יום הלשון העברית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
כרזה ליום הלשון העברית
תמונה זו מוצגת במכלול בשימוש הוגן.
נשמח להחליפה בתמונה חופשית.

יום השפה העברית, החל בתאריך כ"א בטבת, יום הולדתו של אליעזר בן-יהודה, הוא יום מודעות המצוין מדי שנה במדינת ישראל לקידום מעמדה של הלשון העברית בישראל ובעולם. יום זה נקבע בהחלטת הממשלה ב־18 בנובמבר 2012.

היסטוריה

מתוך החלטת הממשלה על קידום מעמדה של הלשון העברית 

בהמשך להחלטת הממשלה מספר 1183 מיום 3 בינואר 2010, החליטה הממשלה לפעול בשיתוף עם ההסתדרות הציונית העולמית לחיזוק מעמדה של השפה העברית בישראל ובעולם.

על פי ההחלטה יתקיימו ביום זה האירועים האלה:

  1. אירוע מרכזי שבו יחולק פרס ראש הממשלה ללשון העברית על שם אליעזר בן־יהודה על תרומה מיוחדת לחיזוק מעמדה של הלשון העברית.
  2. כנס שנתי בנושא הלשון העברית, בכפוף לקיומו של תקציב.
  3. הענקת מדליות לאישים שהרימו תרומה חשובה להנחלת הלשון העברית ולמחקרה.
  4. אירועים ופעילויות מיוחדות במערכת החינוך, כפי שינחה מנכ"ל משרד החינוך מעת לעת.
  5. אירועים ופעילויות מיוחדות בצה"ל, כפי שינחה קצין חינוך ראשי מעת לעת.

עוד החליטה הממשלה כי –

  • שר החינוך, שר הביטחון ושרת התרבות והספורט ידווחו לממשלה בסמוך ליום שבו חל יום הלשון העברית על פעילות משרדיהם, כאמור לעיל.
  • הממשלה תפעל בשיתוף עם ההסתדרות הציונית העולמית לחיזוק מעמדה של השפה העברית בתפוצות, ובמסגרת זו הממשלה רושמת לפניה את הודעת ההסתדרות הציונית העולמית, כי תקיים במקביל אירועים ופעילויות מיוחדות בתפוצות לציון יום הלשון העברית, בתיאום עם משרד ההסברה והתפוצות.

לפי ההחלטה בשנה שבה חל כ"א בטבת באחד מימי סוף השבוע או מקום שבו מתקיים טעם מוצדק אחר, שרת התרבות והספורט תמליץ לממשלה על מועד אחר לציון יום הלשון העברית, סמוך ככל הניתן ליום כ"א בטבת.

הממשלה החליטה על הנפקת בול[1] לציון ייחודה של הלשון העברית ומעמדה.

יום הלשון העברית במערכת החינוך

משרד החינוך החליט כי לקראת יום זה יתקיימו במערכת החינוך פעילויות מיוחדות במטרה לחנך לאהבת השפה העברית ולשימוש ראוי ותקני בה בדיבור ובכתיבה, להעמיק את הידע הלשוני וכישורי השפה ולהבליט את חשיבותה של השפה העברית בתחייה הלאומית היהודית, במורשת ובמקורות היהודיים, בתרבות ובחברה בישראל. המשרד קבע ביצוע תוכנית רב-שנתית בכל שכבות הגיל, בשלושה מעגלים:

  • תוכנית פדגוגית בהתאמה לשכבות הגיל השונות
  • אירועים מיוחדים לסיכום הנושא ופעילויות שיא בהם יבואו לידי ביטוי הנושאים שנלמדו במהלך החודש
  • יום כינוס ארצי במסגרתו יתקיים יום עיון למדריכים ולמורים[2]

פעילות ביום הלשון העברית

החל משנת תשע"ה (2015) מצוין יום העברית בפעילויות שונות ברחבי הארץ ביוזמת האקדמיה ללשון העברית, ובהן פרסום כרזות במרחב הציבורי של חידושי מילים ושל אוצר מילים בתחומי החיים של המדינה, שיתופי פעולה עם עיתונים ואתרי חדשות במיזמים לקידום העברית, שיתופי פעולה עם חברות מסחריות לפרסום חידושי מילים, יום פתוח באקדמיה (תשע"ז, תשע"ט), שיעורים מקוונים לתלמידים (תשע"ה, תשע"ו), מיזם המילה האהובה (תשע"ה) ומיזם מטבעות הלשון (תשע"ו).

ברשות השידור (עד שנת תשע"ז), בתאגיד השידור ובגלי צה"ל מצוין יום העברית בפינות מיוחדות ובתוכניות ייעודיות בנושא העברית.

בתי ספר רבים בוחרים בשנים האחרונות לציין את יום השפה העברית באמצעות הקדשת שיעורים לנושאים הקשורים בשפה העברית, צפייה בהרצאות שונות של בלשנים ובעלי ידע בשפה העברית ותליית כרזות הקשורות לשפה העברית ברחבי בית הספר.

בשנים האחרונות (תשע"ז, תשע"ח ותשע"ט) פורסמו כרזות בקניוני עופר בשיתוף המרכז לטכנולוגיה חינוכית ביוזמת ירעם נתניהו במטרה לרומם את קרנה של השפה העברית באמצעות אמירות שונות ומעניינות על מילים בעברית,[3] הצגת הסיפור שמסתתר מאחורי המילים ומשמעותן, הקשר בין הצליל של המילה למשמעותה, נקודות למחשבה הקשורות למילים בעברית, "מלחמת מילים" ועוד. פרסומים נוספים הקשורים ליום השפה העברית ניתן לראות על קרטוני חלב, בהם הופיעו בשנים האחרונות חידושי מילים וביטויים בעברית.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

ערך זה הוא קצרמר בנושא בלשנות ובנושא ישראל. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

32843472יום הלשון העברית