זבלית פרעה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןזבלית פרעה
Scarabaeus.JPG
זבלית פרעה שנמצאה בנגב המערבי
מיון מדעי
מין: זבלית פרעה

זבלית פרעה (שם מדעי: Scarabaeus sacer) היא מין של חיפושית ממשפחת הזבליתיים הנפוצה בעיקר בחולות של ארץ ישראל וכן באפגניסטן, איטליה, קפריסין, אתיופיה, צרפת, איראן, מרוקו, סודאן וסוריה.

זבלית פרעה תוארה על ידי החוקר קארולוס ליניאוס בשנת 1758.[1]

מאפיינים

אורכה של זבלית פרעה עד 4 סנטימטרים והיא אחת מהחיפושיות הגדולות בארץ ישראל.[2] צבעה של זבלית פרעה הוא שחור וכמו שאר החיפושיות היא בעלת שש רגליים שדומות לקרניים. החיפושית משתמשת ברגליה הקדמיות כדי לחפור מחילות וליצור כדורי גללים.

כאשר הזכר רואה נקבה עם גללי פרות, הוא לוקח ממנה את הכדור, מגלגל אותו וחופר מחילה. הנקבה טומנת את הגללים במחילה שם היא מעצבת אותם לצורת אגס ובכל כדור היא מטילה ביצה בודדת. מהביצה בוקע זחל שצבעו לבן עד חום בהיר, שניזון רק מצואת בקר הבית. לאחר שהזחל מרוקן את חומרי המזון הוא מתגלם. מהגולם יוצאת חיפושית לבנה, שצבעה הופך עם הזמן לשחור.

בתרבות

זבלית פרעה היא המפורסמת ביותר מבין הסוגים של החרפושית. עבור המצרים הקדמונים במצרים העתיקה זבלית פרעה הייתה סמל לח'פרי. הם האמינו שיש קשר בין העובדה שהחיפושית מגגלת גללי בקר הבית לבין משימתו של ח'פרי לגלגל את השמש על פני השמים. בהתאם לכך הם קבעו שהמין נחשב לחיה קדושה.[3]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא זבלית פרעה בוויקישיתוף

לקריאה נוספת

הערות שוליים

  1. ^ Scarabaeus sacer Linnaeus, 1758, Inventaire National du Patrimoine Naturel
  2. ^ משפחת הזבליתיים, באתר kotar.cet.ac.il, החי והצומח של ארץ-ישראל
  3. ^ Paul Eggleton, The State of the World's Insects, Annual Review of Environment and Resources 45, 2020-10-17, עמ' 61–82 doi: 10.1146/annurev-environ-012420-050035
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0