טלפרינטר
טלפרינטר, או טלפר, הוא מכשיר ששימש למשלוח מסרים טקסטואליים ממקום אחד למשנהו באמצעות קו תקשורת חשמלי פשוט, המורכב לרוב משני תילי מתכת. הטלפרינטר מהווה למעשה מכשיר פלט למסוף טלגרף.
ליצירת המסר משמשת מקלדת, שהקלדה עליה הופכת את המסר לאותות חשמליים העוברים בקו תקשורת. להדפסת המסר משמשת מדפסת, ההופכת את האותות החשמליים לסימנים מודפסים.
בצורתו המודרנית ביותר של המכשיר, הוא אלקטרוני לחלוטין ומשתמש במסך במקום מדפסת. הטלפרינטרים האלה משמשים אנשים חרשים לתקשורת כתובה דרך הטלפון, ונקראים לרוב TDD או TTY.
הטלפרינטר התפתח דרך מספר מכשירים ועל ידי מספר מהנדסים, בהם רויאל אי. האוס, דייוויד אדווין יוז, צ'אלס קראם ואמיל בודו. מכונה שהקדימה את הטלפרינטר הייתה הפסנוע (stock ticker machine) אשר הייתה בשימוש בשנות 1870 והציגה טקסט ששודר בתילים חשמליים. מכשיר טלגרף שתוכנן במיוחד לשם כך שימש לשליחת מידע מן הבורסה לניירות ערך על גבי חוטי טלגרף אל מכונת הפסנוע.
השימוש בטלפרינטר
רוב הטלפרינטרים השתמשו בקוד בודו (ITA2) בן 5 סיביות. הדבר הגביל את מערך התווים ל-32. להקלדת מספרים ותווים מיוחדים היה צריך להשתמש במקש FIGS ששימש כמקש Shift. איכות ההדפסה הייתה עלובה ביחס לסטנדרטים מודרניים. מעגל הטלפרינטר היה לעיתים מחובר למפענח הסרט המנוקב שהכיל את נתוני ההודעה, וניתן היה לשלוח במעגל אחר מסרים אשר כבר נקלטו במכשיר. מערכי תקשורת צבאיים ואזרחיים מורכבים נבנו על סמך הטכנולוגיה הזו. מרכזי הודעות החזיקו שורות טלפרינטרים ומדפים גדולים ועליהם סלילי נייר עבור תמסורת מגיעה. טלפונאים מיומנים יכלו לזהות את רמת עדיפות המסר על פי תבנית בסרט המנוקב ואף להזין את סליל ההודעה ישירות אל המפענח בעודו יוצא מן ההדפסה. למכשירי טלפרינטר רבים היו יחידות הדפסה ופיענוח מובנות במכשיר אחד.
מכשירי טלטייפ
טלטייפ (Teletype) נרשם כסימן מסחרי של תאגיד טלטייפ, מהעיר סקוקי באילינוי, אשר נוסד ב-1906 והפך לחלק מ-AT&T ב-1930. פעולותיו חדלו בשנת 1990.
לדגמי מכשירי הטלטייפ ניתנו מספרים ואותיות המעידים על תצורת המכשיר:
- RO - קבלה בלבד (receive only).
- KSR - שליחה וקבלה .Keyboard send and receive
- ASR - קבלה ושליחה אוטומטית (המפענח והמדפיס מובנים במכשיר)
דגמים עיקריים:
- 12 - 1922 - הטלטייפ הראשון למטרות כלליות.
- 14 - 1925 - כ-60,000 יחידות נבנו מן הדגם הזה.
- 15 - 1930 - התומך הראשי בתקשורת האמריקאית במלחמת העולם השנייה. נבנו כ-200,000 יחידות.
- 32/33 - 1961 - מכשיר בעלות נמוכה ומכני לחלוטין. ה-32 עבד בקוד בודו, וה-33 ב-ASCII.
- 42/43 - 1979 - מכשיר חשמלי מבוסס מדפסת סיכות.
למכשירי הטלטייפ הראשונים היו רק שלוש שורות מקשים ובהן אתיות רישיות (גדולות) בלבד. הם השתמשו בקוד בודו ב-5 ביט והפיקו כ-60 מילים בדקה. טלטייפים עם מקלדת ארבע שורות, קוד ASCII, ואותיות הן רישיות והן קטנות הגיעו לשימוש בזמן שהמחשבים הראשונים החלו להיות נפוצים.
טלפרינטרים במחשוב
כמה מן המחשבים המוקדמים השתמשו בטלפרינטרים עבור קלט ופלט. טלפרינטרים גם היוו את מסופי המחשב האינטראקטיביים הראשונים. לא היו בהם מסכי מחשב. המשתמשים הזינו פקודות לאחר הופעת תו של שורת פקודה, ולמעשה היה זה המקור לממשקי שורת פקודה (command line). טייפ הנייר שימש להכנת קלט למחשב או ללכידת פלט.
ראו גם
קישורים חיצוניים
מיזמי קרן ויקימדיה |
---|
ערך מילוני בוויקימילון: טלפרינטר |
- ליטל לוין, היום לפני 64 שנים: נחנך "הטלפרינטר העברי הראשון", באתר הארץ, 31 במרץ 2010