טופאק אמארו
שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מנהיג ריקה. טופאק אמארו (בספרדית: Túpac Amaru 1545–1572) הידוע לעיתים גם כטופאק אמארו הראשון (להבדילו מטופאק אמארו השני) היה מנהיג אינדיאני שהנהיג את בני האינקה למאבק נגד האימפריה הספרדית.
ילדותו
טופאק אמארו (פירוש השם הוא הנחש המלכותי) היה בנו של מנקו קאפאק, אחיו הצעיר של קיסר האינקה אטוואלפה. בשנת 1530 כבשו הספרדים את פרו, הוציאו להורג את אטוואלפה, ומינו את מנקו קאפאק כשליט בובה במקומו. אולם מנקו קאפאק נמלט מקוסקו גייס צבא אינדיאנים והטיל מצור על חיל המצב הספרדי בקוסקו. הספרדים קיבלו תגבורת, ומנקו קאפאק נאלץ לסגת לוילקבמבה והכריז עליה כעל עיר הבירה של קיסרות אינקה חדשה. לקראת סוף שנת 1544, זמן קצר לפני לידתו של טופאק אמארו, התקיפו הספרדים את וילקבמבה והרגו את מנקו קאפאק. בנו, סארי טופאק, עלה לשלטון, והוא הנהיג מדיניות פייסנית כלפי הספרדים והסכים להיטבל לנצרות. הוא מת בשנת 1561, ואחיו טיטו קוסי עלה לשלטון והמשיך באותה מדיניות. טיטו קוסי מת במפתיע (היו שטענו שהורעל) בשנת 1571, והותיר את הכס פנוי לאח השלישי והצעיר ביותר, טופאק אמארו.
המרד נגד הספרדים
הספרדים, שלא ידעו על מות הקיסר, שלחו שני שגרירים לוילקבמבה לצורך משא ומתן, אך הם נרצחו על הגבול בידי קצין בצבא האינקה. כשהם משתמשים בעילה שהאינקה הפרו מוסכמה שאין לפגוע בשגרירים, הכריז המושל הספרדי של פרו, פרנסיסקו דה טולדו, מלחמה. האינקה ניהלו לוחמת גרילה אכזרית, אולם לא יכלו לכוח המשותף של הספרדים ובעלי בריתם. הספרדים הטילו מצור על וילקבמבה. האינקה הגנו בחירוף נפש על העיר, אולם ב-24 ביוני 1572 נכנסו הספרדים לעיר. הם גילו שהקיסר טופאק אמארו, יחד עם כמאה קרובי משפחה וגנרלים בכירים, הספיק להימלט. קבוצת הנמלטים התפלגה לכמה קבוצות כדי להקשות על המחפשים. הספרדים לכדו את רוב הנמלטים אולם הקיסר הצליח להתחמק מהם. קבוצה של ארבעים לוחמי עלית נשלחה בעקבותיו, והם גילו שהקיסר הפליג במורד הנהר קאונקו אל מקום שנקרא מומורי. אולם הקיסר התקדם לאט מכיוון שאשתו הייתה בהיריון. הספרדים גילו אותם כאשר הם הדליקו מדורה כדי להתחמם. הם הבטיחו להם שלא יאונה להם כל רע אם ייכנעו, וכך הם עשו. הם הובלו חזרה אל הריסות וילקבמבה ומשם אל קוסקו.
ההוצאה להורג
הספרדים ניסו לשכנע את טופאק אמארו להמיר את דתו, אולם הוא סירב ונגזר עליו עונש מוות בעריפת ראש. לא ברור האם טולדו חרג מסמכויותיו כאשר הורה לערוף את ראשו של הקיסר, או שמא מכיוון שטופאק אמארו מרד והרג שגרירים היה מותר לו לעשות זאת. הוא הוצא להורג בטקס המוני בקוסקו, בו השתתפו גם אינדיאנים רבים. על פי עדותו של כומר שנכח בטקס מילותיו האחרונות היו: "אמא אדמה, ראי איך אויבי שופכים את דמי!". מרידתו העניקה השראה למנהיגים אינדיאנים רבים לאורך ההיסטוריה, שהבולט שבהם היה טופאק אמארו השני.
קישורים חיצוניים
- ביוגרפיה של טופאק אמארו (באנגלית)
- היסטוריה של וילקבמבה (בספרדית)
29641774טופאק אמארו