חיל הים של צבא השחרור העממי
חיל הים של צבא השחרור העממי (בסינית: 中国人民解放军海军, באנגלית: People's Liberation Army Navy, או PLA Navy ובקיצור נפוץ PLAN) הוא הענף האחראי על לוחמה ימית של צבא השחרור העממי. שורשיו של PLAN מגיעים עד מלחמת האזרחים הסינית והוא נוסד בשנת 1950. בעשר השנים הראשונות שלו הוא קיבל סיוע מברית המועצות בהדרכה, ייעוץ, טכנולוגיה וציוד.
עד שנות ה-80 היה PLAN נחשב לחיל ים דל אמצעים, של מים רדודים בלבד, אולם בשנות ה-90, לאחר נפילתה של ברית המועצות פחתה ההתמקדות של צמרת השלטון הסיני בחששות טריטוריאליים יבשתיים ועברה במידה לא מבוטלת אל עבר הגבולות הימיים. לאור זאת התקבלה החלטה אסטרטגית לחזק משמעותית את חיל הים הסיני ולהביאו לידי כח משמעותי הרתעתי באזור ובעולם בכלל, עד 2009.
עד שנות ה-90 היה חיל הים תחת חיל הרגלים של צבא השחרור העממי ומעמדו עלה להשתוות לזה האחרון עם השינוי בגישה כלפיו.
היסטוריה
הרחבת הפעילות למים בינלאומיים
לקראת המאה ה-21, עבר PLAN תהליך מעבר לחיל ים של "מים-ירוקים"[1] עם תחומי פעילות שמשתרעים הרחק מהמים הטריטוריאליים המסורתיים של סין.
ניצנים למגמה נראו כבר בשנים 1989–1993 בהן ערכה ספינתך זנגה ביקורים בהוואי, תאילנד, בנגלדש, פקיסטן והודו. ובשנים שלאחר מכן ספינות סיניות רבות ביקרו בולדיבוסטוק, וכן בצפון קוריאה, אינדונזיה, ניו זילנד, אוסטרליה והפיליפינים. לקראת שנת 2000 כבר ערכו מסעות למלזיה, דרום אפריקה ואפילו ארצות הברית, קנדה, צרפת, איטליה ואנגליה.
במרץ 1997 החלו לראשונה משחתות מסוג LUDA ו LUHU, יחד עם מכלית תדלוק מסוג Type 908, לערוך מסע ניווט (של 98 יום) הכולל את כל האוקיינוס הפסיפי.
בספטמבר 2012 נכנסה לשירות מבצעי נושאת המטוסים הראשונה של חיל הים - הליאונינג.
מבנה ארגוני
ציים
לחיל הים שלושה ציים:
- צי הים הצפוני - תחום עיקרי: הים הצהוב, מפקדה ראשית בצ'נגדאו
- צי הים המזרחי - תחום עיקרי: ים סין המזרחי, מפקדה ראשית בנינגבו
- צי הים הדרומי - תחום עיקרי - ים סין הדרומי, מפקדה ראשית בזאנגג'יאנג
ענפים
לחיל הים מספר ענפים מרכזיים:
- כח הצוללות של PLAN
- כח היבשה של PLAN
- משמר החופים של PLAN (להבדיל ממשמר החופים של סין)
- כח הנחתים של PLAN
- חיל האוויר של PLAN
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ כינוי לפעילות הגנתית שמתרכזת לרוחב החופים וגם במימי האוקיינוס במרחק ניכר מהחוף