חזון ופגיון
![]() | |
עטיפת הספר 'חזון ופגיון האסלאם ומלחמתו בכופרים' | |
מידע כללי | |
---|---|
מאת | מיכאל בן ארי |
שפת המקור | עברית |
סוגה | עיון, דת, אסלאם |
הוצאה | |
הוצאה | הוצאת עלים |
מספר עמודים | 592 |
חזון ופגיון - האסלאם ומלחמתו בכופרים הוא ספר מאת ד"ר מיכאל בן ארי, העוסק בניתוח היסטורי, תרבותי ופוליטי של האסלאם והשפעותיו על העולם היהודי והמערבי. הספר מציג סקירה של תולדות האסלאם מראשיתו ועד לטבח שבעה באוקטובר, תוך התמקדות בערכים, שיטות הפעולה ותפיסות עולם, לצד ניפוץ מיתוסים ואשליות רווחות בנושא.
בן ארי מגדיר את הספר כספר שבא לשנות את התודעה בישראל לגבי האסלאם, המכוון לקהל רחב – אנשי מודיעין, חוקרים, אנשי ממשל, מחנכים ומבקשי דעת. הוא מדגיש את חשיבות הלמידה על האויב לשם הישרדות, ומבקר את ההשפעה ההרסנית של תקינות פוליטית ועיוורון תודעתי.
הספר, שכתיבתו נמשכה כארבע שנים, מחולק לארבעה שערים, העוסקים בהתפתחות האסלאם, תנועת האחים המוסלמים, הלאומיות הפלסטינית, ותהליך ההתעוררות האסלאמית מול מדינת ישראל.[1]
מבנה הספר
פרולוג: המערב מול האסלאם - מלכוד מנטלי ותרבותי
הפרולוג מציג את המסגרת הרעיונית של הספר, תוך שהוא מתמקד במאבק התרבותי והאידאולוגי בין העולם המערבי לאסלאם. בפרולוג ישנה ביקורת על ההתנהלות המערבית, שלטענתו עיוורת לעובדות ומקדמת "תקינות פוליטית" על פני מודיעין מבוסס. הכותב מדגיש שההתעלמות מהמציאות הקשה ומהשיטות של האסלאם, לצד סתימת הפיות שמוצגת כ"מלחמה בגזענות", מאפשרת לאויב נחוש וממוקד להצליח במשימתו.
בנוסף, הפרולוג מבקש להאיר על החשיבות של קרב התודעה – המאבק לשחרר את החברה מהחזיונות השגויים של רב-תרבותיות והומניזם עיוור. הוא קורא לקוראים להעמיק בלמידה ולהבין את הקודים, הערכים והיעדים של האסלאם.
שער ראשון: חרב האסלאם, היסטוריה ערכים ומושגים
השער הראשון עוסק בראשית האסלאם והשפעותיו על יחסי היהודים והמוסלמים לאורך ההיסטוריה. בפרקים הראשונים נפרשת סקירה של התקופה המוקדמת של האסלאם, תוך התמקדות ברקע ההיסטורי של מוחמד וביחסו ליהודים. התיאור כולל את מסעות הרצח, הביזה והעינויים שזוהו עם עליית האסלאם, וכן את טקטיקות ההונאה והשימוש בכוח כמכשיר אידאולוגי.
בהמשך, השער מתעמק בשנאת ישראל האסלאמית, שלטענת המחבר קיימת לדורותיה, ובפירותיה הרצחניים לאורך ההיסטוריה. פרקים נוספים מנתחים את המונחים הבסיסיים והחשובים במלחמת הקודש של האסלאם, לרבות מושגים כמו ג'יהאד וחדוות המוות, שמוצגים כחלק אינהרנטי מהאידאולוגיה הדתית.
הפרקים מתייחסים גם לתפיסות הדתיות והחברתיות של האסלאם, המקדשות את מות ה"קדושים", ואת הקוד המוסרי שעליו מבוססת אידאולוגיית מלחמת הקודש. הפרקים הסוגרים של השער בוחנים את השפעתה של האידאולוגיה האסלאמית על המציאות הפוליטית והחברתית בזירה הגלובלית והישראלית.
שער שני: האחים המוסלמים – "הג'יהאד הוא דרכנו"
השער השני של הספר עוסק בתנועת האחים המוסלמים ובשיטות הפעולה שלה כבסיס אידאולוגי וארגוני לג'יהאד העולמי. הספר מתאר את שורשיה האידאולוגיים של התנועה, מנהיגיה המרכזיים וענפיה השונים ברחבי העולם.
פרק מרכזי בשער זה סוקר את המבנה הארגוני של התנועה ומפרט את הקוד התפעולי שלה, תוך התמקדות במושגים ובשיטות הפעולה המשמשים אותה כדי להשיג את יעדיה.
התוכן כולל גם התייחסות לתנועת חמאס, שמהווה את הזרוע הצבאית והאידאולוגית של האחים המוסלמים מול מדינת ישראל. הספר מתאר את אמנת חמאס, מטרותיה ואנשיה, וכן את הדינמיקות הפוליטיות, החברתיות והדתיות שמניעות את פעילותה.
בנוסף, השער מתעמק במבנה ובפעילות הפנימית של האחים המוסלמים, החל מהתארגנויות מקומיות ועד השפעתם בזירה הבינלאומית. פרקים נוספים עוסקים בקשרים בין התנועה לבין קבוצות אחרות המשתייכות לאסלאם הרדיקלי.
בסיום השער, הספר עוסק בהשפעת האחים המוסלמים על ערבים תושבי ישראל ועל יחסם למדינה. הוא מראה כיצד תנועת האחים המוסלמים, באמצעות שלוחותיה, פועלת במערכות השלטון הישראליות ומתכננת את השמדת מדינת ישראל מבפנים.
השער השני מהווה מקור משמעותי להבנת התנועה האסלאמית הרדיקלית והשפעתה ההרסנית על מאבקי הכוח במזרח התיכון ובזירה הבינלאומית.
שער שלישי: התנועה הלאומית הפלסטינית אל מול התנועה הציונית
השער השלישי מתמקד בלידתה והתפתחותה של התנועה הלאומית הפלסטינית. הפרקים הראשונים עוסקים במנהיגיה המוקדמים, כולל דמותו המרכזית של עז א-דין אל-קסאם ותפקידו במאבק הערבי-פלסטיני. השער מציג את הקשרים ההיסטוריים בין המרד הערבי הגדול לבין ההתעוררות האידאולוגית של הפלסטינים בתקופה זו.
פרקים נוספים סוקרים את דמותו ופועלו של המופתי חאג' אמין אל-חוסייני, שתואר כאחד האישים המרכזיים שהובילו את התנועה הפלסטינית במאה ה-20. המופתי מוצג כבעל קשרים הדוקים עם גרמניה הנאצית, והשפעתו על הקצנת המאבק האידאולוגי של הפלסטינים מוצגת בצורה נרחבת. הספר דן בתפקידו בהובלת הפרעות והמרד, ובשיתוף הפעולה בין התנועה הלאומית הפלסטינית לבין התנועה הנאצית.
חלקו השני של השער מתמקד באירועים שהובילו ל"נכבה" של 1948. הפרקים מנתחים את החלטות ההנהגה הערבית, כולל עמדותיה ביחס ליהודים ולתנועה הציונית, ואת התוצאות ההרסניות של פעולותיהם. הספר מתאר את המאבקים הפנימיים בתוך החברה הערבית, לצד הדהירה לעבר השמדת היישוב היהודי.
בפרקים האחרונים הספר מתעמק בכישלון התנועה הפלסטינית, תוך הדגשת האסונות שנגרמו להם בעקבות מנהיגותם השגויה. תהליך זה מתואר כנקודת מפנה שבה השתנו מאבקים צבאיים לתודעתיים. הספר מנתח את האופן שבו התנועה הפלסטינית עברה מלהיות תנועה לאומית לתנועה המתבססת על תודעה היסטורית, מיתוסים ומאבק אידאולוגי בזירה הבינלאומית.
השער מספק תיאור של התפתחות התנועה הלאומית הפלסטינית, תוך הדגשת קשריה האידאולוגיים עם כוחות אחרים בעולם הערבי והמערבי, והשפעתם על המציאות הביטחונית והפוליטית של מדינת ישראל.
שער רביעי: ערביי ישראל - מהנכבה אל הנהדה
השער הרביעי עוסק בתהליך ההתעוררות האסלאמית אל מול מדינת ישראל, תוך התמקדות בהשלכות ההיסטוריות והאידאולוגיות של האירועים המרכזיים במאה ה-20 וה-21. הפרקים הראשונים סוקרים את השפעת הנכבה (1948) על החברה הערבית, ומתארים כיצד הפכה התבוסה הצבאית למוטיבציה אידאולוגית להתחדשות האסלאמית. הספר מציג את העמדה הערבית כלפי הציונות ואת המאבק על המשמעות ההיסטורית של ההתרחשויות הללו.
הפרקים עוסקים גם בניתוח תהליך ההתמודדות עם מדינת ישראל, תוך הדגשת היכולת של האסלאם הרדיקלי לפעול באמצעות מערכות מדינה וחברה במקביל ללחימה צבאית. ניתוחים אלה כוללים את השפעת תנועות אסלאמיות בתוך מדינת ישראל, במיוחד התנועה האסלאמית הישראלית, ואת אופן פעולתה כחלק מזרועות האחים המוסלמים.
הפרקים השלישי והרביעי בשער מתמקדים בתנועה האסלאמית בישראל ומציגים אותה כגיס חמישי הפועל לחיסול מדינת ישראל מבפנים. הספר מתאר את האסטרטגיה המכונה "בבטן הלוויתן", שבה התנועה פועלת מתוך מערכות השלטון והמוסדות של המדינה כדי לערער על עצם קיומה. נוסף לכך, הספר מציג את המושג "הערפול הקונסטרוקטיבי", שמטרתו להסוות את כוונותיה האמיתיות של התנועה תוך שימוש בכפל לשון ובפעילות תעמולתית מחושבת.
בפרקים אלו נידונה גם פרשת "אוסרת אל-ג'יהאד", המוצגת כנקודת מפנה משמעותית בפעילות התנועה האסלאמית בישראל. המחבר מתאר את חשיפת התנועה כחלק ממערכת רדיקלית חתרנית, ואת האופן שבו פרשה זו הדגישה את הקשרים העמוקים בין התנועה האסלאמית המקומית לבין אידאולוגיות של האחים המוסלמים.
הספר מתאר את המאבק הפנימי והחיצוני המתקיים בזירה הבינלאומית, תוך בחינת השפעתם של מאבקי הכוח העולמיים על תהליך ההקצנה. הפרקים כוללים דיון במושגי ג'יהאד, שהיד, ותפקידם כחלק מהמאבק הכולל.
לקראת סוף השער, מוקדשים פרקים לדיון על תופעת הכחשת השואה בעולם הערבי והשפעתה על התפיסות במערכת השלטון הישראלית והעולמית. בנוסף, הספר עוסק בהשתלטות האידאולוגיה האסלאמית על המרחב הציבורי והמדיני, ובקשר הישיר שלה לחורבן מדינת ישראל כיעד מרכזי.
נספח: עובדות ובדותות
בנספח המצורף לספר, דן המחבר במיתוסים המרכזיים שהתפתחו לאורך השנים ומשמשים כלי לערעור הלגיטימציה של מדינת ישראל. הפרקים מנתחים את האופן שבו נעשה שימוש במיתוסים אלו כדי לטשטש את המציאות ולהשפיע על דעת הקהל הגלובלית.
ראו גם
![]() |
לערכים, אישים, מושגים והמלצות, ראו פורטל האסלאם. |
קישורים חיצוניים
- פרק ראשון לקריאה - אתר עברית
סדרת הרצאות על האסלאם מאת המחבר, סרטון בערוץ "ד"ר מיכאל בן ארי", באתר יוטיוב
סדרת הרצאות על הספר מאת המחבר, סרטון באתר יוטיוב
הערות שוליים
- ↑ אורנה ישר, החזון והפגיון של מיכאל בן ארי, באתר מידה, 21 במאי 2024
חזון ופגיון40349568