חוק להגנת הספרות והסופרים בישראל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
חוק להגנת הספרות והסופרים בישראל
Emblem of Israel.svg
פרטי החוק
תאריך חקיקה 6 באוגוסט 2013
תאריך חקיקה עברי ל' באב תשע"ג
גוף מחוקק הכנסת התשע עשרה
תומכים 45
מתנגדים 3
חוברת פרסום ספר החוקים 2407, עמ' 208
הצעת חוק ממשלתית
משרד ממונה משרד התרבות והספורט
מספר תיקונים 1
נוסח מלא הנוסח המלא
פרסום מבצע למכירת ספרים המתייחס לכניסת החוק לתוקפו

חוק להגנת הספרות והסופרים בישראל (הוראת שעה), התשע”ג-2013 הוא חוק ישראלי שחייב שמירה על מחיר קבוע לספר ישראלי בשנה וחצי הראשונות לצאתו לאור, וקבע שיעורי מינימום לתמלוגים לסופר ישראלי.

החוק אושר בכנסת ב-31 ביולי 2013, נכנס לתוקף ב-6 בפברואר 2014, והיה אמור להיות בתוקף במשך שלוש שנים, כדי לעמוד על השפעתו ולהחליט על המשך דרכו של החוק. ב-30 במאי 2016 תוקן החוק על ידי הכנסת, ונקבע שרבים מסעיפיו יתבטלו ב-1 בספטמבר 2016.

מטרת החוק

סעיף 1 לחוק מציג את מטרתו:

מטרות חוק זה הן להבטיח לסופרים ישראלים גמול הולם בעד יצירתם, לקדם את הספרות בישראל, לשמור על גיוון תרבותי בפרסום ובהפצה של ספרים בישראל, לתת הזדמנות לקוראים לבחור מבין מגוון רחב של ספרים לפי רצונותיהם וטעמיהם ולאפשר תחרות בין הוצאות הספרים וחנויות הספרים בנוגע לכמות, למגוון ולאיכות הספרים המוצעים לצרכן.

דברי ההסבר להצעת החוק מרחיבים בעניין זה:

הספר והספרות נחשבים למוצר בעל ערך תרבותי מובהק אשר מדינות רבות בעולם המערבי הכירו בצורך להסדיר את מעמדו. מדינות אלה דחו את הגישה שלפיה ספר אינו אלא "מוצר מדף", אשר צריך להיות כפוף לתנאי השוק החופשי.

במדינת ישראל קיים מצב ייחודי שלפיו התנהלות שוק הספרים מוכתבת באופן כמעט בלעדי על ידי דואופול המורכב משתי רשתות ספרים השולטות בכ-80% מהשוק. אחת מהרשתות מתאפיינת במבנה משפטי של בעלות אנכית, בהיותה נשלטת על ידי הוצאת ספרים. מצב דברים זה פוגע באופן ניכר בתחרות החופשית בתחום.

על רקע האמור נוצר בשנים האחרונות כשל שוק חמור בענף הספרים בארץ, אשר גרם לפיחות רב במעמדם של הסופרים והספרות, ולפגיעה של ממש בהכנסותיהם של הסופרים והמוציאים לאור. כתוצאה מתחרות המחירים בין שתי רשתות הספרים השולטות בשוק, המוציאים לאור והסופרים נאלצים להיכנע לתכתיביהן בכל הנוגע לשיעור ההנחה שבו הן רוכשות מהם את הספרים. כפועל יוצא מכך פוחת גם גובה התמלוגים - הנמוך ממילא - המשולם בידי הוצאות הספרים לסופרים בעד עבודתם, מאחר שתמלוגים אלה נגזרים כאחוז ממחיר מכירת הספר לצרכן בפועל ולא מהמחיר המומלץ לצרכן.

חנויות הספרים הפרטיות, שאינן חלק מאותו דואופול, אינן יכולות לקבל הנחות משמעותיות בדומה לרשתות הספרים. הדבר מונע מהן למכור את הספרים במחיר תחרותי, ועל כן מספרן הולך ומצטמצם, בהיעדר יכולת לעמוד בתנאי השוק שנוצר. כפועל יוצא מכך נפגעים גם המגוון וההיצע של הצרכן הישראלי.

בשל כך, מן הראוי לקיים הגנה על הספרות והסופרים בישראל, לתקופה מוגבלת, לשם קידום מטרות החוק המוצע, בדומה לחוקים דומים בעולם, ובעיקר בצרפת. לפיכך, נקבע החוק המוצע כהוראת שעה, אשר בסיומה תיבחן השפעת החוק על שוק הספרים הישראלי.

[...] החוק מאזן בין מגוון אינטרסים מנוגדים, ובהם הרצון להימנע ממעורבות גדולה בכלכלת השוק החופשי, מצד אחד, ומצד שני, הרצון להגן על הסופרים ועל הספרות הנפגעים כתוצאה מאותה כלכלת שוק, נוכח אותו מצב ייחודי הקיים בארץ בענף זה.

הוראות החוק

״ספר״ מוגדר בחוק כך: ”ספר פרוזה, שירה או עיון הכתוב בעברית או בערבית, לילדים או למבוגרים, בין במקור ובין שתורגם לעברית או לערבית, אשר יצא לאור בישראל לשם מכירתו באמצעות חנות ספרים. ” מכאן שהספרים המוגנים על ידי החוק הם גם ספרים מתורגמים לעברית או ערבית.

לספר תינתן "תקופת הגנה", שהיא 18 חודשים ממועד הדפסת המהדורה הראשונה של הספר. בתקופת ההגנה יהיה מחיר הספר קבוע, ויצוין על הצד החיצוני של כריכתו (ניתן לקבוע מחירים שונים לגרסה מודפסת ולגרסה אלקטרונית). רכישת הספר באמצעות תווי קנייה שנועדו לרכישת ספרים ומחירם נמוך מערכם הנקוב, אסורה אף היא. בשבוע הספר העברי מותרת הנחה של עד 20% ממחירו הנקוב של ספר מוגן. כמו כן מותרת הנחה של עד 20% במכירה של מאה ספרים לגורם אחד.

החוק קובע שיעורי מינימום לתמלוגים שיש לשלם לסופר ישראלי.

לפקחי משרד הכלכלה ניתנה הסמכות לפקח על ביצוע החוק, ולתת התראה מינהלית ולהטיל עיצום כספי על המפר אותו.

הפולמוס סביב החוק

טרם חקיקת החוק וגם לאחר מכן, העלו נגדו מספר טענות וביניהן:

  • החוק מתערב בשוק החופשי, ופוגע בחופש הכלכלי של הצרכנים, הסופרים, ההוצאות ורשתות הספרים.
  • החוק יוביל להתייקרות הספרים, וייפגע ביכולתן של אוכלוסיות חלשות מבחינה כלכלית לרכוש ספרים[1].
  • החוק יפגע בתפוצת הספרים ובחשיפת הציבור לספרים חדשים, ולפיכך יש בו משום פגיעה בעקרון הפלורליזם ובחופש הביטוי.
  • החוק יפגע במיוחד בסופרים חדשים או לא מוכרים, משום שהוא יגביר את הסיכון בהוצאה לאור של ספר שעלול להיות לו ביקוש נמוך, ולא ניתן יהיה להוזילו בהתאם[2].
  • החוק יקטין את הכנסות הסופרים, בשל הקטנת השוק.

הוצאת ספרים מסוימת אף החליטה למכור ספרים במופגן במחיר נמוך מן המותר[3], והוטל עליה קנס כבד[4].

תומך נלהב בחקיקה שתגן על מחיר הספר היה העורך הראשי של "הספריה החדשה", מנחם פרי[5][6]. עם זאת, לאחר כניסת החוק לתוקף עקף אותו פרי באמצעות פרשנות דווקנית להגדרתה של תקופת ההגנה על ספר – "18 חודשים ממועד הדפסת המהדורה הראשונה של הספר", והציע מחיר מוזל לרוכשים את ספרי "הספריה החדשה" טרם צאתם לאור.

רחלי אידלמן, יו"ר התאחדות הוצאות ספרים בישראל, הגנה על החוק ואמרה כי "מאז כניסת החוק לתוקף עלה שכר הסופרים המשולם לסופרים בישראל, וכמות הספרים שנמכרה לא ירדה בהשוואה לתקופה המקבילה לפני שנכנס החוק לתוקף"[7].

היסטוריה חקיקתית

כאמור בדברי ההסבר להצעת החוק, הרקע להצעה הוא התפתחותו של דואופול במכירת ספרים בישראל - מצב שבו עיקר מכירת הספרים מתרכזת בשתי רשתות גדולות - "סטימצקי" ו"צומת ספרים", שהתחרות ביניהן הובילה למבצעי הנחה שבהם זמן קצר לאחר צאתו לאור של ספר הוא נמכר בהנחה ניכרת ממחירו הנקוב. מצב זה הוביל ליוזמה של הוצאות הספרים לחקיקה שתגן על מחיר הספר, בדומה לחקיקה במדינות אחרות, כגון צרפת.

ראשיתו של החוק הוא יוזמה של רוזלין דרעי, נספחת לענייני ספר וספרות בשגרירות צרפת שהוביל להצעת החוק הראשונה בהצעת חוק פרטית של חברי הכנסת זבולון אורלב, ניצן הורוביץ, שלי יחימוביץ', נחמן שי ויריב לוין, שהונחה על שולחן הכנסת ה-18 ב-8 בפברואר 2010[8]. בכנסת ה-19 הגישה חברת הכנסת שלי יחימוביץ' הצעת חוק פרטית דומה[9]. ביוזמתה של שרת התרבות והספורט, לימור לבנת[10], הוגשה לכנסת, ב-18 ביולי 2012, הצעת חוק מטעם הממשלה, שהרחיבה במידה ניכרת את הצעת החוק הפרטית[11]. הצעת חוק זו אושרה בכנסת ב-31 ביולי 2013[12].

החוק נכנס לתוקף ב-6 בפברואר 2014, שישה חודשים לאחר פרסומו ב"רשומות". הוא נחקק כהוראת שעה למשך שלוש שנים מיום תחילתו, כדי שבשנים אלה ניתן יהיה לעמוד על השפעתו ולהחליט על המשך דרכו של החוק.

בהמשך לתלונות צרכנים כנגד החוק, על כי הוא גורם להתייקרות הספרים, תלונות מצד סופרים, בעיקר חדשים, כי החוק גורם לקשיים בהוצאת ספריהם מפני שהמו"לים חוששים להוציא ספרים של סופרים חדשים, משום שהמחיר הגבוה והאיסור לתת הנחות מתחת למחיר המחירון ירתיעו קונים, ונתונים המצביעים על ירידת הפעילות בענף הספרים, הודיעה שרת התרבות מירי רגב, ב-3 ביוני 2015 כי החליטה להקים ועדה לבחינה מחודשת של החוק[13]. להודעת השרה קדמה הודעתו של ח"כ יואב קיש כי יקדם הצעת חוק לתיקון חוק הספרים[14] ודיון בוועדת הכנסת שבו הושמעו דעות בעד ונגד החוק במתכונתו הנוכחית[15]. השרה הודיעה כי הוועדה תכלול את נציגי רשתות הספרים, נציגי המו"לים, נציגי הסופרים, וכן ח"כ מהקואליציה וח"כ מהאופוזיציה. במרץ 2016 הודיעה רגב כי תפעל לביטול החוק[7], ואף פורסם תזכיר חוק לביטולו[16]. במאי 2016 הצביעה הממשלה בעד קידום הליך ביטול החוק בכנסת.

הצעת החוק מטעם הממשלה קבעה שהחוק בטל[17], אך בסופו של דבר אישרה הכנסת תיקון לחוק שקבע שרבים מסעיפי החוק המקורי, ובהם ההגנה על מחיר הספר ועל התמלוגים למחבר, יתבטלו ב-1 בספטמבר 2016, כחמישה חודשים לפני גמר התוקף שנקבע לחוק מלכתחילה, ואילו תוקף הסעיפים שלא בוטלו הוארך עד יוני 2018[18]. הגבלת ההנחה ממחיר הספר בשבוע הספר העברי ל־20% בוטלה מידית, כך שלא תחול כבר בשבוע הספר של שנת 2016.

קישורים חיצוניים

  • ויקיטקסט חוק להגנת הספרות והסופרים בישראל (הוראת שעה), התשע"ג-2013, באתר ויקיטקסט
  • הערות שוליים

    1. ^ 'חוק הסופרים פגע גם בסופרים וגם בקוראים', באתר ערוץ 7
    2. ^ יוכי ברנדס: "סופרים המתנגדים לחוק מפחדים לדבר" - וואלה! תרבות, באתר וואלה! תרבות
    3. ^ "אני מוכן לשרוף את עצמי בכיכר, אם זה יחסל את חוק הספרים" - וואלה! תרבות, באתר וואלה! תרבות
    4. ^ ערוץ היוטיוב של סלע מאיר הוצאת ספרים, העונש על מכירת ספרים בהנחה: קנס של מיליון דולר, באתר יוטיוב
    5. ^ מנחם פרי, מכתב לוועדת החינוך של הכנסת, באתר "הספריה החדשה", 18 בפברואר 2008
    6. ^ מיה סלע, מנחם פרי חוזה את סופה של הספרות הישראלית, באתר הארץ, 8 ביוני 2012
    7. ^ 7.0 7.1 אתר למנויים בלבד גילי איזיקוביץ, יהונתן ליס, אחרי ההכרזה בוועידת הארץ לתרבות: השרה רגב הפיצה את תזכיר החוק לביטול חוק הספרים, באתר הארץ, 6 במרץ 2016
    8. ^ הצעת חוק להגנת הספרות והסופרים בישראל, התש"ע–2010, באתר הכנסת
    9. ^ הצעת חוק להגנת הספרות והסופרים בישראל, התשע"ג–2013, באתר הכנסת
    10. ^ רוני אפרת‏, הסערה סביב חוק הספרים: "רשתות השיווק יפסיקו לסחוט סופרים", באתר וואלה!‏, 11 ביוני 2012
    11. ^ הצעת חוק להגנת הספרות והסופרים בישראל (הוראת שעה), התשע”ב-2012, ה"ח הממשלה 711 מיום 18 ביולי 2012
    12. ^ חוק להגנת הספרות והסופרים בישראל (הוראת שעה), התשע”ג-2013, ס"ח 2407 מיום 6 באוגוסט 2013
    13. ^ אתר למנויים בלבד יהונתן ליס, שרת התרבות רגב מקימה ועדה לבחינת חוק הספרים, באתר הארץ, 3 ביוני 2015
    14. ^ זאב קם, ח"כ קיש: "חוק הספרים פגע בסופרים - יש לבטלו", באתר nrg‏, 31 במאי 2015
    15. ^ זאב קם, רגב: "לעם הספר מגיע ספרים במחיר עממי", באתר nrg‏, 3 ביוני 2015
    16. ^ תזכיר חוק להגנת הספרות והסופרים בישראל (הוראת שעה) (ביטול), התשע"ו-2016, הופץ ב-6 במרץ 2016 על ידי משרד התרבות והספורט באתר החקיקה הממשלתי
    17. ^ הצעת חוק להגנת הספרות והסופרים בישראל (הוראת שעה) (ביטול), התשע"ו-2016, ס"ח 1044 מ-23 במאי 2016
    18. ^ הצעת חוק להגנת הספרות והסופרים בישראל (הוראת שעה) (תיקון), התשע"ו–2016 (נוסח לא סופי)
    Logo hamichlol 3.png
    הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
    רשימת התורמים
    רישיון cc-by-sa 3.0