טוחן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אדם הלבוש כטוחן מימי הביניים, בפסטיבל במונסליס, איטליה

טוחן (או טוחנת) הוא מקצוע, המציין אדם אשר מפעיל טחנת קמח, לטחינת דגנים לקמח; או מטחנה לתבלינים, קפה, מספוא לבעלי חיים וכדומה. לעיתים נקרא אדם "טוחן" גם כאשר המטחנה אינה פועלת יותר בייעודה המקורי. בשפות מסוימות, המונח המציין "טוחן" (מילר) הוא גם שם משפחה נפוץ מאוד: Müller בגרמנית או Miller באנגלית.

הפעלת מטחנות הוא מקצוע עתיק ביותר, שקיים כבר בחברות ציידים-לקטים וטוחנים מילאו תפקיד חשוב בהיסטוריה של החקלאות.

טוחנים עובדים בדרך כלל עם מוצרי מזון גולמיים ובייחוד עם דגנים. הטחינה היא אחד השלבים ההכרחיים בהכנת לחם ומאפים. בנוסף תהליך הטחינה חשוב במיוחד בצריכה של זרעים שקליפתם מגנה עליהם מעיכול בקיבת היונקים כדי שיגיעו בשלימותם אל האדמה. כך הטחינה מסייעת לעיכול קל יותר, וספיגה של מירב מרכיביו התזונתיים. וכן לפעמים מסייעת בשמירה של שלמות השיניים.

כיום, כמעט ולא קיימים טוחנים במשמעות המסורתית, ובחברות מתועשות הטחינה נעשית בטחנות קמח או במפעלי מזון גדולים.

פעולת הטחינה היא אחת מל"ט מלאכות האסורות בשבת.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טוחן בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא כלכלה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0