרי לנקה[5] כחלק ממשלחת שעסקה בקידום הסחר בסוכר.

התפתחות היחסים בין המדינות הביאה ליצירת קהילות של תושבי כל אחת בשתיהן. סטודנטים רבים לרפואה מסרי לנקה לומדים בקובה, ומאמני ספורט קובניים נשכרים לעבוד בסרי לנקה[4].

המדינות הבלתי-מזדהות

סרי לנקה וקובה היו שתיהן חברות בגוש המדינות הבלתי-מזדהות שהתנגד לשליטה העולמית של שתי המעצמות הגדולות, ברית המועצות וארצות הברית, בעת המלחמה הקרה. ראש ממשלת סרי לנקה ג'וניוס ג'אייווארדנה ביקר בקובה ב-1979, ובמהלך אותן שנים שתי המדינות חתמו על מספר הסכמים לחיזוק הקשר האידאולוגי ביניהן. אלה כללו בין היתר הסכם לשיתוף פעולה תרבותי שנחתם ב-1976 ותוקן פעמים רבות אחר כך והסכם שני, מדעי-טכנולוגי, שנחתם ב-1978 ומאוחר יותר נוספו לו פרוטוקולים אחרים.

יחסים כלכליים

קובה וסרי לנקה שיתפו פעולה במספר מגזרים במטרה לסייע לפיתוח ההדדי ולהתקדמות הכלכלית של שתיהן. שיתוף פעולה זה בולט במיוחד במגזרי ניהול הסיכונים וביוטכנולוגיה[6]. הקשרים במגזר החקלאי פותחו, והאקלים הדומה של שתי המדינות[7] מאפשר לשתי המדינות לעבוד על פיתוח יבולים כגון פפאיה וקוקוס.

ליחסים החקלאיים בין המדינות היסטוריה ארוכה. בתחילת המאה ה-20 התיישבו בצפון ובצפון-מערב סרי לנקה שנקראה אז ציילון סוחרים קובנים רבים שהקימו קהילות שנעלמו בחלוף הזמן. עם זאת, עדיין קיימות כמה השפעות תרבותיות על סרי לנקה, דוגמת התרומה הקובנית לביילה, סוג של מוזיקת ריקודים פופולרית באי שמקורה לפני מאות שנים בקרב הקהילות הקפיריות או האפרו-סינהאלזיות (אלו קהילות מעורבות של פורטוגזים, אפריקאים ומקומיים סינהאלים). קהילות קטנות מסוג זה בסרי לנקה עדיין קיימות בחלקים מסוימים של קובה, כמו גם קבוצות בעלות מוצא מעורב קובני בצפון סרי לנקה[8].

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

38061386יחסי סרי לנקה – קובה