חנה בת שחר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף חנה בת-שחר)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית סופר ריקה. חנה בת שחר-אייכנשטיין (נולדה בשנת 1944) היא סופרת חרדית הכותבת בשם עט.

ביוגרפיה

בת שחר היא ילידת ירושלים, בתו של הרב בצלאל ז'ולטי ואשת הרב יהושע אייכנשטיין, ראש ישיבת יד אהרן[1].

היא בוגרת מוסדות בית יעקב, אשר תוכנית הלימודים שלהם אינה כוללת את הספרות העברית החדשה. בשנות ה-80 נרשמה לסדנת כתיבה שהנחו יורם קניוק ואהרן אפלפלד. לאחר מכן החלה בכתיבה בשם בדוי, משום שחששה שזיהויה יביא לנידויה בחברה החרדית ולפגיעה בשידוכי ילדיה[2]. בשנת 1985 התפרסם ספרה הראשון, "סיפורי הכוס" הכולל שישה סיפורים קצרים, וזכה בפרס ניומן לספרי ביכורים[3]. שני ספריה הבאים "לקרוא לעטלפים" (1990)[4], ו"ריקוד הפרפר" (1993) יצאו לאור בסדרת "קו התפר" שערך יגאל שוורץ בהוצאת כתר[5].

בין השנים 1995–2000 עשתה תואר שני בספרות עברית באוניברסיטה העברית בירושלים.

בספריה הראשונים הרקע הדתי היה פחות מודגש, אך בספריה האחרונים הוא קיבל משמעות בולטת. היא עוסקת בנושאים הנחשבים כטאבו בחברה החרדית. בספרה "צללים בראי", שיצא ב-2008, היא עוסקת בהתמודדותן של אם חרדית ושתי בנותיה עם פגיעה מתמשכת כלפיהן מצד אבי המשפחה[6]. ספרה "עץ הדודא", שיצא ב-2013, כולל קובץ של ארבע נובלות השואבות את השראתן מסיפורי המקרא[7].

לאחר שילדיה נישאו, בת שחר מהססת פחות להיחשף. בין השאר התראיינה לתוכניתו של קובי מידן בערוץ 2 ולתוכניתה של אבירמה גולן "קריאה ראשונה".

בשנת 1994 זכתה בפרס ראש הממשלה לסופרים עבריים.

בנה, הרב משה מרדכי, הוא ראש כולל בבני ברק. בתה, ברכי ליפשיץ, היא במאית תיאטרון.

על כתיבתה

בריאיון לאילת נגב אמרה: "אני מרגישה כמו מסכה מהלכת. הפאה הזו היא מסכה, הבגדים הבורגניים האלה הם תחפושת, ואני מסתתרת מאחורי שם בדוי. אפילו אני לא תמיד יודעת מי אני". אף על פי כן הטעימה שמבחינה דתית "אין לי שום הרהורי כפירה. אני מאמינה בכל לבי". היא סיפרה שעל כתיבתה משפיעה דמות האב הנערצת וריחוקה של דמות האם. את היות רוב הגיבורות שלה גרושות, אלמנות או נשואות בנישואים אומללים הסבירה: "אני לא מאמינה שיש הרמוניה בחיי נישואין. בציבור שלי זה חסוי, אבל לי יש קרני מישוש להרגיש את זה".

בריאיון למעריב אמרה: "אני לא אשאל רב אם מותר לי או אסור לי לפרסם את ספרי, כי לשאול זה טרף... ברור לי שהרבנים היו אומרים לי שאסור, ומה אז הייתי עושה? הייתי צריכה או לצאת נגדם או פשוט להפסיק לכתוב ולמות".

ספריה

  • סיפורי הכוס (תל אביב: צ'ריקובר, 1985)
  • לקרוא לעטלפים (ירושלים: כתר, 1990)
  • ריקוד הפרפר (ירושלים: כתר, 1993)
  • שם סירות הדיג: שלוש נובלות (הוצאת הקיבוץ המאוחד, תשנ"ז 1997)
  • יונקי הדבש המתוקים (הוצאת הקיבוץ המאוחד, תשנ"ט 1999)
  • הנערה מאגם מישיגן: רומאן (הוצאת הקיבוץ המאוחד, תשס"ב 2002)
  • נימפה לבנה, שעירה משוגעת (הוצאת הקיבוץ המאוחד, תשס"ה 2005)[8]
  • צללים בראי (הוצאת זמורה ביתן, 2008)[9]
  • עץ הדודא (הוצאת הקיבוץ המאוחד, תשע"ג, 2013)
  • סנדר (הוצאת הקיבוץ המאוחד 2017)
  • נהר הקרח (הוצאת כנרת זמורה, 2019)
  • מה שהבטחתי לך (הוצאת שתים, 2022)

פרסים

בשנת 1985 זכתה בת שחר בפרס ניומן לספר ביכורים על ספרה "סיפורי הכּוׂס". ספריה "לקרוא לעטלפים" ו"ריקוד הפרפר" זיכו אותה בפרס היצירה על שם ראש הממשלה לוי אשכול (1994) בינואר 2015 זכה ספרה עץ הדודא בפרס ע"ש יצחק לייב ורחל גולדברג מטעם קרן קיימת לישראל.  

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

35029375חנה בת שחר