חפיסת סיגריות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

חפיסת סיגריות היא אריזה מלבנית, בעיקר מקרטון דק או נייר, בה נמכרות סיגריות. החפיסה מגיעה עם רדיד טעם-מגן, נייר או פלסטיק מתכלה, ואטומה באמצעות עטיפה של פלסטיק שקוף. החפיסה נפתחת באמצעות משיכת לשונית בעטיפת הפלסטיק. חפיסות קשות ניתן לסגור מחדש לאחר הפתיחה, ואילו חפיסות רכות לא ניתן לסגור מחדש. חפיסות סיגריות נחשבות לרוב לחד-פעמיות ולא מיועדות לשימוש חוזר. בניגוד לחפיסות חד-פעמיות, קיימות קופסאות סיגריות מתכתיות המיועדות לשימוש רב-פעמי.

על חפיסות סיגריות מופיעה לעיתים קרובות אזהרה מפני נזקי העישון בהתאם לחוקים ולתקנות במדינה שבה הן נמכרות (למשל: חוק הגבלת הפרסומת והשיווק של מוצרי טבק בישראל).

גודל האריזות

חפיסה

מספר המינימום של סיגריות בחפיסה לרוב מוסדר באמצעות רגולציה. הסיבה לכך היא רצון הרשויות לייקר את מחיר החבילה כך שירתיע צעירים מרכישת הסיגריות[1]. משרדי ממשלה מגדירים מספר מינימלי של סיגריות לחבילה:

  • בישראל נמכרות סיגריות בחפיסות של 20 יחידות, בהתאם לתקנות הטבק, תש"ם–1979 ולתיקון לחוק מ-2006 שהרחיב את התקנה גם לסיגריות מיובאות[2].
  • באוסטריה הכמות הנפוצה ביותר לחפיסה היא 25 סיגריות, לאחר מכן 20 סיגריות, שהיא המספר המינימלי בהתאם לחוק. בנוסף, קיימות חפיסות עם 30, 40 ו-50 סיגריות.
  • בקנדה מרבית החפיסות מכילות 25 סיגריות אבל גם חפיסות עם 20 סיגריות הן פופולריות.
  • בהרבה ממדינות אירופה, לאור העלייה בתשלום המס המוטל על סיגריות, כמות הסיגריות בחפיסה משתנה על מנת להשיג מחיר זהה.
  • במלזיה אסור למכור חפיסה עם פחות מ-20 סיגריות.
  • בארצות הברית חפיסה חייבת להכיל לפחות 20 סיגריות. חלק מהמותגים, אורזים 25 סיגריות בחפיסה. במשך הרבה שנים, חצאי חפיסות שהכילו 10 או 14 סיגריות היו זמינים.
  • בבריטניה מותגים לרוב מכרו חפיסות אשר הכילו 20 סיגריות אבל ניתן היה להשיג חפיסות של 10 סיגריות במותגים הפופולריים ביותר. מכונות אוטומטיות לממכר סיגריות לרוב מכרו חפיסות של 16 או 18 סיגריות, אף על פי שממדי החפיסה היו זהים לחפיסה של 20 סיגריות.

קרטון

קרטון סיגריות מכיל בדרך כלל עשר חפיסות, שבהן מאתיים סיגריות. קרטונים מסוימים מכילים עשרים חפיסות, שבהן ארבע מאות סיגריות. יש המכנים אריזות כאלו "פאקט".

עיצוב החפיסות

עיצוב חפיסות הסיגריות הוא נושא בנמצא במחלוקת בין חברות סיגריות ששאיפתן לעצב חפיסות מושכות שיגדילו מכירות, לבין ארגוני בריאות שונים ששואפים להקטין את המשיכה של הסיגריות, במיוחד עבור הלא-מעשנים וביניהם גם קטינים וצעירים.

אזהרות בריאות

אזהרות בריאות יכולות להופיע על פני חפיסות סיגריות בכתב או באופן גרפי, שעשוי לכלול דימויים הממחישים את הסכנה הבריאותית בסיגריות, תמונות הממחישות מחלות הקשורות לעישון או עדויות של מעשנים על נזקי העישון.

על פי ארגון הבריאות העולמי, נכון לשנת 2015 כ-86% ממדינות העולם מחייבות שימוש באזהרות בריאות, וכשליש מתוכן מחייבות שימוש באזהרות בריאות גרפיות.[3] על פי אמנת ארגון הבריאות העולמי, על האזהרות להיות גדולות, קריאות, פשוטות להבנה, עליהן להופיע בשני צידי החפיסה, וכן יש לבצע רוטציה בין מספר אזהרות שונות.

מחקרים שונים הראו שהשימוש באזהרות בריאות גרפיות על חפיסות הסיגריות יכול להביא להגדלת מספר הניסיונות לגמילה מעישון ולהפחתת כמות הסיגריות במהלך היום, וכן הראה שהוא האמצעי היעיל ביותר לכך מבין אלו שנבדקו. קבוצת חוקרים קנדית שפרסמה מאמר בנושא בכתב העת המדעי American Journal of Public Health, מצאה שכ-20% מהמעשנים דיווחו שהאזהרות הגרפיות גרמו להם להפחית את מינון העישון שלהם.[3]

חפיסות אחידות

חפיסות אחידות בישראל

ארגון הבריאות העולמי פרסם בשנת 2017 המלצות על פיהן מוטב שחפיסת סיגריות יהיו אחידות בצבען ובמראן, מה שיבליט את אזהרות הבריאות שעל פני החפיסה, והן לא תכלולנה תיאורים מטעים, שעלולים לעורר את הדימוי שסוג מסוים של סיגריות פחות מזיק מאחר (למשל, שימוש בביטוי "לייט").[3]

על-פי ההמלצות, על כל מוצרי הטבק להימכר בחפיסות אחידות, כלומר חפיסות בעלות צבע וגוון אחיד, ללא סמלים מסחריים, ללא דימויים המזוהים עם מותג מסוים, וכדומה. בנוסף, על שמות המותגים השונים להופיע בגודל ובגופן אחידים, על החפיסות להיות בעלות גודל וצורה זהים ומיוצרות מחומרים זהים. ההמלצות שוללות גם הוספת מידע פרסומי שיקושר לחפיסה, יופיע בתוכה או על סיגריות בודדות.[3]

המדינה הראשונה שהפכה את המלצות אלו לחוק הייתה אוסטרליה, שאישרה את החוק בשנת 2011. בהמשך אותו עשור החלו מדינות נוספות לאמץ חקיקות דומות[3]. בשנת 2019 העבירה ישראל תיקון לחוק הגבלת הפרסומת והשיווק של מוצרי טבק והפכה למדינה הראשונה בעולם שמכילה את חוק החפיסות האחידות לא רק על חפיסות סיגריות, אלא על כלל מוצרי העישון, כולל סיגריות אלקטרוניות, טבק נרגילה.[4][5]

מחקרים שונים בחנו את האפקטיביות של מעבר לחפיסות סיגריות אחידות במראן - אשר מצד אחד מקשות על שיווק הסיגריות באמצעות מראה החפיסה, ומצד שני מבליטות את האזהרות השונות שעל החפיסה. הספרות המחקרית מראה שיש קשר בין שימוש בחפיסות אחידות לבין רצון להגמל מעישון, אולם הקשר מורכב יחסית. ייתכן שהאפקטיביות של החפיסות האחידות היא בעיקר בכך שהן מחזקות שימוש בסוגי אזהרות מסוימים, למשל, אזהרות גרפיות[6]. מחקר מאוניברסיטת בורווד באוסטרליה הראה ששימוש בחפיסות אחידות מקטין את התפישה החיובית של בני נוער כלפיי סיגריות.[7]

חפיסות קשות וחבילות רכות

חפיסה קשה היא בסגנון הנפוץ של אריזת קרטון למכירת סיגריות בחנות, אשר מורכבת מתיבה יציבה יחסית.[8] החפיסה מונעת מהסיגריות להתקמט כשהיא נמצאת בכיס המכנסיים או בתיק. חפיסת הסיגריות בעלי סגירה עליונה הוצגה בשנת 1955 על ידי חברת פיליפ מוריס[9][10]

אריזת מתכת ל 20 סיגריות

חפיסה רכה היא אריזת תיבה העשויה מנייר דק, בדרך כלל מכילה 20 סיגריות. חפיסה רכה עשויה להיחשב לא נוחה מכיוון שהיא נקרעת בקלות ולא ניתן להשתמש בה בשנית. היא מציעה את הנוחות המיידית ללא צורך לפתוח את החפיסה מחדש בכל פעם שמעשן רוצה סיגריה. במותגים אמריקאים, סיגריות בחפיסה רכה לרוב יותר קצרות במספר מילימטרים מאשר סיגריות בחפיסה קשה.

חפיסות לאספנים

מספר חברות סיגריות הוציאו חפיסות עם הכותרת "אספנות" על מנת לייצר עניין בקרב אספנים. מותגים מסוימים הציגו חפיסות "מיוחדות" כחלק מקידום מכירות על מנת לעקוף חוקי פרסום שהגבילו אותם. לדוגמה, חפיסה אשר עשויה מפח שנמכרה לאורך זמן מוגבל על מנת לעודד קונים פוטנציאליים. החפיסות נבדלות באמצעות עיצוב ייחודי או שהם מפס ייצור ישן או שהופסק פס הייצור שלהם ולכן הם נהפכו לנדירים.

מאפיינים

רוב חפיסות הסיגריות הן ללא מאפיינים מיוחדים. עם זאת, מספר יצרני סיגריות הציעו חפיסה שמכילה גם מיכל ריק לסילוק בדלי סיגריות בסיום העישון. הדבר יכול לעזור להפחית את בדלי סיגריות הנזרקים לרחוב, ולהפחית את זיהום הסביבה מכיוון שהבדלים אינם מתפרקים בקלות.[11]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חפיסת סיגריות בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Who, what, why: What's behind the idea of banning 10-packs of cigarettes?, אתר BBC, ‏8 באוקטובר 2013
  2. ^ חוק לתיקון פקודת הטבק (מס' 5), התשס"ז-2006
  3. ^ 3.0 3.1 3.2 3.3 3.4 יעילותם של אמצעי מדיניות להגבלת פרסום ושיווק של מוצרי טבק על-פי דוח המכון הלאומי לסרטן של ארצות הברית וארגון הבריאות העולמי משנת 2017, באתר מרכז המחקר והמידע של הכנסת
  4. ^ חוק הגבלת הפרסומת והשיווק של מוצרי טבק (תיקון מס' 7)
  5. ^ אורלי הררי, ציון דרך במאבק בעישון סיגריות בישראל, באתר ערוץ 7, 8 בינואר 2020
  6. ^ יעילותם של אמצעי מדיניות להגבלת פרסום ושיווק של מוצרי טבק על-פי דוח המכון הלאומי לסרטן של ארצות הברית וארגון הבריאות העולמי משנת 2017, באתר מרכז המחקר והמידע של הכנסת
  7. ^ מיכל רז-חיימוביץ', ‏זהו את החפיסה: השלב הבא במלחמה נגד העישון מתחיל בשבוע הבא, באתר גלובס
  8. ^ ראו למשל חבילה קשה לעומת חבילה רכה.
  9. ^ Gene Borio. "Tobacco Timeline: The Twentieth Century 1950–1999 – The Battle is Joined". Tobacco.org. אורכב מ-המקור ב-2012-04-22. נבדק ב-21 ביולי 2012. {{cite web}}: (עזרה)
  10. ^ "Dealing With an Innovative Industry: A Look at Flavored Cigarettes Promoted by Mainstream Brands". Ncbi.nlm.nih.gov. 7 באוגוסט 2005. נבדק ב-21 ביולי 2012. {{cite web}}: (עזרה)
  11. ^ Patent for a cigarette packs with container for cigarette butts
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

35627726חפיסת סיגריות