הרולד סקוט מקדונלד קוקסטר
שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית מדען ריקה . הרולד סקוט מקדונלד קוקסטר (באנגלית: Harold Scott MacDonald Coxeter, נודע כדונלד קוקסטר; 9 בפברואר 1907 - 31 במרץ 2003) היה מתמטיקאי קנדי, מגדולי חוקרי הגאומטריה במאה ה-20.
נודע בעבודתו על פאונים רגולריים וגאומטריות של ממד גבוה (כלומר ארבעה ממדים ויותר). הוא היה חסיד הגישה הקלאסית לגאומטריה, בתקופה שבה גברה הנטייה לעסוק בגאומטריה רק באמצעות כלים אלגבריים. עבודתו סייעה במידה רבה לשמור את הגאומטריה צמודה לתחומי העיסוק המרכזיים במתמטיקה המודרנית, עד שבביוגרפיה שפורסמה לאחר מותו הוא מכונה "The man who saved geometry".
ביוגרפיה
קוקסטר נולד בלונדון, בן יחיד ללוסי גי, ציירת, ולהרולד סמואל קוקסטר, יצרן של מכשור רפואי. הוריו התגרשו בנעוריו, והוא נשלח ללמוד בפנימייה.
בשנת 1926 החל ללמוד מתמטיקה בטריניטי קולג' שבאוניברסיטת קיימברידג'. בשנת 1928 קיבל תואר ראשון ובשנת 1931 קיבל תואר דוקטור, בהנחייתו של הנרי פרדריק בייקר. בשנים 1931–1936 המשיך לעבוד כעמית מחקר בטריניטי קולג'. במקביל שהה כשנה, בשנת 1932, כעמית רוקפלר באוניברסיטת פרינסטון, שם עבד עם הרמן וייל, אוסוולד ובלן וסולומון ליפשיץ. חזר לשנה נוספת בקיימברידג', שבה השתתף בסמינר של לודוויג ויטגנשטיין בפילוסופיה של המתמטיקה. ב-1934 חזר לשנה נוספת לאוניברסיטת פרינסטון.
בשנת 1936 פרסם, יחד עם ג'ון ארתור טוד את אלגוריתם טוד-קוקסטר, שהוא מן הכלים הראשונים בתורת החבורות הקומבינטורית והחישובית. באותה שנה הצטרף לסגל של אוניברסיטת טורונטו, והמשיך לפעול שם במשך 67 שנה, עד לפטירתו. בשנת 1948 מונה לפרופסור. בשנת 1950 נבחר לעמית של החברה המלכותית. פגש את מוריץ קורנליס אשר, ועבודתו בגאומטריה שימשה השראה לאחדות מיצירותיו של אשר, בפרט הסדרה "גבול עיגול", המבוססת על ריצוף מודל הדיסק ההיפרבולי. קוקסטר השפיע גם על אחדים מרעיונותיו של באקמינסטר פולר, שהקדיש לו את ספרו Synergetics: Explorations in the Geometry of Thinking.
יחד עם שניים מעמיתיו היה הראשון לפרסם רשימה של כל הפאונים האחידים.
יזם את הוצאתו לאור של כתב העת Canadian Journal of Mathematics והיה עורכו במשך תשע שנים.
כיהן כפרופסור אורח באוניברסיטאות רבות, ובהן אוניברסיטת נוטרה דאם, דארטמות' קולג' ואוניברסיטת קולומביה.
בשנת 1997 העניקה לו החברה המלכותית את מדליית סילבסטר, והוא מונה לשותף במסדר קנדה. כן קיבל אותות הוקרה נוספים.
ב-1930 מיין את כל החבורות הדיסקרטיות הנוצרות על ידי שיקופים של הספירה או המרחב האוקלידי . בעקבות עבודה זו, קרא ז'אק טיץ לחבורות קוקסטר על-שמו.
היה נשוי לריין, ולזוג נולדו שני ילדים.
ספריו
קוקסטר פרסם תריסר ספרים וקרוב ל-200 מאמרים. הנודע שבספריו הוא Introduction to Geometry, ספר לימוד לקורס אוניברסיטאי בגאומטריה, שתורגם לשפות אחדות. בנוסף לספריו האקדמיים עסק גם בפופולריזציה של המתמטיקה. בעקבות מותו של ו. ו. רוז בול, מחבר הספר Mathematical Recreations and Esseys, שיצא לאור ב-9 מהדורות בחיי מחברו, נטל קוקסטר על עצמו את משימת עדכון הספר, והמשיך בכך עד להדפסת המהדורה ה-13.
- Coxeter, Longuet-Higgins, Miller, Uniform polyhedra, Philosophical Transactions 1954, 246 A, 401–50.
- The Real Projective Plane (1949)
- Introduction to Geometry (1961)
- Regular Polytopes (1963), Macmillian Company
- Regular Polytopes, (3rd edition, 1973), Dover edition
- Non-Euclidean Geometry (1965)
- Geometry Revisited (with S. L. Greitzer, 1967)
- Projective Geometry (2nd edition, 1974)
- Regular Complex Polytopes (1974), Cambridge University Press
- The Beauty of Geometry: Twelve Essays (1999), Dover Publications
- The Fifty-Nine Icosahedra (with P. Du Val, H. T. Flather, J. F. Petrie)
- Mathematical Recreations and Essays (with W. W. Rouse Ball)
לקריאה נוספת
- Siobhan Roberts, King of Infinite Space: Donald Coxeter, The Man Who Saved Geometry, Walker & Company, 2006
- "H. S. M. Coxeter", interviewed by Dave Logothetti, in Donald J. Albers and G. L. Alexanderson (eds.), Mathematical People, 1985.
קישורים חיצוניים
- ביוגרפיה של הרולד סקוט מקדונלד קוקסטר, באתר MacTutor (באנגלית)
- גנאלוגיה מתמטית של הרולד סקוט מקדונלד קוקסטר, באתר פרויקט הגנאלוגיה במתמטיקה
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ] הרולד סקוט מקדונלד קוקסטר24706888