טיוטה:שטיבלאך בית ישראל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
שטיבלך בית ישראל
שטיבלך בית ישראל
שטיבלך בית ישראל
מידע כללי
כתובת הרב זוננפלד 13, ירושלים
מדינה ישראל
בעלים חברת 'בית ישראל'
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה ? – ה'תרמ"ז (1887)
קואורדינטות 31°47′19.3″N 35°13′21.9″E / 31.788694°N 35.222750°E / 31.788694; 35.222750
(למפת ירושלים רגילה)
 
שטיבלאך בית ישראל
שטיבלאך בית ישראל

שטיבלאך בית ישראל (או בשם המקורי שטיבלאך בית יעקב בית ישראל) הינו בית כנסת בית מדרש ושטיבלאך, ברחוב הרב זוננפלד שבמרכז שכונת בית ישראל בירושלים.

נוסד בשנת ה'תרמ"ז (1887) על ידי חברת 'בית ישראל'.

התורם האלמוני

בית הכנסת נבנה לאחר שהתקבלה תרומה גדולה מנדבן שביקש לשמור על עילום שמו. שאר הסכום הושג ביוזמתו של יעקב שבתאי מחרסון שבחצי האי קרים בדרום רוסיה[דרוש מקור].

על קיר בית הכנסת מוצב לוח שיש המספר על פרשת התרומה:

לזיכרון טוב בהיכל ה' לעולם, שזה בית המדרש בנוי מנדבת נדיב אחד ושמו פלאי ונעלם, שנדב סך מאה ועשר נאפאליאן זהב בהשתדלות הר"ר (=הרב רבי) יצחק יעקב נ"י (=נרו יאיר) בר' יוסף שבתי מחארסאן ויקרא שם בית המדרש הזה 'בית יעקב', ותנאי מפורש התנה הנדיב שאסור באיסור גמור לשנות בית המדרש הזה לשום קדושה אחרת, כי לשם קדושת בית המדרש נבנה עבור חברת 'בית ישראל', וה' יתברך יצוה את הברכה להעושה והמעשה, ויהי משכרתם שלמה אתה ה' בהבית הזה מקדש מעט, להם ולזרעם עד ביאת הגואל צדק, ברוחניות ובגשמיות, ויזכו לראות בבנין היכל ואפריון ב"ב (=במהרה בימינו) א(=אמן) והמותר הבניין עד גמירא נבנה מכספי החברה בית ישראל' ת"ו (=תבנה ותכונן) הוסדה ונגמרה בשנת תרמ"ז /1887 לפרט, כי ביתי בית תפילה יקרא לבית ישראל עד עולם.

על זהותו של התורם האלמוני מסופר כי ר' שלמה זלמן פרוש ממונה כולל מינסק, לווה את הכסף לצורך הכולל, לאחר שהתמיכה לחג הפסח בוששה לבוא. כשהגיע זמן הפירעון נתן פרוש את הכסף למלווה וזה שם את הכסף בביתו ושכח את עניין ההחזר. לימים פנה המלווה לפרוש וביקש את החזר החוב. פרוש אמר כי החזיר לו והשניים הלכו לרב שמואל סלנט. הרב ביקש מפרוש כי יישבע כי החזיר את ההלוואה, אך פרוש סירב מפני חומרת נושא השבועה. הרב סלנט שהכירו כאדם ישר, חייבו להישבע, כדי שלא ירננו אחריו. פרוש צם והתעטף בטלית ותפילין, ולקראת מנחה עלה לארון הקודש ונשבע שפרע את חובו. פרוש סירב להשתמש בכסף שזכה בו בגלל השבועה ופנה לר' שמואל צוקרמן, ממייסדי השכונה ובעל דפוס, ונתנו לו את 110 הנפוליאונים לבניית בית כנסת בשכונה, אך פרוש לא רצה להכניס את שמו ואת מעשהו וביקש כי יקראו לו 'פלאי ונעלם'[1].

שיפוץ בית הכנסת

חדרי בית הכנסת

בבית הכנסת ישנם 7 חדרי תפילה הפרוסים על 2 קומות, בהם מתקיימים מנינים רוב שעות היממה. מערכת כריזה מודיעה באיזה חדר יתחיל המנין הבא.

ראו גם

הערות שוליים

הדף באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

שטיבלאך בית יעקב בית ישראל25980015