טיוטה:רבי אברהם בן-רמוך

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

רבי אברהם בן-רמוך (בערך ה'ק"ך - ?) היה חכם ופילוסוף ספרדי, מתקופת הראשונים, נודע בעיקר על שם פירושו לספר תהלים.

רבי אברהם בן-רמוך
ספר תהילים עם פירושו של רבי אברהם בן רמוך
ספר תהילים עם פירושו של רבי אברהם בן רמוך
לידה ה'ק"ך לערך.
ברצלונה
מקום מגורים ספרד

ביוגרפיה

נולד בברצלונה לרבי חיים. בצעירותו למד בין היתר אצל אביו. בסביבות שנת ה'קל"ח, עם התגברות רדיפות האינקוויזיציה הספרדית נגד היהודים, נשלח על ידי הוריו לעיר 'ברבסטרו' שבחבל אראגון שם התגורר כשלושים וחמש שנה[1] וצבר נכסים רבים. בתקופה זו נולדו ילדיו.

בשנת ה'קע"ג החליט פרננדו מלך קטלוניה ואראגון, שהוכתר מספר חודשים לפני כן, לערוך ויכוח פומבי בין נציגי היהודים לנציגי הנוצרים, בחצר האפיפיור הספרדי בנדיקטוס השלושה עשר, בעיר טורטוסה שבחבל קטלוניה, המחבר נבחר כנציג אל הויכוח ונאלץ להישאר בטורטוסה תקופה ארוכה, לבסוף כנראה נכח במקום כצופה בלבד ולא נטל חלק פעיל בויכוח עצמו, סמוך לסיום הויכוח הראשון פתח האפיפיור בויכוח נוסף שהתחיל בטורטוסה והמשיך בכפר סאן מתיאו הפעם היה הנושא השמצת התלמוד, בתקופת הויכוח השני הצליח רבי אברהם להימלט מן העיר, אל ביתו לא יכל לחזור מפחד השלטונות, ועבר לגור באחת מערי אראגון או קטלוניה, שם חזר להרביץ תורה כמקדם, וכהודעה על שניצל מאותה צרה חיבר אז את פירושו לתהילים[1][2], לפי הערכה של רבי שמואל קרויזר-ירושלמי, עם שוך הגזירות, ברח רבי אברהם לצפון אפריקה, והוא אבי משפחת רימוך מהעיר פאס[2].

פירושו לתהלים

רבי אברהם בפירושו לתהלים, פירש ברובו על דרך הפשט, הרבה להעתיק את קודמיו, בעיקר בעילום שם, הרבה גם לפרש על פי דרכו, גם חצי פסוקים שקודמיו פירשו ככפל לשון, פירשם בחידוש משלו, הקפיד לפרש גם קשרי פרקים ופסוקים זה לזה.

ההדרת הפירוש

הפירוש מלוקט משלשה כתבי יד, תחילת עבודה הההדרה נעשתה על ידי רבי שמואל קרויזר אולם תקפה עליו מחלתו ולא סימה, את השלמת העריכה עשה הרב שמואל חיים הלפרין, ובשנת ה'תשס"ט יצא לאור על ידי מכון באר אברהם, בספרי התהלים המבוארים שיצאו בשנים אחרונות, מרבים לצטט פרושים של רבי אברהם.

לקריאה נוספת

קישורים חיצונים

הערות שוליים

  1. ^ 1.0 1.1 הקדמה על פירושו לתהלים.
  2. ^ 2.0 2.1 מבוא לפירושו על תהלים, הוצאת 'מכון באר אברהם'