טוקטר אאובקירוב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
טוקטר אאובקירוב
ToktarAwbakirov 140x190.jpg
לידה 27 ביולי 1946 (גיל: 77)
מחוז קרגנדה, ברית המועצות
מידע כללי
בשירות קוסמונאוט בשירות ברית המועצות
לאום ברית המועצותברית המועצות ברית המועצות,קזחסטןקזחסטן קזחסטן
עיסוקים נוספים טייס
תקופת השירות 1991
דרגה קפטן (ברית המועצות), מייג'ור גנרל (קזחסטן)
זמן שהייה בחלל 7 ימים, 22 שעות ו-1 דקות
משימות
סויוז TM-12
Soyuz TM-12 patch.png
עיטורים
אות מסדר לנין
Hero of the Soviet Union.png
עיטור מהפכת אוקטובר

טוקטר אאובקירובקזחית:Тоқтар Оңғарбайұлы Әубәкіров‏ נולד ב-27 ביולי 1946 במחוז קרגנדה, ברית המועצות) הוא קוסמונאוט סובייטי ממוצא קזחי.

ביוגרפיה

טוקטר אאובקירוב נולד בקולחוז במחוז קרגנדה שבקזחסטן הסובייטית למשפחה קזחית. הוא סיים את לימודיו בבית ספר של 8 שנים והחל לעבוד כחרט במפעל. במקביל הוא המשיך בבית ספר ערב אותה סיים בשנת 1965. לאחר גיוס לצבא ברית המועצות הוא נשלח לבית ספר לטייסי קרב. עם סיומה הוא החל בשירות שסיים בשנת 1976 בדרגת קפטן.

בשנת 1976 אאבקירוב סיים קורס טייסי ניסוי והחל לעבוד במשרד תכנון מיקויאן. בשנת 1979 הוא סיים לימודי הנדסת אווירונאוטיקה. אאובקירוב עבר במשרד תכנון עד לשנת 1991. בתקופה זו הוא היה טייס ניסוי של מספר מטוסים מתוצרת החברה לרבות מיג-29 ומיג-31. על פעילות בתחום ניסוי מטוסים בשנת 1988 הוענק לו תואר גיבור ברית המועצות. בשנת 1989 הוא היה בין הראשונים שביצע נחיתה על סיפון נושאת המטוסים אדמירל קוזנצוב והיה הראשון שביצע המראה מננה.

בתחילת תקופת הפרסטרויקה בתאום עם שלטונות קזחסטן הסובייטית במאי 1991 אאובקירוב החל אימונים במרכז להכנת קוסמונאוטים. הוא נכלל בצוות של סויוז TM-13 כקוסמונאוט-חוקר (אלכסנדר וולקוב היה מפקד צוות). לאחר שהייה בחלל של 7 ימים אאבקירוב חזר לכדור הארץ בחללית סויוז TM-13 (אנטולי ארצברסקי היה מפקד צוות). על טיסה זו הוענק לו תואר "גיבור העם של קזחסטן", אות כבוד מוזהב על שירות הרפובליקה האוסטרית ועיטור מהפכת אוקטובר (ברית המועצות).

לאחר הקמת קזחסטן כמדינה עצמאית, אאובקירוב עבר להתגורר בה. באפריל 1992 הוא מונה לסגן ראשון של יושב ראש וועדת הגנה המדינה. בהמשך הוא נבחר מספר פעמים לפרלמנט וכיהן בה עד לשנת 2012.

בשנת 2022 אאובקירוב תמך בהכנסת כוחות ארגון האמנה לביטחון משותף לדיכוי המהומות.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טוקטר אאובקירוב בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0