התעללות נרקיסיסטית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

התעללות נרקיסיסטית מתייחסת לסוגים שונים של התעללויות, שהמשותף להם הוא האפיון של האדם המתעלל כבעל הפרעת אישיות נרקיסיסטית, או לחלופין, האפיון של המניע להתעללות כנעוץ בנרקיסיזם של המתעלל[דרוש מקור]. מושג זה מהווה גלגול מודרני של המושג נרקיסיזם ממאיר או נרקיסיזם גרנדיוזי, המתייחס לתסמונת פסיכולוגית המורכבת מתמהיל קיצוני של הפרעת אישיות נרקיסיסטית, התנהגות אנטי-חברתית, אגרסיביות, וסאדיזם. לאחרונה, מספר מכוני מחקר וכתבי עת רפואיים (למשל, הספרייה הלאומית לרפואה של ארצות הברית, מאיו קליניק וכתבי עת רפואיים של ספריית קוקרן) החלו להתייחס להפרעת אישיות נרקיסיסטית, כהפרעה שיש לה השפעה על הפרוגנוזה של טיפולים רפואיים ופסיכולוגיים[1][2][3].

סוגי התעללות

הרעיון של התעללות נרקיסיסטית מבוסס על תצפיותיה של אליס מילר, שפורסמו בספרה "הדרמה של הילד המחונן" (בגרמנית ב-1979 ובאנגלית ב-1981)[4]. הספר מתאר ילד רגיש, המכוון לספק את צורכי הוריו, וחש בעומקי הכרתו שהוא אהוב בזכות סיפוק צורכיהם, ולא בזכות היותו הוא-עצמו. אליס מילר טוענת שהדינאמיקה הזו גורמת לערעור הביטחון העצמי של הילד, ולאובדן 'העצמי האמיתי' לטובת 'העצמי הכוזב', המרצה את סביבתו. עם זאת, ישנם כיום מעט מאוד ראיות, המאששות את הטענה כי התעללות פסיכולוגית, כלכלית או פיזית מתבטאת באופן שונה, או לעיתים קרובות יותר, בקרב אנשים עם תכונות נרקיסיסטיות או בקרב בעלי הפרעת אישיות נרקיסיסטית [5].

התעללות פסיכולוגית

התעללות פסיכולוגית מכונה גם התעללות רגשית או נפשית. כיום, המונח Gaslighting ("גָסְלַייטִינג") משמש להגדרה של התעללות נפשית מסוג מסוים, המיוחסת לרוב[דרוש מקור: מי?][6] לבעלי הפרעת אישיות נרקיסיסטית. מונח נוסף המשמש לתיאור הדינאמיקה הנרקיסיסטית המתעללת הוא הפצצת אהבה, המהווה מלכודת ראשונית לקורבן של הנרקיסיסט, אך משמשת גם בהמשך כטכניקה לשימור הקורבן כאשר הוא מאיים לנטוש. מונח נוסף, קופים מעופפים, מתאר את השימוש שעושה הנרקיסיסט באנשים אחרים על מנת להתעלל בקורבן. ברוב מדינות העולם, ובכלל זאת בישראל, התעללות נפשית אינה מוגדרת כעברה פלילית[7].

הערות שוליים

  1. ^ Elizabeth, L. Kacel; Nicole, Ennis. "Narcissistic Personality Disorder in Clinical Health Psychology Practice: Case Studies of Comorbid Psychological Distress and Life-Limiting Illness". Behavioral Medicine (Washington, D.c.). United States National Library of Medicine (3).
  2. ^ "Narcissistic Personality Disorder". Mayo Clinic. Mayo Clinic. נבדק ב-1 בספטמבר 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ "Condition - Narcissistic Personality Disorder". Cochrane Linked Data. Cochrane. נבדק ב-1 בספטמבר 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  4. ^ מילר, אליס, תרגום: יהודית גולדברג, הדרמה של הילד המחונן, ישראל: דביר הוצאה לאור, 2000. (בגרמנית)
  5. ^ McMurran, Mary; Howard, Richard (2009). Personality, personality disorder and violence: An evidence based approach.
  6. ^ Hightower, E., An exploratory study of personality factors related to psychological abuse and gaslighting, William James College, Doctoral dissertation, 2017
  7. ^ עו"ד ליאור בן דוד, התעללות נפשית כעבירה פלילית - סקירה משווה, מרכז המחקר והמידע של הכנסת
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0


שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה

שימוש בפרמטרים מיושנים [ דרגה ]
התעללות נרקיסיסטית31274119