ויולה טורק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ויולה טורק
פטירה 27 ביולי 2022

ויוֹלָה (איבי) קליין נויבירט טוֹרֶק (21 במאי 1916[1]27 ביולי 2022) הייתה רופאה ישראלית, עבדה כרופאה מחוזית של הנגב במשך 22 שנים, ממייסדי בית הספר לרפואה באוניברסיטת בן-גוריון וכלת פרס אות יקיר הנגב ויקירת באר שבע.

ביוגרפיה

טורק נולדה ב-1916 בלבוצ'ה שבצ'כוסלובקיה (בעת הולדתה באוסטרו-הונגריה; כיום במזרח סלובקיה) כוויולה קליין, בתם של יוהנה (חנה) לבית הלש (Halas) ויוליוס (ירמיהו) קליין, במשפחה יהודית מסורתית. היא סולקה מלימודי הרפואה בסלובקיה על פי צו הנומרוס קלאוזוס (הגבלת מספר הסטודנטים היהודים). נישאה לד"ר אלדר נויבירט (Aladar Neuwirth), רופא יליד 1902. בשנת 1944 גורשה יחד עם בעלה למחנה אושוויץ. משם הועברה לבדה למחנה העבודה ליכטוורדן בשלזיה, שם עבדה במרפאת המחנה. ב-19 באוקטובר 1944 נספו הוריה.[2] בתום מלחמת העולם השנייה, ב-8 במאי 1945 שוחררה מהמחנה. לאחר ששבה לביתה גילתה שבעלה ורבים מבני משפחתה נספו.[3] היא בחרה להמשיך ללמוד ולסיים את לימודי הרפואה באוניברסיטת ברטיסלבה. היא עבדה בבית מרפא לניצולי השואה בהרי טאטרה. "היה קשר של שותפות ושייכות איש לרעהו", "כולנו נשארנו לבד. בשבילי זו הייתה מחויבות."[4]

ויולה נישאה בנישואים שניים לד"ר גבריאל טורק, רופא אורתופד במקצועו. השניים הצליחו להימלט מסלובקיה ועלו לארץ ישראל. היא התקבלה לעבודה כרופאה בבית מרפא בבאר יעקב, בו טופלו ניצולי השואה. בשנת 1954 נסעה להשתלמות בחו"ל למשך כשנה. בשנת 1959 עברה עם משפחתה לבאר שבע והתגוררה בשכונה ד'. במשך 22 שנים, משנת 1966 ועד 1988 עבדה טורק כרופאה מחוזית ומנהלת הלשכה המחוזית של משרד הבריאות, ופיתחה את שירותי הרפואה בנגב לתושביו. היא ייסדה את שירותי הבריאות לבדואים בנגב. יחד עם בעלה הייתה בין מייסדי בית הספר לרפואה באוניברסיטת בן-גוריון בבאר שבע.

בשנת 1988 פרשה טורק לגמלאות, בהיותה בת 72 והמשיכה להתנדב בתחומים רבים. בשנה זו הוענק לה התואר יקירת באר שבע.

בשנת 1998 השיאה משואה בטקס יום הזיכרון לשואה ולגבורה שנערך ביד ושם[5].

בשנת 2004 קיבלה טורק את "אות יקיר הנגב" מאוניברסיטת בן-גוריון, כהוקרה על תרומתה לפיתוח הרפואה בנגב.[6]

לטורק שני ילדים. בתה, פרופ' חנה יבלונקה, היא היסטוריונית, חוקרת השואה, ראש המחלקה ללימודי מדינת ישראל באוניברסיטת בן-גוריון. בנה ירום נשוי למיכל ארלוזורוב, בתו של שאול ארלוזורוב ונכדתו של חיים ארלוזורוב. אחייניה של טורק הם הרב מיכאל הרשקוביץ ופרופ' מיכה קליין.

ב-27 ביולי 2022 הלכה טורק לעולמה בגיל 106.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ תאריך הלידה המדויק על-פי: USC Shoah Foundation Institute testimony of Viola Torok, באתר מוזיאון השואה האמריקני.
  2. ^ יוליוס קליין; יוהנה קליין: דפי עד שמילאה ויולה טורק, במאגר המרכזי של שמות קרבנות השואה, אתר יד ושם.
  3. ^ בעלה אלדר נויבירט; אחותה לילי קליין: דפי עד שמילאה ויולה טורק, במאגר המרכזי של שמות קרבנות השואה, אתר יד ושם.
  4. ^ ויולה טורק - בחרנו בחיים, ניצולי השואה ומדינת ישראל באתר יד ושם
  5. ^ סרטונים מדליקי המשואות תשנ"ח (1998): סיפורה של ויולה טורק ביוטיוב
  6. ^ ויולה טורק, באתר www.yadvashem.org
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

35765439ויולה טורק