יאשי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף יאסי)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יאשי
Iași
מדינה רומניהרומניה רומניה
מחוז יאשי
חבל ארץ מולדובה
ראש העיר גאורגה ניקיטה
שטח 37 קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ בעיר 339,889 (2000)
 ‑ צפיפות 3417 נפש לקמ"ר (2000)
קואורדינטות 47°09′44″N 27°35′20″E / 47.16222°N 27.58889°E / 47.16222; 27.58889
אזור זמן UTC +2
www.primaria-iasi.ro
אנדרטה לאלכסנדרו יואן קוזה בכיכר האיחוד, יאשי
התיאטרון הלאומי ביאשי
פסלו של שטפאן הגדול בחזית היכל התרבות ביאשי
מגן דוד בקיר החיצוני של כנסיית "טריי ירארכי"

יאשירומנית: Iași או Iașii, אלפבית פונטי בינלאומי: [jaʃʲ] או [jaʃi] להאזנה (מידעעזרה); בגרמנית: Jassy; ביידיש: יאס; בעברית מופיעים לעיתים גם התעתיקים יאסי ויאש) היא העיר הרביעית בגודלה ברומניה, והמטרופולין השני בגודלו ברומניה, בירת מחוז יאשי הנמצא באזור ההיסטורי של מולדובה. העיר הייתה בירת נסיכות מולדובה בשנים 15641859, אחת משתי הבירות של הנסיכויות הרומניות המאוחדות בשנים 1859 - 1862 ובירתה החלופית של רומניה בעת הכיבוש הגרמני של בוקרשט במלחמת העולם הראשונה.

בשנת 2002 מנתה אוכלוסיית העיר 320,888 נפש, ובשנת 2006 מנתה אוכלוסייתה, כולל פרווריה, כ־450,888 נפש.

אטימולוגיה

שם היישוב מוזכר לראשונה במסמך משנת 1387 כ-Jasskii Torg (יריד היאשיים)[1]. מקורו של שם העיר אינו ידוע בוודאות, ולהיסטוריונים יש מספר השערות לגביו. על פי אחת מהן, Iași (יאשי) הוא שם שנתנו הסלאבים לקבוצה של אלאנים[2]. יישובים בשם הזה (העיר יאשי אינה היחידה שנושאת שם זה ברומניה) הם עדות לכך שאלאנים ישבו במקומות האלה. על פי גרסה אחרת נטען כי שם העיר נגזר משמו של שבט סרמטי בשם "iazygi", שצוין על ידי אובידיוס בציטוטים הבאים:

  • "Ipse vides onerata ferox ut ducata Iasyx/ Per media Istri plaustra bubulcus aquas"
  • "Jazyges et Colchi Metereaque turba Getaque/ Danubii mediis vix prohibentur aquis"

רישום על אבן דרך שנמצאה בקרואטיה במאה ה-18 מציין את קיומו של Jassiorum. השם שניתן לעיר על ידי ההונגרים, Jászvásár, משמעותו "שוק היאסים". השם הרומני הישן, Târgul Ieșilor (יריד היאשים) והצורה המשנית Iașii (יאשיי), הם בעלי משמעות דומה.

דימיטריה קנטמיר, בחיבורו "תיאור מולדובה" (Descriptio Moldaviae), משנת 1716 מתאר כך את מקור השם (כאן בתרגום לרומנית מהמקור בלטינית):

Mai înainte târgul fusese doar un sat de rând, unde se așezaseră abia trei sau patru familii, și care avea o moară stăpânită de un morar bătrân, Ioan, sau cum i se zicea cu un diminutiv, Iașii‏[3].

ובתרגום לעברית: "תחילה היריד היה כפר מן השורה, שהתיישבו בו רק שלוש או ארבע משפחות, והייתה בו טחנת קמח בבעלותו של טוחן זקן, יואן או בכינוי החיבה, יאשי".

חינוך ותרבות

בעיר מספר רב של מוסדות להשכלה גבוהה. אוניברסיטת יאשי קרויה כיום על שם הנסיך אלכסנדרו יואן קוזה שייסד אותה בשנת 1860, והיא האוניברסיטה הראשונה שקמה ברומניה. ישנם עוד ארבעה מוסדות המוגדרים כאוניברסיטאות, כמו האוניברסיטה למקצועות הבניין והאוניברסיטה לרפואה ע"ש גריגורה ט. פופה Gr.T.Popa. חשובה היא גם ה"פוליטכניקה" (המכללה הגבוהה לטכנולוגיה) ביאשי ששמה כיום "האוניברסיטה הטכנית".

ביאשי נמצאים פארקים מפורסמים ורחבי ידיים. ביניהם פארק קוֹפוֹאוּ (Copou), גן בוטני ססגוני מפורסם, ועוד. "היכל התרבות" (Palatul Culturii – המופיע בתמונה שבתיבת המידע, בצד שמאל), הוא אחד המבנים המרשימים ביותר בעיר. הארמון שימש בזמנו את מושל המחוז ומשמש כיום כמוזיאון ליצירות אמנות של מיטב ציירי רומניה. בכניסה לארמון ניצב פסלו של שטפאן הגדול, נסיך מולדובה מן המאה ה-15, אחד הגיבורים הלאומיים של האזור ושל רומניה כולה.

מתחם "כיכר האיחוד" (Piața Unirii) הוא מהאטרקציות המרכזיות; הוא מוקף בבתי מלון ועטור מזרקות וצמחייה רבה. כמו כן מצויים בה "התיאטרון הלאומי" וכנסיית Trei Ierarchi, שבכותלה החיצוני המעוצב ניתן לזהות במקום בולט עיטור של מגן דוד.

יהודים

ערך מורחב – יהדות יאשי

כבר בשנת תקס"ג מנו יהודי יאשי יותר מ-2400 נפש מתוך 12,000 יהודי נסיכות מולדובה. בשנת תר"צ היו ביאשי יותר מ-30,000 יהודים ו-127 בתי כנסת.

לאורך שנות ההיסטוריה שימשו בה ברבנות רבנים מפורסמים, כמו רבי אברהם יהושע השיל מאפטא; רבי יוסף דוד מזוואליב; רבי אהרן משה טויבש בעל ה'קרני ראם'; בנו רבי שמואל שמעלקא טויבש; רבי ישעיה שור בעל ה'כליל תפארת', ועוד.

ביאשי בוצע בתקופת השואה אחד הפוגרומים האכזריים ביותר ביהודים (ראו: פרעות יאשי), שבמהלכו נרצחו כ-15,000 יהודים ורבים אחרים הוכו, עונו והושפלו. הרכוש היהודי הפרטי, המסחרי והקהילתי נבזז בגלוי ומרבית היהודים ששרדו הוגלו מהעיר למחנות ריכוז. כתוצאה מאירועים אלה, יש רבים בישראל שהעיר ידועה להם לשמצה. לאחרונה שופץ בית הכנסת הגדול של יאשי ונבנה מוזיאון ליהודי יאשי.

ב-2011 מונה הרב שלמה טויבש לכהן כרב בעיר יאשי והמחוז[4], לאחר למעלה משישים שנה שלא כיהן בה רב. יאשי נבחרה כמרכז לרבנות עקב היותה מרכז של אוניברסיטאות ולפיכך מגיעים לשם אנשים מכל רחבי רומניה וביניהם יהודים רבים.

ערים תאומות

יאשי היא עיר תאומה של הערים:

ראו גם

לקריאה נוספת

  • "ההיסטוריה של הרומנים" (Istoria Românilor) מאת קונסטנטין ק. ג'יורסקו (Constantin C. Giurescu), סדרת ספרי יסוד של התרבות הרומנית ALL EDUCATIONAL 2003.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יאשי בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ ישי באתר של Crispedia.
  2. ^ "ההיסטוריה של הרומנים" מאת קונסטנטין ק. ג'יורסקו, כרך שני ע' 315
  3. ^ "תיאור מולדובה" מאת דימיטריה קנטמיר, הפרק הרביעי
  4. ^ היסטוריה ברומניה: יתד נאמן, י"ד באלול תשע"א