חפרפרת (ריגול)
חפרפרת (באנגלית: Mole) הוא כינוי למרגל מטעם מדינה זרה, המשרת בשירות המדינה או בארגוני הביטחון של המדינה שאחריה הוא מרגל ונאמנותו נתונה להם למראית עין.
יש המשתמשים במונח החפרפרת כדי לציין כל סוכן של מדינה זרה, הפועל במסגרת מנגנון ממשלתי של המדינה שאחריה הוא מרגל. לעומתם, יש הרואים כחפרפרת רק את מי שהיו למרגלים עוד בטרם נחשפו למידע מסווג במסגרת עבודתם בשירות המדינה שאחריה הם מרגלים (בשונה ממי ששוכנעו לרגל רק לאחר שנחשפו למידע שכזה).
הדוגמאות הידועות ביותר של חפרפרות הם כנראה חברי חמישיית קיימברידג', אשר גויסו לריגול על ידי הק.ג.ב. - ארגון המודיעין הסובייטי - בעת לימודיהם באוניברסיטת קיימברידג', והיו לאחר מכן לחברים בדרגים הגבוהים של הממשל הבריטי ופעלו כמרגלים בתוכו.
עקב הקושי להחדיר חפרפרות למנגנון הממשל של מדינה זרה ומשך הזמן הארוך הנחוץ לשם כך, ועקב הסתרתו של מידע על פעילות זו, נדירים המקרים שבהם ידוע על חפרפרות שהצליחו להתמקם בדרגים הגבוהים של ממשל המדינה שבה ריגלו.
חפרפרות ידועות יותר בעבודת ארגוני משטרה במסגרת חדירתם לתאי פשע. בהקשר זה מכונה החפרפרת "סוכן סמוי". הכינוי של ארגוני המאפיה לסוכן שכזה הוא "עכברוש" (Rat).
הביטוי חפרפרת משמש גם לתיאור כל אדם העובד במסגרת ארגון פלוני ומבקש להשיג בו מידע חסוי שאותו יעביר אל הארגון שאליו נתונה נאמנותו בפועל.
המונח חפרפרת נזכר לראשונה בספרו של סר פרנסיס בייקון תולדות שלטונו של המלך הנרי השביעי (History of the Reign of King Henry VII) (1626). בעת המודרנית הופיע הביטוי בספריו של ג'ון לה קארה[1]. לה קארה טען בראיון עיתונאי ב-1976 כי זה היה ביטוי של הק.ג.ב.
דמויות של חפרפרות הופיעו בסרטי קולנוע, סדרות טלוויזיה ורומנים, ובכללם סרטים בסדרת ג'יימס בונד והסדרה "24" והרומן הישראלי "בוגד".
חפרפרות ידועות
בישראל:
- זאב אבני – דיפלומט ישראלי שריגל בשירות ברית המועצות;
- ישראל בר – עובד משרד הביטחון וממקורביו של דוד בן-גוריון, שריגל עבור ברית המועצות;
- מרקוס קלינגברג – סגן מנהל המכון למחקר ביולוגי בישראל, שהעביר מידע מסווג על עבודתו לברית המועצות.
בעולם:
- אשרף מרואן - יועץ הנשיא אנואר סאדאת, ששימש כמרגל ישראלי בצמרת השלטון המצרית;
- אלי כהן - ישראלי ששימש כמרגל בצמרת השלטון הסורית עד שנתפס;
- יונתן פולארד - יהודי אמריקני ששירת כאזרח באגף המודיעין של הצי האמריקני וריגל שם למען ישראל;
- פיוטר סמיונוביץ' פופוב[2] – הקצין הראשון, אשר גויס על ידי סוכנות הביון המרכזית של ארצות הברית (CIA) מתוך המודיעין הצבאי הסובייטי;
- אולג פנקובסקי - קצין במודיעין הצבאי הסובייטי, שהעביר מידע רב חשיבות לשירותי הביון של בריטניה וארצות הברית;
- קרל קוכר[3] – חפרפרת סובייטית, שפעלה בתוך שורות ה-CIA;
- אולדריץ' איימס, שהיה למרגל עבור ברית המועצות לאחר שהגיע לתפקיד בכיר בשורות ה-CIA;
- ארל אדווין פיטס[4] – סוכן לשכת החקירות הפדרלית של ארצות הברית (FBI), שגויס לריגול על ידי ברית המועצות.
ראו גם
הערות שוליים
- ^ ג'ון לה קארה, החפרפרת, הוצאת זמורה ביתן, 1975, עמוד 54, "חפרפרת הוא סוכן חדירה עמוקה הקרוי כך משום שהוא חותר עמוק במבנה של האימפרילאיזם המערבי, במקרה זה האנגלי".
- ^ ראו להרחבה הערך בוויקיפדיה באנגלית.
- ^ ראו להרחבה הערך בוויקיפדיה באנגלית.
- ^ ראו להרחבה הערך בוויקיפדיה באנגלית.
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] חפרפרת (ריגול)19365835