יוסף גולדשטיין (איש חינוך)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תמונה חופשית

יוסף גולדשטיין (נולד ב-1926) הוא איש חינוך ישראלי, ממקימי ארגון המורים ואוניברסיטת חיפה, מנהל מחוז במשרד החינוך, מקים מרכז חינוך מחוזי חיפה.

ביוגרפיה

גולדשטיין נולד בחיפה. בשנת 1942 התגייס לפלמ"ח ומטעמו נשלח כאחד ממתנדבי היישוב לצי המלכותי הבריטי. עם תום מלחמת העולם השנייה השתחרר מהצי המלכותי הבריטי, חזר, לשורות ההגנה ושירת בגזרת ירושלים. בה בעת החל את לימודיו בבית המדרש העברי למורים בירושלים. במהלך לימודיו נשלח להורות בטבריה ולהשתתף בהגנה על העיר. במהלכה של מלחמת השחרור נמנה עם ראשוני הקשרים של חיל האוויר הישראלי.

לאחר שחרורו חזר גולדשטיין לעיר הולדתו ומונה למורה ולאחר מכן למנהל חטיבת כיתות היסוד של בית הספר "חוגים". עם סגירת החטיבה המשיך בתפקידי הוראה וכסגן המנהל בחטיבה התיכונית של בית הספר. תוך כדי עבודתו השלים לימודי תואר ראשון בהיסטוריה באוניברסיטה העברית בירושלים.

ב-1960 יצא בשליחות מחלקת החינוך של הסוכנות היהודית יחד עם משפחתו כמורה לעברית בקהילה היהודית של העיר מיניאפוליס בארצות הברית. בעת שהותו בחו"ל סיים את לימודי התואר השני במינהל חינוך באוניברסיטה של מינסוטה.

עם שובו ארצה בשנת 1963, התמנה כסגן מנהל בבית המדרש למורים וגננות ע"ש א.ל. לוינסקי וכעבור שנה מונה למפקח על הכשרת מורים במשרד החינוך והתרבות.

ב-1966 זכה גולדשטיין במכרז לניהול בית הספר התיכון "עירוני א'" בחיפה. בית הספר היה באותה תקופה, ושנים אחרי כן, בית הספר היחיד בישראל ששילב באותן כיתות תלמידים יהודים, מוסלמים ונוצרים מהעיר חיפה וסביבותיה ותלמידים דרוזים מהכפרים שעל הכרמל. בתקופת ניהולו הגיע בית הספר למעמד מוביל באחוזי ההצלחה של תלמידיו בבחינות הבגרות.

במקביל לתפקידו כמנהל בית ספר, השלים גולדשטיין את כתיבת עבודת הדוקטורט שלו בבית הספר לחינוך של אוניברסיטת מינסוטה בארצות הברית, בנושא "ניתוח השוואתי של תוכניות להכשרת מורים במדינת ישראל בין השנים 1948-1965".

באותה עת נמנה ד"ר גולדשטיין עם מקימי אוניברסיטת חיפה ויחד עם ד"ר חנן ברין ייסדו את החוג לחינוך בה. משום העקרון שהנחה אותו, כי לא ניתן להיות מרצה בתחום ממשי כמינהל חינוך מבלי להיות איש שטח בראש ובראשונה, נמנע מלעזוב את תפקידי הניהול ולעבור לעסוק בהוראה אקדמית בלבד. במסגרת פעילותו באוניברסיטת חיפה כיהן כראש המסלול למינהל החינוך, הקים את המרכז למינהל החינוך וייסד בשנת 1973 את כתב העת "עיונים במינהל ובארגון החינוך", תוך שהוא משמש כעורכו. כתב העת היה הראשון בישראל לעסוק בסוגיות של מינהל ומנהיגות חינוכית. המרכז וכתב העת ממשיכים לתפקד עד היום (2016).

בשנת 1970 נתמנה למנהל מחוזות חיפה והצפון של משרד החינוך והתרבות. מאוחר יותר, משהופרדו המחוזות, כיהן כמנהל מחוז חיפה עד לצאתו לגמלאות בשנת 1991. בתפקידיו אלה היה חבר בהנהלה המצומצמת של משרד החינוך והתרבות.

בעת כהונתו כמנהל המחוז פעל גולדשטיין בתחומים:

  • הגה את רעיון ריכוז מערך ההשתלמויות למורים תחת קורת גג אחת והקים את בית הספר הראשון להשתלמויות עובדי הוראה בארץ.
  • הגה ומימש לראשונה את רעיון המחויבות האישית, אשר הפך לפרויקט ארצי, באמצעותו משרתים תלמידי החטיבה העליונה בתפקידים תורמים בקהילתם, כחלק מהתנאים לקבלת תעודת בגרות.
  • הגה ומיסד את תפקיד "רכז השכבה" בבית הספר העל יסודי - תפקיד המסייע בביזור סמכויות הניהול, בעיקר בבתי הספר המקיפים בהם לומדים לעיתים למעלה מאלף תלמידים.
  • יזם הקמתם של צוותי עבודה מקצועיים בבתי הספר תחת הנהגתו של מי שלימים יכונה "רכז מקצוע" – מהתפקידים הפדגוגיים המשמעותיים בבית הספר.
  • הגה ויזם את פרויקט "ארץ ישראל שלי" שבו, לראשונה, הוצג דגל הלאום בכל כיתה ופתיחת יום הלימודים הוקדשה, כדבר שבשגרה, לעשר דקות שיחה אודות העם ומולדתו.

בשנת 1979 נעתר לבקשתו של אריה גוראל, ראש העיר חיפה, לקבל על עצמו להקים ולנהל את "המינהל לחינוך, תרבות ורווחה" בעירייה.

בשנת 1981 יצא בשליחות הסוכנות היהודית לאנגליה, כנציג המחלקה לחינוך ולתרבות בגולה.

לאחר צאתו לגמלאות

עם צאתו לגמלאות, בחר להקדיש את זמנו להקמתו של "מרכז חינוך מחוזי חיפה", לצורך ריכוז, תחת מטריה ארגונית אחת, של כל שירותי ההכשרה והתמיכה במערכת החינוך במחוז חיפה של משרד החינוך. עד אותה עת, היו מוסדות ההכשרה, ההשתלמויות וההנחיה מפוזרים במקומות שונים בעיר. גולדשטיין כינס אותם תחת קורת גגה של המכללה לחינוך ע"ש א.ד. גורדון. בנוסף, כמנהל מכללת גורדון בשנים 1996-1989, הצעיד אותה להכרה אקדמית ולגידול מתמיד של מספר המבקשים ללמוד בה.

כאשר מונתה הוועדה לבדיקת מצבו של החינוך הבדואי במדינת ישראל, נתבקש לעמוד בראשה.

עד לחודש ינואר 2012 כיהן גולדשטיין כיו"ר פעיל של הוועד המנהל של "מרכז חינוך מחוזי חיפה". הוא משמש כיועץ לתוכניות הלימודים במינהל החינוך של האוניברסיטה הפתוחה וכחבר הוועדה האקדמית של תוכנית "אלון" של הסוכנות היהודית להחדרת לימודי היהדות באמריקה הלטינית. במשך השנים יזם ופרסם מחקרים רבים הנוגעים כולם למערכת החינוך של ישראל.

גולדשטיין מתגורר בחיפה, בה זכה להכרה כיקיר העיר. במאי 2012 התאלמן מרות, מי שהייתה בת כיתתו בבית הספר היסודי בחיפה, חברתו לשולחן הלימודים בבית המדרש למורים בירושלים ומורה בגמלאות. אב לשניים.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0