חיל האוויר השוודי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חיל האוויר השוודי
Svenska flygvapnet
סמל חיל האוויר השוודי, רונדל חיל האוויר השוודי, רונדל חיל האוויר השוודי לראות נמוכה
סמל חיל האוויר השוודי, רונדל חיל האוויר השוודי, רונדל חיל האוויר השוודי לראות נמוכה
פרטים
כינוי חיל האוויר המלכותי
Kungliga Flygvapnet
מדינה שוודיהשוודיה שוודיה
שיוך הכוחות המזוינים של שוודיה
סוג חיל אוויר
אירועים ותאריכים
מלחמות (כחלק מקואליציה) משבר קונגו, מלחמת האזרחים בלוב

חיל האוויר השוודישוודית: Svenska flygvapnet; ידוע גם כ"חיל האוויר המלכותי" - Kungliga Flygvapnet) הוא הזרוע האווירית של הכוחות המזוינים של שוודיה.

היסטוריה

חיל האוויר השוודי נוסד ב-1 ביולי 1926 כאשר להקי האוויר של הצי והצבא השוודי מוזגו. בשל רוחות המלחמה שהתגברו בשנות השלושים, חיל האוויר עבר ארגון מחדש וגדל מארבע טייסות לשבע טייסות. עם פרוץ מלחמת העולם השנייה חיל זה התפתח והמשיך לגדול עד לסוף המלחמה. אם כי שוודיה הייתה מדינה נייטרלית שמעולם לא הצטרפה למלחמה, היה צורך בחיל אוויר גדול כדי להרתיע מפני פלישה ומאיומים של מעצמות העל. בשנת 1945 חיל זה כלל מעל 800 מטוסי קרב ו-15 טייסות קרב.

בעיה גדולה שניצבה בפני חיל האוויר השוודי במהלך מלחמת העולם השנייה הייתה מחסור בדלק. שוודיה הייתה מוקפת במדינות שלחמו ולכן לא יכלה להסתמך על דלק מיובא. פצלי שמן על אדמת שוודיה חוממו על מנת לכסות על החסר.

התרחבות במהלך המלחמה הקרה

P-51 מוסטנג של חיל האוויר השוודי

חיל האוויר השוודי עבר תהליך מהיר של מודרניזציה החל משנת 1945. החיל הפסיק להצטייד במודלים מיושנים והחל לרכוש רק מטוסים חזקים וחדישים דוגמת P-51 מוסטנג, דה הבילנד מוסקיטו, דה הבילנד ומפייר וכן החל לפתח מטוסים בעצמו. עם הופעתו של מטוס הקרב השוודי סאאב 29 בשנות החמישים, שוודיה מצאה את עצמה עם מטוסים המשתווים בכוחם לאלה של חיל האוויר המלכותי, חיל האוויר האמריקאי וחיל האוויר הסובייטי.

בעיצומה של המלחמה הקרה, תקציב גדול (שכלל גם את כל הכספים שנועדו לתוכנית הגרעין של שוודיה) הופנה לחיל האוויר השוודי ולייצור מטוסי קרב. בשנת 1957, החיל דורג כחיל האוויר הרביעי בחוזקו בעולם עם כ-1,000 מטוסי קרב מודרניים בחוד החנית. בשנות החמישים החיל פיתח מטוסים קרב נוספים דוגמת סאאב 32 ו-סאאב 35.

ב-13 ביוני 1952, חיל האוויר הסובייטי יירט 2 מטוסים של חיל האוויר השוודי. תחילה, הרוסים יירטו והפילו מטוס DC-3 דקוטה מעל הים הבלטי ועליו 3 אנשי צוות ו-5 אזרחים ששימשו כטכנאים. בהמשך הפילו מטוס PBY קטלינה שהוזעק על מנת לאתר ולחלץ את ניצולי ההפלה הראשונה.

שירות צבאי

חיל האוויר השוודי היה מעורב ברמה כזו או אחרת בשלוש מלחמות: מלחמת החורף בין הסובייטים לפינים בשנים 1939-1940, משבר קונגו בשנים 1961-1964 ומלחמת האזרחים בלוב בשנת 2011.

מלחמת החורף

לאחר שברית המועצות תקפה את פינלנד בנובמבר 1939, שוודיה באה לעזרת שכנתה אך לא נכנסה לעימות כולל עם הרוסים. חיל רגלים שוודי וטייסת שהורכבו ממתנדבים לחמו בצפון פינלנד מינואר ועד למרץ 1940. טייסת המתנדבים כונתה טייסת F-19, וכללה 12 מטוסי "גלוסטר גלדיאטור" וחמישה מפציצי "הוקר הארט".

משבר קונגו

החיל סייע לכוחות האומות המאוחדות במשבר קונגו בין השנים 1961-1964. לצורך המשימה הוקם להק אוויר חדש שכונה F-22, והורכב מ-12 מטוסי סאאב 29. מטוסים אלו תפקדו היטב תחת תנאי החום והלחות הקשים של אפריקה. יריביהם לעימות החזיקו במספר מועט של מטוסי אימון מדגם CM.170 פוגה מגיסטר.

מלחמת האזרחים בלוב

ב-29 במרץ 2011, ראש ממשלת שוודיה הכריז ששמונה מטוסי סאאב 39 ישלחו ללוב לצורך סיוע לאומות המאוחדות. מטוסי הקרב השוודים נועדו לשמור על האזור האסור לטיסה ולא הורשו לתקוף מטרות על הקרקע. פריסת הכוחות אושרה על ידי הריקסדאג השוודי ב-1 באפריל 2011 וביום למחרת מטוסי הקרב עשו את דרכם ללוב. את המטוסי ליוו מטוסי הרקלוס ששימשו כמטוסי תדלוק.

בעתיד

חיל האוויר השוודי מתכונן לקראת עימותים ותרחישים עתידיים. עם התמוטטות האיום הצבאי היחיד באזורה, ברית המועצות, היו קיצוצים רבים בתקציב הביטחון השוודי. ממשלת שוודיה החליטה לקצץ בתקציב חיל האוויר ומטוסי הקרב שלה. כיום רק כ-80 מטוסי קרב סאאב גריפין נותרו בשימוש. מספר מסוקים וכארבעים מטוסים נוספים יתווספו לחיל בשנים הקרובות.

בשנת 2008 וכן ב-2010, צבא שוודיה רצה לקצץ עוד בתקציב חיל האוויר ולסגור לו בסיסים נוספים על מנת להעביר כספים לזרועות וחטיבות אחרות. אולם, בעקבות מחאה ציבורית ולחצים מצד ממשלת שוודיה הקיצוצים לא בוצעו.

מטוסים ומסוקים

JAS-39 גריפן
סאאב 35 "דרקן" (בשירות בשנים 1960-1999)
סאאב 29 "טונן" (בשירות בשנים 1950-1976)
דגם ארץ ייצור סוג כמות
JAS-39 גריפן שוודיהשוודיה שוודיה מטוס קרב 89
סאאב 340 שוודיהשוודיה שוודיה מטוס תובלה 4
סאאב 105 שוודיהשוודיה שוודיה מטוס אימון 35 כשירים לטיסה (72 בסה"כ)
Gulfstream IV ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית מודיעין אותות 4
Gulfstream G550 ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית מטוס תובלה 1
לוקהיד C-130 הרקולס ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית מטוס תובלה 6
בואינג C-17 גלובמאסטר III ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית תובלה שוודיה חולקת את המטוס עם כוחות נאט"ו. רשאית להשתמש במטוס למשך 550 שעות טיסה בשנה
NHI NH90 האומות המאוחדותהאומות המאוחדות האומות המאוחדות מסוק תובלה 8
Agusta A109 איטליהאיטליה איטליה מסוק תובלה 20
UH-60 בלק הוק ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית מסוק תובלה 15
סקיילרק 1[דרוש מקור] ישראלישראל ישראל כטב"ם -
AAI RQ-7 Shadow ארצות הבריתארצות הברית ארצות הברית כטב"ם -
Saab Skeldar שוודיהשוודיה שוודיה כטב"ם -

קישורים חיצוניים


שגיאות פרמטריות בתבנית:ויקישיתוף בשורה

פרמטרי חובה [ שם ] חסרים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חיל האוויר השוודי בוויקישיתוף
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

22696228חיל האוויר השוודי