יהושע בר-דיין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יהושע בר-דיין
לידה 1 בינואר 1933 (גיל: 91)
עפולה
סוגה תיעוד, יומן מלחמה
יצירות בולטות "יומנו של חייל"

יהושע בר-דיין (נולד ב-1 בינואר 1933) הוא סופר, יליד עפולה, כתב את הספר "יומנו של חייל", שזכה לפרסום רב ותהודה בשנים שלאחר מלחמת ששת הימים.

ביוגרפיה

בר דיין נולד בעפולה והתחנך בבתי ספר בכפר סבא, בדגניה א' ובבית הספר החקלאי מקווה ישראל.[1] הוא התמחה בגידול הדרים, פרחים ודבורים.

בשירותו הצבאי שירת בנח"ל בשנים 19511954, ובשנים 19521966 עלה עם גרעין הנח"ל להתיישבות בקיבוץ ארז בצפון הנגב.

עסק כ-25 שנים בגידול ושיווק פרי הדר בארץ ובחו"ל מטעם המועצה לשיווק פרי הדר.

יומנו של חייל

במהלך מלחמת ששת הימים שירת בר דיין כנהג בחטיבה 7, החטיבה הסדירה היחידה בצה"ל באותם ימים, המורכבת כולה מחיילי חובה. ב-17 במאי 1967, בתקופת הכוננות, שירת כחייל מילואים בגדוד 79 של חטיבה 7 בפיקודו של אל"ם שמואל גורודיש. באותם ימים היה בן 34, מן החיילים המבוגרים בחטיבה 7.

במהלך תקופת ההמתנה היה בר-דיין נהג ברכב בעל הנעה קדמית, שגויס במתכונת גיוס רכב אזרחי לעת חירום. הוא צויד במכשיר קשר ובחוליית חיילי חימוש שתפקידם לטפל בטנקים בעת קרב. ברכב שבו נהג, מצא יומן שנתי קטן. מאחר שהיה אב לילד בן שנתיים, חש שעליו לתעד את הקורות למען הדורות הבאים. במהלך כל ימי ההמתנה והמלחמה תיאר ותיעד ביומן שמצא את קורות המלחמה מנקודת המבט של חייל בין הקרבות.

דפים מתוך יומנו של יהושע בר דיין המתאר את ימי הקרב במלחמת ששת הימים.

לאחר תום המלחמה העביר בר-דיין את היומן לעורך שבועון "הארץ", נתן דונביץ. החל מה- 10 במאי 1968, כשנה לאחר המלחמה, פורסם היומן במשך שלושה שבועות בתפוצה רחבה במוסף סוף השבוע של עיתון "הארץ" וזכה לתהודה רבה. אהרון מגד, (לימים חתן פרס ישראל), עורך "משא", העורך הספרותי של עיתון "למרחב", הגיב על פרסום היומן וכתב: ”התחלתי לדפדף בעיתוני השבת והגעתי אל "יומנו של חייל" של יהושע בר-דיין בשבועון "הארץ". ..[היומן] מוסר תחושה חריפה של הימים ההם, ערב המלחמה וראשיתה, זרוע כמה וכמה תיאורים מצוינים של פרטים, נוף וכמובן, רגשות... לא רבים מהדברים שנכתבו על המלחמה הזו, נכתבו כך...ספרות? לא. אין זו ספרות. תעודה.”

לאחר פרסום היומן בשבועון הארץ, יצא היומן לאור כספר "יומנו של חייל" בשנת 1968 בשלוש מהדורות. לימים, הספר תורגם לאנגלית והופץ על ידי משרד החוץ בשגרירויות ישראל ברחבי העולם. בהמשך, הספר תורגם לרוסית על ידי סוכנות "נתיב" במשרד ראש הממשלה והופץ על ידי תיירים יהודים שהורשו לבקר בברית המועצות בימים ההם. עותקים רבים עשו את דרכם ליהודי ברית המועצות בימי המלחמה הקרה.

החלק השלישי של הספר "1967 - והארץ שינתה את פניה" של ההיסטוריון תום שגב נקרא "ארבעים הימים של טוראי יהושע בר דיין". שגב השתמש ביומן המקורי כחומר היסטורי אותנטי לתיאור ימי ההמתנה וראשית הקרב. בספר זה שגב כתב "אני חייב תודה עמוקה ומיוחדת ליהושע בר-דיין שהתיר לי להשתמש ביומן המלחמה שלו, מסמך יוצא דופן בעוצמתו; קולו הוא קול האדם במלחמה".

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0