חוק החירום לייצוב כלכלת ארצות הברית לשנת 2008
פרטי החוק | |
---|---|
מדינה | ארצות הברית |
חוק החירום לייצוב כלכלת ארצות הברית לשנת 2008 (באנגלית: Emergency Economic Stabilization Act of 2008), אשר כונה גם תוכנית החילוץ, היא תוכנית כלכלית אשר גובשה על ידי נשיא ארצות הברית ג'ורג' ווקר בוש ומזכיר מחלקת האוצר של ארצות הברית הנרי פולסון לאור משבר האשראי העולמי במטרה להציל ולייצב את כלכלת ארצות הברית הנמצאת במשבר מאז 2007. תוכנית החילוץ מסמיכה את מזכיר האוצר בארצות הברית להשקיע 700 מיליארד דולרים מכספי הציבור האמריקאי לצורך רכישת משכנתאות בעייתיות מידי הבנקים האמריקאים שנקלעו למצוקה ולהחזיק אותם כפקדון עד שהכלכלה האמריקאית תתאושש על מנת להציל אותם מפני פשיטת רגל, להגביר את הנזילות בשווקים ולמנוע את כניסת המשק האמריקני למיתון עמוק.
ב-29 בספטמבר 2008 דחה בית הנבחרים של ארצות הברית את הצעת החוק המקורית של תוכנית החירום, ברוב של 228 מתנגדים מול 205 תומכים. הצעת החוק רוככה, ובסופו של דבר ב-3 באוקטובר 2008 אישר בית הנבחרים גרסה מתוקנת של החוק ברוב של 263 תומכים מול 171 מתנגדים. שעות ספרות לאחר אישור החוק בקונגרס, חתם נשיא ארצות הברית ג'ורג' בוש על החוק.
התומכים בתוכנית החילוץ טענו כי התערבות הממשל בשוק הייתה חיונית על מנת למנוע משבר אמון באשראי של השווקים האמריקאים, וכי אם הממשל לא היה פועל באופן זה, המשבר הכלכלי עלול היה להחריף לכדי שפל כלכלי. המתנגדים לתוכנית החילוץ מחו על העלות האדירה של התוכנית הפתאומית, והצביעו על כך שעל פי הסקרים אין תמיכה בקרב הציבור האמריקאי בתוכנית החילוץ של המוסדות הפיננסיים בוול סטריט, וטענו כי לא נלקחו בחשבון כלל אלטרנטיבות נוספות. כמו כן נטען שהמהלך מיטיב עם בעלי האמצעים אך לא עוזר לעניים, והוא כונה סוציאליזם לעשירים וקפיטליזם לעניים.[1][2]
ראו גם
קישורים חיצוניים
- סוכנויות הידיעות, בית הנבחרים אישר את תוכנית החילוץ, באתר ynet, 4 באוקטובר 2008
- חוק החירום לייצוב כלכלת ארצות הברית לשנת 2008, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)
הערות שוליים
- ^ ברני סנדרס, Billions for Bailouts! Who Pays?, 19 בספטמבר 2008 (באנגלית)
- ^ נוריאל רוביני, Nouriel Roubini's Global EconoMonitor, 28 בספטמבר 2008 (באנגלית)
34420681חוק החירום לייצוב כלכלת ארצות הברית לשנת 2008