וילי הרולד

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
וילי הרולד
Willi Herold
לידה 11 בספטמבר 1925
לונצנאו, סקסוניה רפובליקת ויימאררפובליקת ויימאר רפובליקת ויימאר
פטירה 14 בנובמבר 1946 (בגיל 21)
וולפנביטל גרמניהגרמניה גרמניה
כינוי המוציא להורג של אמסלנד
השתייכות גרמניה הנאציתגרמניה הנאצית גרמניה הנאצית
תקופת הפעילות 19431945 (כשנתיים)
פעולות ומבצעים

וילי פאול הרולדגרמנית: Willi Paul Herold), הידוע גם בכינוי "המוציא להורג של אמסלנד" (Der Henker vom Emsland), היה פושע מלחמה וחייל גרמני בסוף מלחמת העולם השנייה שהעמיד פנים כקצין בלופטוואפה שהביא לרצח של אסירים במחנות מתנגדי המשטר באמסלנד, שבסקסוניה התחתונה. הרולד נעצר על ידי הבריטים, נשפט והוצא להורג בעוון פשעי מלחמה ב-14 בנובמבר 1946 במחנה וולפנביטל.[1]

חייו המוקדמים

הרולד נולד ב-11 בספטמבר 1925 בלונצנאו, סקסוניה, בנו של גגן. הוא למד בבית הספר היסודי ובמכון טכנולוגי בקמניץ, שם הוא עבר קורס הכשרה.

בשנת 1936, הרולד גורש מגדודי הנוער הגרמניים בשל סירובו להשתתף בתרגילים. הוא נקרא לשירות העבודה של הרייך, גוף שנועד להיאבק באבטלה בגרמניה הנאצית.

מלחמת העולם השנייה

ב-30 בספטמבר 1943, נקרא הרולד לשירות צבאי. לאחר טירונות עם גדוד צנחנים בטאנגרמינדה, הוא נשלח לאיטליה ולחם באנציו ובמונטה קסינו, היכן שהוא קודם לדרגת רב"ט והוענק לו צלב הברזל מדרגה ראשונה על הרס שני טנקים בריטים בחוף הים של סלרנו.

בחודש מרץ 1945, הועברה יחידתו של הרולד לגרמניה. בתוך הכאוס של נסיגת הצבא הגרמני, הרולד הופרד מיחידתו בתחילת אפריל 1945. ליד גרונאו ובאד בנטהיים, הרולד נתקל במכונית נטושה ובה מטענו של קצין בחיל האוויר הנאצי. הרולד עטה את המדים והחליט להעמיד פנים שהוא קצין ואסף סביבו מספר חיילים, שאבדו בחזית.

שלט זיכרון באתר מחנה אשנדורפרמואור

ב-11 באפריל 1945, הגיעה יחידתו של הרולד למחנה לעריקים גרמנים בשם אשנדורפרמואור (Aschendorfermoor) שהיה אחד ממחנות שכונו בשם אמסלנד ושימשו לכליאת חיילים גרמניים שערקו מהצבא. הרולד סיפר לשלטונות הגרמניים במחנה, כי הוא פועל תחת הוראה ישירה של אדולף היטלר ועד מהרה לקח פיקוד על המחנה. הרולד ואנשיו החלו לרצוח אסירים (למשל, קבוצת אסירים שניסתה לברוח). בתוך שמונה ימים, הרולד גרם למותם של יותר ממאה אסירים במחנות.

בעקבות תקיפה אווירית על המחנה, מרבית האסירים ששרדו הצליחו להימלט. יחידתו של הרולד עזבה את המחנה וביצעה עוד כמה פשעי מלחמה; למשל הם תלו איכר בלר שבפריזיה המזרחית, שהניף דגל לבן וגם רצחו חמישה הולנדים, שנחשדו לכאורה בריגול.

כשהם מתרחקים מחיילי בעלות הברית המתקדמים, הרולד ואנשיו הגיעו לאאוריך, שם הם נעצרו על ידי המפקד הגרמני המקומי. הרולד הודה לבסוף בפשעיו והוא הועבר לנורדן למשפט על ידי הקריגסמרינה. בתוהו ובוהו של הימים האחרונים של המלחמה, הרולד שוחרר בטעות.

מעצר, משפט והוצאה להורג

כלא וולפנביטל, שבו הוצא להורג

הרולד היה בדרך לווילהלמסהאפן וחזר למקצוע הישן שלו כמנקה ארובות. הוא נעצר על ידי הצי המלכותי הבריטי ב-23 במאי 1945 על גניבת ככר לחם. בעקבות חקירת עדים שונים, הרולד זוהה כפושע מלחמה מבוקש. ב-1 בפברואר 1946, אולצו הרולד ואנשיו על ידי הבריטים לקבור את שרידי האסירים שנרצחו במחנה אשנדורפרמואור.

195 גופות נקברו בסך הכל. באוגוסט 1946, נשפטו הרולד ו-12 חיילים נוספים באולדנבורג על ידי הבריטים (בפיקודו של קולונל ה. בראון). הם נמצאו אחראים לרצח של 125 אנשים. ב-29 באוגוסט 1946, נידונו הרולד ועוד שישה נאשמים (קרל האגוולד, ברנרד מאייר, קרל שוטה, יוסף אוילר, הרמן ברנדט, אוטו פאלר) למוות, בעוד חמשת האחרים זוכו. ב-14 בנובמבר 1946, הוצאו הרולד וחמשת הנאשמים להורג בגיליוטינה על ידי פרידריך הר בכלא וולפנביטל.

סיפור חייו של הרולד, הוסרט בסרט קולנוע בבימויו של רוברט שוונטקה בשם "הקפטן".[2]

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא וילי הרולד בוויקישיתוף

הערות שוליים 

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
וילי הרולד24688322