תחרויות העל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף ויק אן-זהה)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

תחרויות העל הן ארבע תחרויות שחמט הנערכות מדי שנה. התחרויות סגורות וניתן להשתתף בהן רק בהזמנת המארגנים. תחרויות העל משוחקות בדרך כלל בשיטת רובין. בדומה לגראנד סלאם בטניס תחרויות העל הן התחרויות החשובות ביותר המתקיימות כל שנה וזכייה בהן מביאה למנצח יוקרה רבה. בין המנצחים בתחרויות אלו נמצאים רבים מגדולי השחקנים בהיסטוריה.

תחרויות שעדיין מתקיימות (נכון ל-2017)

קורוס (ויק אן-זהה)

תחרות העל קורוס מתקיימת בינואר מדי שנה בעיירה קטנה בשם ויק אן-זהה שבהולנד. מלבד האירוע הראשי- תחרות בין 14 רבי אמנים מהצמרת העולמית בשיטת רובין, ישנן גם תחרויות משניות במספר רמות. שיאן הזכיות בקורוס הוא וישוואנתן אנאנד עם 5 זכיות (במקום השני נמצאים מקס אויבה, ליוש פורטיש וויקטור קורצ'נוי עם 4 זכיות). בין זוכי התחרות נמצאים 10 אלופי עולם בשחמט. הטורניר נערך לראשונה ב-1928. מאז 1939 הטורניר נערך ברציפות עד היום (להוציא את 1945).

זוכי התחרות

דורטמונד

תחרות העל של דורטמונד מתקיימת בקיץ מדי שנה בדורטמונד שבגרמניה. כל המשתתפים בדורטמונד מוזמנים לתחרות מלבד הזוכה בתחרות אירפלוט שבמוסקבה שמקבל את הזכות להשתתף אוטומטית. התחרות התקיימה לראשונה ב-1928 וזכה בה פריטס זאמיש. היא התקיימה פעם נוספת בשנת 1951 וגם בשנת 1961 אז זכה מארק טיימנוב. משנת 1973 התחרות מתקיימת ברציפות כל שנה. שיאן הזכיות בדורטמונד הוא ולדימיר קראמניק - מתוך 37 הפעמים שהתחרות התקיימה (להוציא השלוש הראשונות המיוחדות) קראמניק זכה בתחרות 9 פעמים (במקום השני נמצא לקו עם 3 זכיות). בשנת 1984 זכה יהודה גרינפלד הישראלי בתחרות. בשנת 2005 השתתף הישראלי אמיל סוטובסקי בתחרות. למרות הופעתו החלשה (מקום לפני אחרון עם 3.5/9) הוא התפרסם בתחרות זו בזכות משחק מרשים נגד אלוף העולם ולדימיר קראמניק בו הקריב סוטוסבקי כלי בהקרבה עמדית עמוקה וזכה במשחק[1].

זוכי התחרות

תחרויות עבר

לינארס

תחרות העל של לינארס התקיימה בעיירה לינארס שבספרד. לינארס מתוארת לעיתים קרובות כוימבלדון של השח כלומר כטורניר השנתי החזק ביותר. התחרות התקיימה בין השנים 1978 ל-2010 מדי שנה (למעט השנים 1987 ו-1996). בתחילה היא נחשבה תחרות על וזוכיה היו שחמטאים אלמונים יחסית, אך בהדרגה התחרות נהפכה לתחרות החזקה והחשובה ביותר בעולם השחמט. בשנים 2006–2008 חצייה הראשון של התחרות נערך בעיר המקסיקנית מורליה. שיאן הזכיות בלינארס הוא גארי קספרוב עם 8 זכיות (במקום השני נמצאים וסילי איוונצ'וק ווישוואנתן אנאנד עם 3 זכיות).

זוכי התחרות

סופיה (M-Tel)

תחרות העל M-Tel התקיימה בסופיה שבבולגריה. התחרות מומנה על ידי חברת טלפונים סלולריים בשם M-Tel. התחרות נערכה בין השנים 2005 ל-2009. התחרות הייתה סגורה למוזמנים בלבד וכל ששת משתתפיה היו רבי אמנים מהשורה הראשונה בעולם. שיאן הזכיות בסופיה הוא וסלין טופלוב עם שלוש זכיות (במקום השני נמצאים וסילי איוונצ'וק ושירוב עם זכייה בודדת).

זוכי התחרות

קישורים חיצוניים