טרוקטוליט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
טרוקטוליט
טרוקטוליט שהובא מהירח בטיסת אפולו 17
טרוקטוליט שהובא מהירח בטיסת אפולו 17
טרוקטוליט שהובא מהירח בטיסת אפולו 17
סוג הסלע סלע יסוד
סביבת היווצרות פלוטונית
הרכב פלגיוקלז סידני ואוליבין
תכונות וזיהוי גוון בהיר מנומר בכתמים צבעוניים, גס גביש

טְרוֹקְטוֹלִיט הוא סלע יסוד פלוטוני מאפי גס גביש המורכב מכמויות משתנות של אוליבין ופלגיוקלז סידני (לברדוריט, בייטאוניט או אנורתיט) ועד 5% פירוקסן, וכמויות זעירות של ביוטיט, הורנבלנדה, מגנטיט ומינרלים סולפידיים, אך אף פעם לא קוורץ. הסלע הוא סוג של גברו עשיר באוליבין ודל בפירוקסן. עם זאת, שלא כמו גברו, הטרוקטוליט אינו מקביל בהרכבו לנתך הסלעים של פרידוטיט. משום כך הטרוקטוליט הוא בהכרח סלע הצטברות של גבישים מתוך מאגמה בתהליך של גיבוש מפריט.

לפלגיוקלז המהווה את עיקר הסלע יש גוון לבן שקוף עד חלבי בעוד שלגבישי האוליבין יש גוון חום דבש. האוליבין יכול לעבור התמרה חלקית או מלאה לסרפנטין, תהליך הגורם ליצירת כתמים בגוון אדום, ירוק, חום, צהוב או שחור על הרקע הבהיר של הפלגיוקלז בדומה לעור המנומר של דג הטרוטה, ומכאן שם הסלע במקור בגרמנית: Forellenstein - "אבן הטרוטה". השם הגרמני שימש מקור לשם המדעי של הסלע - ביוונית טרוקטס (τρώκτης) הוא טרוטה.

סוגי הטרוקטוליט[1]

  • לויקוטרוקטוליט (Leucotroctolite - "טרוקטוליט בהיר") - בין 50% ל-70% פלגיוקלז ובין 15% ל-30% אוליבין. המינרל אוגיט מצוי בסלע בריכוז של פחות מ-5%.
  • טרוקטוליט רגיל (Normal Troctolite) - בין 40% ל-65% פלגיוקלז ובין 20% ל-40% אוליבין. המינרלים הנלווים הם כאמור פירוקסן (פחות מ-5%), הורנבלנדה (פחות מ-5%), ביוטיט (עד 8%), אילמניט (בין 2% ל-5%) ואפטיט.
  • טרוקטוליט בעל מרקם משתנה (Varied-textured Troctolite) - מכיל עד 25 אחוז תכלילים של גנייס וסולפידים. גבישי הפלגיוקלז גדולים במיוחד (כמה ס"מ). סוג זה מכיל כמה רבה יותר של ביוטיט, הורנבלנדה ואפטיט מהטרוקטוליט הרגיל, כמו כן יש גבישי טרמוליט, כתוצאה מהתמרה של אוגיט. מגנטיט, הנדיר בטרוקטוליט הרגיל, נפוץ יותר בסוג טרוקטוליט זה.
  • טרוקטוליט נמרי (Leopard Troctolite) - מכיל בנפח עד 50% סולפידים.

מקור ותפוצה

בדומה לגברו הטרוקטוליט נוצר בקרום הימי ומתגלה ביבשה כתוצאה מכיסוי (Obduction - מצב בו לוח טקטוני אחד מטפס על לוח טקטוני אחר) כמו כן מופיעים סלעי הטרוקטוליט בקרום היבשתי כמחדרים פלוטוניים יחד עם גברו וסלעים אולטרה-מאפיים אחרים.

טרוקטוליט נמצא לא רק בכדור הארץ אלא גם על הירח. כך למשל בנוי הקיר החיצוני של מכתש אריסטרכוס מטרוקטוליט. סלע טרוקטוליט במשקל 155 גרם שהובא מהירח במשלחת אפולו 17 וקיבל את הסימון 76535 כונה הדגימה המעניינת ביותר שהגיעה מהירח.[2]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טרוקטוליט בוויקישיתוף


הערות שוליים

  1. ^ המידע לפרק זה נלקח מ-Anthony J. Naldrett, Magmatic Sulfide Deposits: Geology, Geochemistry and Exploration, Springer, 2004, מסת"ב 3540223177, עמודים 322-320
  2. ^ Troctolite 76535 באתר נאס"א
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
טרוקטוליט25605013