טופיה צפונית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןטופיה צפונית
טופיה צפונית
טופיה צפונית
מצב שימור
conservation status: least concernנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
conservation status: least concern
ללא חשש (LC)‏
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: יונקים
סדרה: חדפי עצים
משפחה: טופייתיים
סוג: טופיה
מין: טופיה צפונית
שם מדעי
Tupaia belangeri
תחום תפוצה
מפת תפוצה

טופיה צפונית (שם מדעי: Tupaia belangeri) הוא מין של יונק מהסוג טופיה שבמשפחת הטופיים החי ביערות הגשם של דרום אסיה ושל דרום-מזרח אסיה.

תיאור

הטופיה הצפונית היא יונק קטן שוכן עצים המזכיר מכרסם, אך קרוב יותר לפרימטים, אף שהגנום המיטוכונדרי שלו מציג גם קשר למכרסמים או לארנבאים ועדיין לא מקורב אליהם. טופיה זו מגיעה לאורך 16 עד 18 סנטימטרים, אורך הזנב 15 עד 19 סנטימטרים ומשקלה 110 עד 185 גרם. לטופיה ישנו איבר יעקובסון המסייע בהרחה בתוך פיהם והם בעלי חוטם מוארך מעט, עיניים גדולות וזנב ארוך ושעיר. צבע הפרווה חום בהיר עד זית והבטן בהירה יותר. האוזניים והחוטם ורודים והעיניים שחורות עם "טבעות" צהובות-בהירות סביבו. תוחלת חייהם בטבע היא שנתיים או שלוש, אך בשבי נצפו פרטים שחיו עד 14 שנים.

הטופיות חיות לאורך דרום-מזרח אסיה ביערות טרופיים ויערות הרריים עד לגובה 3,000 מטרים והם פעילות במשך היום לרוב בבדידות. הם ניזונים בעיקר מחסרי חוליות כמו חלזונות וחרקים וגם מחולייתנים קטנים שהם מוצאים ביער. הטופיות משתמשות ברגליהם הקדמיות כדי לאחוז במזון ולאכול.

הטופיות מתרבות במשך כל השנה וממליטות גור עד ארבעה לאחר 41 עד 45 ימי היריון. הגורים נגמלים תוך חודש מהלידה ומתבגרים לחלוטין לאחר 3 עד 4 חודשים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טופיה צפונית בוויקישיתוף

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

30589989טופיה צפונית