טיוטה:תרי דף
תְּרֵי דַף ('תרי' בארמית: שְׁנֵי) הוא כינויה של תכנית ללימוד גמרא בקצב קבוע בדומה לתכנית הדף היומי, בהספק של שני דפים ליום.
הרעיון
לימוד 'תרי דף' הינו רעיון קדום מיסודם של גדולי האחרונים, אשר החל להבשיל לכלל יוזמה מוכרת לקראת סיום הש"ס בשנת ה' תש"פ.
לקראת סיום המחזור ה-13 של לימוד הדף היומי, פורסמה תכנית לימוד של כל התלמוד בבלי בהספק של שני דפי גמרא ליום. תאריך היעד לפתיחת התוכנית נקבע ליום ח' בטבת תש"פ, במקביל לפתיחת המחזור ה-14 של לימוד הדף היומי. יוזמי התכנית הרב עמרם יואל סואטס והרב יצחק חסין - החלו בהפצת המיזם ואף הקימו ארגון לשם כך. הופקה חוברת עם פרטי התוכנית, עם לוח לימוד מפורט למשך 3 וחצי שנים.
המיזם קיבל את ברכתם של רבי חיים קנייבסקי, ורבי שלום כהן[דרוש מקור].
עם תחילת מחזור הלימוד נרשמה היענות גבוהה לתוכנית ולמעלה מ-130 שיעורים הוקמו ברחבי הארץ, ומספר הלומדים נאמד בכמה אלפים[דרוש מקור].
כמו כן נוספה במערכת ישיבה על קברו תכנית מקבילה ללימוד ההספק לעילוי נשמת רבי אהרן יהודה ליב שטינמן, וכן מבחנים יומיים על הנלמד.
מקורות לתוכנית
דברים על מעלת לימוד 2 דפים ביום ניתן למצוא בדברי גדולי ישראל ואף מקורות קדומים יותר:
- רבי אלימלך מליז'נסק[1] אמר ש"ללמוד תורה כל יום שני דפי גמרא זה אצל הקב"ה יותר חשוב ויותר משפיע מלהתענות יום שלם".
- הגאון מוילנא[2] קבע שסדר הלימוד היומי בש"ס הוא "ללמוד כל יום שני דפי גמרא עם פירוש רש"י..."
- ה'שפע חיים' מצאנז[3] דרש ש"אם כל אחד לומד בכל יום שני דפים גמרא ותוס' או גמרא ורש"י אזי כל המצב היה אחרת והיו נמנעים המון צרות וקליפות שבעולם" והוסיף: "אני חוזר ומבקש מכל אשר ישנו פה שיקבל על עצמו כן באמת ובלב שלם... והבא ליטהר מסייעין אותו".
- הסטייפלר [4] כתב מהו השיעור של לימוד בקיאות ליום, "לימוד גמרא בקיאות ביום הוא לערך שני דפים בכל יום".
- רבי מיכל יהודה לפקוביץ סיפר[5] שבהיותו אברך צעיר היה נוהג ללמוד כל יום שני דפי גמרא ובמשך חורף אחד הספיק לסיים את המסכתות ברכות שבת עירובין ופסחים... והעיד "היה לי הדבר לסיפוק גדול!"
- רבי שלמה וולבה בספרו 'עלי שור'[6] כותב "מה נפלא לשמוע לעצת גדולי הדור ללמוד שני דפי גמרא בכל יום. בשיטה זו יכולים לקבל ידיעה הגונה בש"ס במשך שלוש שנים בלבד", וסיים דבריו בקול קורא "מי זה לא ירצה לדעת ש"ס?!".
- הרב חיים קנייבסקי[7] נהג לסיים עם כל בניו ש"ס, עם אחד עד גיל 16 ועם השני עד גיל 15 ועם השלישי עד הבר מצווה, כל אחד בנפרד, באופן שלמדו שני דפים ליום.
פרטי התכנית
המחזור הראשון של לימוד תרי דף החל בתאריך ח' טבת תש"פ, והוא נמשך 1136 יום. תאריך הסיום הוא בכ' תשרי תשפ"ד. בתאריך זה לימוד הדף היומי המקובל הגיע למסכת קידושין דף כ'.
המחזור השני של תרי דף התחיל בא' חשוון (ולא בכ"א תשרי עפ"י הוראת הרבנים) ועתיד להסתיים בכ"ט אייר תשפ"ז (עם הדף היומי המקובל).
ראו גם
הערות שוליים
קטגוריה:דרכי לימוד התלמוד קטגוריה:לימוד תורה מחזורי קטגוריה:הדף היומי