טקס קבלת חלל
טקס קבלת חלל (נקרא באנגלית: Repatriation Ceremony או Dignified Transfer) הוא טקס צבאי הנערך בעת הגעת ארונו של חלל צבאי, שנהרג מחוץ לגבולות מדינתו. הטקס כולל את הובלת ארונו של החלל על ידי חוליה של אנשי צבא, בדרך כלל מסיפונו של מטוס, אך לעיתים גם ממעבר גבול יבשתי, אל כלי הרכב אשר יוביל אותו לתחנתו הבאה. טקס זה הוא נפרד מהלוויית החלל, הנערכת יום או מספר ימים לאחר מכן.
לעיתים נערך טקס דומה בעת קבלת ארונה של אישיות ציבורית.
מאפייני הטקס
כאשר בטקס אחד מתקבלים ארונותיהם של מספר חללים, מובלים ארונותיהם בזה אחר זה אל כלי הרכב. יש וכל הארונות נישאים מן המטוס ברצף אחד.
ארונו של חלל מועבר כאשר הדגל הלאומי של מדינתו פרוש עליו.
חוליית נושאי הארון מונה לרוב שישה חיילים. נושאי הארון משתייכים בדרך כלל לחיל או ליחידה שבהם שירת החלל. בישראל נהוג כי ארונו של חלל נישא על ידי חיילים או קצינים שדרגתם זהה לדרגתו.[1]
נושאי הארון צועדים בסדר צבאי. הם לובשים לרוב מדי ייצוג, אך לעיתים הם לובשים גם מדי עבודה. במדינות מערביות אחדות נהוג שנושאי הארון יעטו כפפות לבנות על ידיהם ושמפקד חוליית נושאי הארון יפסע מאחורי הארון. לעיתים מלווים נושאי הארון את הארון על גבי כלי הרכב המוביל אותו ממקום הטקס.
משמר כבוד נוכח לרוב במקום בעת העברת הארון. במהלך הטקס אין נישאים בדרך כלל נאומים והספדים, אך יש ונאמרות תפילות או נשמעת נגינת נגנים צבאיים או תזמורת צבאית תוך כדי הובלת הארון.
בטקס קבלת החלל נוכחים לרוב אנשי צבא ובני משפחת החלל. לעיתים נוכחים בו גם אישים רמי מעלה.
הטקסים במדינות שונות
בארצות הברית
בארצות הברית נערכים מזה עשרות שנים טקסי קבלת חלל לחללי הכוחות המזוינים של ארצות הברית, אשר נפלו מחוץ לגבולותיה
הטקסים נערכים בדרך כלל בבסיס חיל האוויר דובר במדינת דלאוור שבחוף המזרחי. זהו בסיס האוויר שאליו מגיעים המטוסים הנושאים את ארונות החללים וקיים בו בית הלוויות צבאי.
כמו כן נערכים בארצות הברית טקסים דומים באתרים אחרים בעת העברת ארונות חללים בתוכה.
בבריטניה
באוגוסט 1997 נערך בבסיס חיל האוויר המלכותי נורתהולט בלונדון שבבריטניה טקס קבלה צבאי לארונה של דיאנה, נסיכת ויילס, שהובא בטיסה מצרפת לאחר מותה שם בתאונת דרכים.
במרס 2003 התקבלו בבריטניה בטקס בסיס חיל האוויר המלכותי ברייז נורטון (Brize Norton) שבאוקספורדשייר ארונות עשרת החללים הראשונים שלה במלחמת עיראק. מאז נערכו בה טקסים רבים לקבלת ארונות החיילים שהובאו בטיסה לאחר שנפלו בעיראק ובמלחמת אפגניסטן. לאחר רבים מהטקסים המתינו המוני אזרחים בצידי הדרך לכלי הרכב שנשאו את הארונות משדה התעופה והמטירו עליהם פרחים.
בישראל
בישראל נערכו טקסי קבלת חלל מספר פעמים במהלך השנים:
- בעת הבאת ארונו של חוזה המדינה בנימין זאב הרצל מאוסטריה לישראל באוגוסט 1949 נערך בנמל התעופה לוד טקס קבלה צבאי לארונו.
- בחודשים שלאחר מלחמת יום הכיפורים נתקבלו בטקס בסיני עשרות ארונות של חללי צה"ל שנפלו במלחמה וגופותיהם הוחזרו לישראל על ידי מצרים. הארונות הובאו במספר אירועים נפרדים על ידי צבא מצרים אל גבול קו ההפרדה בסיני, בנוכחות אנשי האו"ם. שם הם התקבלו על ידי חיילי צה"ל, אשר פרשו את דגלי הלאום על הארונות, והם הובלו אחד לאחד על ידי משמרות כבוד אל כלי רכב שהסיעו אותם משם.[2] טקס דומה נערך במאי 1974 ברמת הגולן בעת העברת ארונות חללי צה"ל מסוריה.[3]
- ארונות חללי צה"ל אחדים שנחטפו על ידי ארגון חזבאללה הוחזרו לישראל והתקבלו בה בטקס. ארונות החיילים שנחטפו בשנת 1986 ובשנת 2000 הורדו מהמטוסים שהביאו אותם לישראל. ארונות שני החיילים שנחטפו בשנת 2006 הועברו לישראל מלבנון דרך מעבר הגבול בראש הנקרה.
קישורים חיצוניים
- UK war dead arrive home, באתר חדשות ה-BBC, 29 במרץ 2003
- James Sturcke, Bodies of eight British soldiers killed in Afghanistan return to UK, באתר הגארדיאן, 14 ביולי 2009
- טקס קבלת חלל בקנדה, באתר יוטיוב
- טקס קבלת חללים באוסטרליה, באתר יוטיוב
הערות שוליים
- ^ ארונו של קצין בדרגת רב-אלוף נישא על ידי קצינים בדרגת אלוף.
- ^ אברהם רותם, 19 גופות חיילי צה"ל נמסרו אתמול על ידי המצרים, מעריב, 6 בפברואר 1974, באתר עיתונות יהודית היסטורית.
- ^ מאיר הראובני, ארונותיהם של 19 חללי צה"ל הוחזרו אתמול מסוריה לישראל, מעריב, 7 ביוני 1974, באתר עיתונות יהודית היסטורית.
35577179טקס קבלת חלל