ח'אולה אבו בכר
לידה | 19 בינואר 1955 (גיל: 70) |
---|---|
מדינה | ישראל |
מקצוע | מרצה וחוקרת במדעי ההתנהגות במכללה האקדמית עמק יזרעאל |
תואר | פרופסור |
בן זוג | מוחמד מאי |
ח'אולה אבו בַּכְּר (בערבית: خولة ابو بكر, תעתיק מדויק: ח'ולה אבו בכר; נולדה ב-19 בינואר 1955, עכו) היא מרצה וחוקרת במדעי ההתנהגות במכללה האקדמית עמק יזרעאל. היא הערבייה הישראלית הראשונה שקיבלה דרגת פרופסור בישראל.
ביוגרפיה
הוריה של אבו בכר הגיעו לעכו כפליטים לאחר מלחמת העצמאות וגרו בשכונת וולפסון המעורבת, שם אביה היה בעל מכבסה. ח'אולה למדה בבית הספר הפרנציסקאני טרה סנטה. היא הצליחה בבחינות ונרשמה ללימודי רפואה בטכניון. לאחר שפגשה במוחמד מאי ונישאה לו, הקפיאה לבקשתו את לימודיה בטכניון. לזוג נולדו שתי בנות, והם עברו לירושלים, שם אבו בכר למדה באוניברסיטה העברית בחוג ללימודי אפריקה. בשנה השנייה ללימודיה אובחנה אצל בעלה מוחמד מחלה, והזוג חזר לעכו. מוחמד נפטר ב-1985.
ב-1980 החלה ללמוד באוניברסיטת חיפה ובשנת 1984 סיימה תואר ראשון בחוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, ובחוג לחינוך במגמת ייעוץ חינוכי. בשנת 1991 סיימה תואר שני בייעוץ חינוכי בהצטיינות יתרה באותה אוניברסיטה. עבודת התזה שלה עסקה בבדיקת ההשפעה הנפשית והחינוכית של הספרות הפוליטית על ילדים פלסטינים. ב-1994 נסעה ללימודים בפלורידה שם קיבלה בשנת 1997 תואר דוקטור בטיפול משפחתי מבית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת נובה דרום-מזרח בפלורידה. נושא עבודת הדוקטורט שלה היה "השפעת ההגירה על משפחות ערביות בדרום פלורידה". בנובמבר 2009 קיבלה מעמד של פרופסור, ובכך הייתה לאשה הערבייה הראשונה בדרגת פרופסור באקדמיה הישראלית.[1]
בשנת 1998 יצא ספרה "בדרך לא סלולה: נשים ערביות כמנהיגות פוליטיות בישראל" שבה היא חוקרת את תופעת התרחבות מעורבותן של נשים ערביות בישראל בפוליטיקה המקומית והארצית ובו היא מביאה את סיפורן של נשים ערביות אחדות שהצליחו להגיע לעמדות השפעה ומנהיגות, וכיצד הן משלבות בין הקריירה לבין משפחה. בשנת 2002 יצאה ספרה המשותף עם דני רבינוביץ, "הדור הזקוף". הספר דן בדור השלישי של הערבים בישראל, כדור שלא חושש להילחם על זהותו הלאומית הפלסטינית, זאת בניגוד לדור ההורים, שאותם הגדירו "הדור השחוק" ואת הסבים "דור השורדים", שעסקו בלחימה על הישרדות.
מחקריה האקדמיים עוסקים בתחום בריאות הנפש בחברה הערבית. אבו בכר פרסמה מחקרים קליניים ואמפיריים בנושאים מגוּונים, כגון החברה הערבית בישראל, המשפחה הפלסטינית, נשים פלסטיניות ופוליטיקה, בריאות הנפש במשפחה הערבית, טיפול קליני רגיש לתרבות, השפעת טראומה (בעקבות אירועים כמו מלחמה, אלימות וכדומה) על הפרט והמשפחה הפלסטיניים, השפעתם של יחסי מגדר על הזוגיות במשפחה הערבית ועוד.
היא עובדת גם כמטפלת משפחתית מורשית ומנהלת בקליניקה בעכו בה היא מקיימת טיפול פרטני וייעוץ וטיפול בבעיות בין בני זוג וטיפול בנפגעי אלימות ומשפחותיהם. חברה בהנהלת האגודה הבינלאומית לטיפול משפחתי (International Family Therapy Association).
מספריה
- בדרך לא סלולה: נשים ערביות כמנהיגות פוליטיות בישראל, המכון לחקר החברה הערבית בישראל, 1998
- הדור הזקוף, יחד עם דני רבינוביץ, הוצאת כתר, 2002
- החברה הערבית בישראל:יחידה 5, המשפחה הפלסטינית, האוניברסיטה הפתוחה, 2007
קישורים חיצוניים
- קורות חיים של ח'אולה אבו בכר
- דף הבית במכללה האקדמית עמק יזרעאל
- ניר מן, "כאן נולדתי" (חאולה אבו באקר), במחנה, 10 במארס 1993, עמ' 26–29
- 11 הערות על אחרוּת, שוויון ורב, הד החינוך, 2002
- הספר בעריכתה "נשים ערביות בישראל", באתר "טקסט"
- אהרון ברנע מראיין את פרופ' ח'אולה אבו-בכר בתוכנית "מחוץ לזמן" של ערוץ הכנסת, באתר יוטיוב, 4.9.16
הערות שוליים
- ^ ניב יהב וקובי מנדל, כבוד למגזר: פרופסור ערבייה ראשונה, באתר וואלה!, 23 בנובמבר 2008
ח'אולה אבו בכר31623161Q7028176