השפעת אלכוהול על זיכרון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

אתנול הוא סוג של אלכוהול המצוי במשקאות אלכוהוליים. האתנול הוא נוזל נפיץ, דליק, חסר צבע הפועל כמדכא של מערכת העצבים המרכזית[1]. אתנול יכול לפגום בסוגים שונים של זיכרון.

Ethanol-structure.svg
אתנול
Alcoholic beverages.jpg
משקאות אלכוהוליים

אופן הפעולה

השפעות על ההיפוקמפוס

אלכוהול פועל כמדכא כללי של מערכת העצבים המרכזית, אולם הוא משפיע במידה רבה יותר על אזורים מסוימים במוח מאשר באחרים. הפגיעה בזיכרון עקב השפעת אלכוהול קשורה להפרעה תפקודית בהיפוקמפוס - בפרט משפיע על חומצה גמא אמינו בוטירית (GABA) ועל הולכה עצבית באמצעות (N-methyl-D-aspartate (NMDA אשר משפיע לרעה על הגברה סינפטית ארוכת טווח (LTP)[2]. הבסיס המולקולרי של LTP מזוהה עם למידה וזיכרון[3]. נזק מיוחד נגרם ל- תאי CA1 בהיפוקמפוס המשפיע לרעה על היווצרות זיכרון[4], והפרעה זו קשורה לתלות במינון ברמת צריכת האלכוהול[5]. במינונים גבוהים, אלכוהול מעכב באופן משמעותי פעילות עצבית באזור שכבות התאים הפירמידליים CA1 ו CA3 של ההיפוקמפוס[6][7][8]. הדבר פוגע בקידוד הזיכרון[9]. מאחר שההיפוקמפוס ממלא תפקיד חשוב ביצירת זיכרונות חדשים.

תא פירמידלי בהיפוקמפוס
תא פירמידלי בהיפוקמפוס

השפעות מולקולרית על GABA ועל קולטני NMDA

מודל סכימטי לקולטן GABAA 

אלכוהול משמש כמוסת אלוסטרי חיובי של קולטני GABA, במיוחד מסוג GABAA[10]. תוך שפעול, קולטני GABA אלה הם מוליכים -Cl, וכתוצאה מכך קיטוב יתר עצבי. קיטוב יתר עצבי זה יקטין את הסיכוי לפוטנציאל הפעולה המתרחש, ולכן, יש לו השפעה מעכבת על ההולכה העצבית במערכת העצבים המרכזית. תתי סוגים שונים של קולטני GABAA שונים ברגישותם למינוני האלכוהול הנצרכים. יתר על כן, צריכת אלכוהול חריפה מקדמת הולכה עצבית גבארגית (GABAergic) תוך שחרור קדם סינפטי של GABA דפוספורילציה של קולטני GABAA (הגברת רגישות ל GABA), והגדלת פעילות סטרואידים בהולכה עצבית גבארגית (GABAergic)[11]. פרוטאין קינאז C PKC שהיה מעורב באופן דיפרנציאלי בויסות התגובה של קולטן GABAA לאלכוהול, עם אפקטים בהתאם לאיזואנזימים של PKC[12]. אפקטים של אלכוהול מעורב גם פרוטאין קינאז A בהשפעה על פעילות קולטן GABAA, כגון קידום רגישות[13]., שיפור של הולכה גבארגית עקב צריכת אלכוהול יכולה להיגרם גם על ידי סטרואידים בעלי פעילות עצבית, כגון אלופרגננולון (allopregnanolone), אשר פועלים כאגוניסטים של קולטני GABAA [11][14]. צריכת אלכוהול כרונית ותלות באלכוהול מצויים במתאם עם שינויי התבטאות, תכונות, ופעילות של קולטן GABAA העשויים לתרום לסבילות לאלכוהול[11]. יש עדיין הרבה מה לגלות על השפעות אלכוהול ספציפיות משתנות על קולטן GABAA ותתי הסוגים שלו.

במינונים גבוהים יותר, אתנול גם משפיע על קולטני NMDA, על ידי עיכוב של זרימת היונים המושרת על ידי NMDA, שהוא אגוניסט לקולטן לגלוטמט[15]. עיכוב זה של עירור תאי עצב על ידי אלכוהול הוא תלוי מינון (עד נקודה מסוימת, שלאחריה אין שוני רב)[16]. נראה שאלכוהול גורם לעיכוב זה על ידי שימוש באתר של NMDAR הנגיש מ מהסביבה החוץ תאית[17]. לפיכך, עיכוב זה של זרימת יונים שנוצר בדרך כלל על ידי שפעול NMDAR מוביל לירידה ב-LTP באזורי ההיפוקמפוס[18]. אלכוהול משפיע באופן שלילי על LTP יותר בחיות לא בוגרות מאשר בחיות בוגרות[19]. אצל מתבגרים, אלכוהול מפחית את הביטוי של תת-היחידה של NMDAR NR2A בהיפוקמפוס, ואת תת-היחידה של ה-NR1 בתוך קליפת המוח הקדם חזיתי[20]. מחקרים גם הראו ירידה במידת הזרחון של תת-היחידה 2B של קליפת המוח, ההיפוקמפוס, NMDARS של גרעין האקומבנס וסטריאטום[21] עשויים להיות מושפעי ויסות של PKA עקב פעילות של אלכוהול[22]. השפעות האלכוהול על הולכה עצבית של GABAA ועשויה בעקיפין לעכב את הפעילות של NMDAR ולתרום לחסימת השראה של LTP; עם זאת, השפעה ישירה של אלכוהול לבדו על NMDAR לבד מספיקה לעיכוב של LTP[23]. התלות במינון בדרגות שונות בתגובה לאלכוהול מסתמכת על שילוב אינטראקציות ותגובות של העברה עצבית קולטני GABAA י, NMDARs וקולטנים מתאטרופיים של גלוטמט מתת סוג 5 (mGluR5)[24][25][26]. שינויים מונעים היארעות של העברה סינפטית, משפיע על גמישות סינפטית, ובתורו, גם על הזיכרון ועל הלמידה. עם זאת, יש עדיין הרבה מה לחקור על מנת להבין מה הם המנגנונים המולקולריים הספציפיים של כיצד אלכוהול משפיע על יצירת זיכרון.

השפעות על אזורי מוח אחרים

אלכוהול פוגע ומשנה תפקוד גם במוח הקטן, אשר משפיע על התפקוד המוטורי והקואורדינציה[27]. יש לו ההשפעה ניכרת בעיכוב על תאי העצב של קליפת המוח, תוך השפעה ושינוי תהליכי חשיבה, והעלאת סף הכאב. הוא גם מקטין את ביצועי הרבייה על ידי דיכוי מרכזי עצביים באזור ההיפותלמוס[28][29]. לאלכוהול יש גם השפעה על הפרשת שתן באמצעות עיכוב של הפרשת הורמון אנטי דיורטי (ADH) על ידי בלוטת יותרת המוח. לבסוף, זה הוא מדכא נשימה וקצב לב על ידי עיכוב תפקוד עצבי המוח המוארך[30].

זיכרון לטווח ארוך

לזיכרון לטווח ארוך (זט"א) יש משך זמן ארוך וקיבולת גבוהה[31]. זיכרונות מאוחסנים בזט"א עשויים לשרוד בין כמה ימים לכדי לתוחלת חיים שלמה[31]. זט"א מורכב מזיכרון מפורש (הדורש מודעות הכרתית) וזיכרון מרומז (מודעות תת-הכרתית)[31]. מידע שנבחר לזט"א עובר דרך שלושה תהליכים. ראשית, שלב הקידוד, מידע מן החושים משולב בפעילות שכלית בצורת זיכרון[31]. שנית, האחסון כולל לקיחת מידע זה, והחזקתו לתמיד בזיכרון[31]. ולבסוף, האחזור הוא היכולת לשלוף מידע מאחסון הזיכרון לטווח ארוך. כל אחד מהתהליכים הללו עלול להיות מושפע על ידי אלכוהול[31].

Hippocampus.gif
אנימציה: של היפוקמפוס (באדום)

זיכרון מפורש

זיכרון מפורש דורש מאמץ מודע וכוונה לזכור[31]. הדבר כולל גם זיכרון אירועי (אירועים ספציפיים, כגון מסיבה), זיכרון סמנטי (לקבלת מידע כללי, כגון שמו של אדם[31].

אלכוהול משבש קידוד אקראי, במיוחד עבור זכירה מסומנת, הכרה להשלמה של שברי מילים, וזכירה חופשית[32]. חישכון (Blackout), הוא דוגמה לקושי בקידוד זיכרונות אירועי עקב אלכוהול. חישכון נגרם על ידי עלייה מהירה בריכוז אלכוהול בדם (BAC) אשר מצדו גורם לעיוות של תאי העצב בהיפוקמפוס[33]. עיוות זה משבש את יכולתו של האדם כדי ליצור זיכרונות אירועיים חדשים[33].

מינוני אלכוהול גבוהים של משבשים באופן חמור את תהליך אחסון של זיכרונות סמנטיים[34]. אלכוהול נמצא כפוגע באחסון של הגירויים החדש אך לא של המידע שנלמד בעבר[34]. מאחר שאלכוהול משפיע על מערכת העצבים המרכזית, הוא מעכב תפקוד האחסון הסמנטי על ידי הגבלת יצוב קידוד המידע[34].

שליפה של זיכרון מפורש משתבש באופן משמעותי על ידי אלכוהול. בהשוואה למשתתפים בפיכחון, ביצועי המשתתפים בשכרות היו גרועים במשימות זכירה של פעילויות רגילות (זיכרון אירועי)[35]. המשתתפים בשכרות היו גם איטיים יותר בזמני תגובה[36]. אלכוהול פוגע גם במשימות אחזור זיהוי מילים[32]. כאשר גם קידוד וגם שליפה מהזיכרון במהלך שכרות, יש באופן מפתיע יותר שיבושים בזכירה מסומנת מאשר בזכירה חופשית[32]. במונחים של הבדלים מגדריים בתהליכי שליפה, נקבות נוטות לציון נמוך יותר מאשר לגברים במשימות זכירה, כאשר הם בשכרות[36].

זיכרון מרומז

זיכרון מרומז אינו דורש מאמץ מודע או כוונה להיזכר[31]. דבר זה מתרחש כאשר ניסיון העבר משפיע על ביצוע משימה מסוימת[31]. הדבר בא לידי ביטוי בניסויי הטרמה. זיכרון מרומז, כולל זיכרון נוהלי, אשר משפיע על היומיום שלנו התנהגויות, כגון רכיבה על אופניים או קשירת שרוכי הנעליים[31]. אנשים יכולים לבצע את היכולות הללו, מבלי לחשוב עליהם, מה שאומר זיכרון נוהלי פועל באופן אוטומטי. בעוד ששליפה מזיכרון מפורש נפגע קשות על ידי אלכוהול, אחזור מזיכרון מרומז לא[35]. שיכורים מצליחים בציון גבוה יותר במשימות זיהוי (מעורב הזיכרון המרומז) מאשר במשימות זכירה (מעורב הזיכרון המפורש)[35].

זיכרון לטווח קצר

זיכרון לטווח קצר מתייחס אחסון זמני של כמויות קטנות של מידע קצר על עיכובים[31]. Digit span מתייחס הציע מספר פיסות מידע (5–9) זה יכול להיות מוחזק בזיכרון לטווח קצר. זה מכונה גם מספר הקסם שבע פלוס או מינוס שתיים. עוד פיסות מידע ממה זה, ופריטים חדשים להחליף את הקודם פריטים[37]. הרעלת אלכוהול נמצאה יש ניתוק השפעות על הזיכרון לטווח קצר ועל תפקוד קוגניטיבי[38][39].

Gray727 anterior cingulate cortex.png
פיתול החגורה הקדמי בקורטקס (צהוב)

אזורים במוח המושפעים על ידי אלכוהול

אלכוהול משפיע על תפקוד המוח. שינויים נוירוכימיים המתרחשים בפיתול החגורה הקדמי נמצאים במתאם עם שינויים לטווח קצר בתפקודי זיכרון במוח של גברים אלכוהוליסטים צעירים[40]. דימות תהודה מגנטית תפקודית (fMRIs) של נשים אלכוהוליסטיות הציגה באופן משמעותי הימצאות פחות חמצן בדם באזורי האונות הקדמית והקודקודית, במיוחד באונה הימנית של המוח[41]. דבר זה נתמך על ידי ממצאים של ליקויי זיכרון לטווח קצר כתוצאה מנגעים של האונה הקודקודית[42] וקליפת המוח הקדם חזיתית[43]. נמצא קשר באלכוהוליסטים בין נפח החדר השלישי לבין ביצועים קוגניטיביים במבחני זיכרון[44]. באופן מיוחד, קיים מתאם בין הגברה בנפח החדר השלישי לבין ירידה בביצועי זיכרון[44].

משימות וממצאים בשכרות

זיכרון לטווח קצר נבחן בדרך כלל יחד עם משימות חזותיות. זיכרון לטווח קצר, במיוחד עבור החומר הלא-מילולי המרחבי, מופרע במצב שכרות[44]. אלכוהול מקטין זיכרון אייקוני (סוג של זיכרון חזותי לטווח קצר)[45]. בקבוצת ניסוי שתייה במינונים שבין 80–84 מ"ג/ד"ל, מתרחשות יותר שגיאות בזיכרון משימתי מעוכב בהשוואה לקבוצת ביקורת[46]. טעויות התפרצות, אשר מייצגות תפקוד רעיוני קוגניטיבי, מתרחשות כאשר נוצר מידע לא רלוונטי. לאלכוהוליסטים יש פחות שליטה על עיכוב התפרצות[46]. שכרות חריפה בשתיינים חברתיים, מגבירה את הרגישות להפרעות במשימות זיכרון מעוכב, מאשר במשימות זיכרון חופשי[46]. שכרות חריפה מגבירה רגישות להפרעות המאפשרת טעויות התפרצות כאשר קיים עיכוב קצר[46] זיכרון חופשי (מתן רשימת מילים ואז לבקש להיזכר ברשימה), הוא נמוך באופן משמעותי ולכן מופרע על ידי הרעלת אלכוהול[47][48]. חסרי קידוד נמצאו בזיכרון מילולי חופשי והכרה משימות תחת השפעת אלכוהול[49]. במשימת הבחנה נמצאה תלות משמעותית של ליקויי תפיסת העומק וזיכרון חזותי לטווח קצר באלכוהול[50]. למידה תלוית מצב ומחקרי זכירה בשתיינים כבדים הדגימו כי מצב של שכרות בזמן למידה, ולאחר מכן כאשר נבדקו בפיכחון, גרמו לביצועי משימות ירודים בזיכרון החופשי[51]. ממצאים אלה תומכים בהשפעת אלכוהול על כשל באחסון זיכרון (לא על כשל באחזור זיכרון)[51]. נחקרו ההשפעות של צריכת אלכוהול חריפה על זיכרון חזותי, לטווח קצר, תפיסת עומק סטריאוסקופית, ושימת הלב. ב 33% תנאי אלכוהול הראו ליקויי תפיסת העומק וזיכרון חזותי לטווח קצר (מוערך על ידי משימות הבחנה של vernier).[52]

Working memory model.svg
מודל זיכרון עבודה. אלכוהול יכולה לשבש את התהליכים של שיחזור מידע לצורך למידה העשויה להיות כרוכה בלולאה הפונולוגית או בתפיסת ההתמצאות בחלל.

השפעות על זיכרון העבודה

זיכרון עבודה מאפשר לשמור דברים בזיכרון, ובו בזמן לבצע משימות מורכבות[31]. היא כוללת מערכת אחסון זמנית, ועיבוד של מידע, תוך יצירת קשר חיוני בין תפיסה חושית ובקרת פעולה[53]. הראיות מצביעות על כך שזיכרון העבודה כולל שלושה רכיבים: מרכז ביצוע אשר שולט בתשומת לב, תפיסה חזותית מרחבית האחסנת ומעבדת מידע מרחבי, לולאה פונולוגית אשר מבצעת תפקיד דומה עבור מידע של שמיעה ודיבור[53].

בטווח הקצר

לצריכת אלכוהול יש השפעה משמעותית ומדידה על זיכרון העבודה, על אף שקיימת שונות ניכרת בין תגובות אינדיביואליות. מעט מאוד ידוע על המנגנונים העצביים העומדים בבסיס הבדלים אלה[54]. נמצא גם כי אלכוהול פוגע זיכרון העבודה המשפיעים על אסטרטגיות זכירה תהליכי ביצוע ולא על ידי כיווץ יכולות הקיבולת הבסיסית של זיכרון העבודה. אירועי רמות שכרות חריפה-בינונית מבודדים לא משפיעים לשנות פיזית את המבנים הקריטיים עבור תפקודי זיכרון עבודה, כגון, קליפת המוח הקדמית, קליפת המוח הקודקודית, פיתול החגורה הקדמי וחלקים בגרעיני הבסיס[38]. אחד הממצאים בדבר ההשפעות של אלכוהול על זיכרון העבודה מצביע על כך שאלכוהול מפחית זיכרון עבודה רק אצל אנשים עם קיבולת בסיסית גבוהה של זיכרון עבודה[55], מה שמצביע על כך כי אלכוהול יכול להשפיע באופן שונה על זיכרון העבודה אצל אנשים שונים. נראה שאלכוהול משבש את קיבולת זיכרון העבודה בוויסות עיכוב התגובתיות. אלכוהול מונע עכבות התנהגותית, אבל רק אצל אנשים עם קיבולת בסיסית נמוכה של זיכרון העבודה[55]. ממצא מעניין זה שהתמריץ לבצע היטב במשימות מדידת זיכרון עבודה תחת השפעת אלכוהול יש למעשה השפעה מסוימת על זיכרון העבודה, בכך שהוא מגביר את התוצאות בזמן סריקה מנטלית וזמן תגובה לגירוי, אך לא מצמצם את מספר הטעויות בהשוואה לנבדקים ללא שום תמריץ לתפקד היטב[56]. אפילו שכרות חריפה (ריכוז אלכוהול בדם של 0.08-0.09%) מייצרת ליקוי משמעותי בתהליכי זיכרון העבודה הדורשים אסטרטגיות שינון[38]. זה פחות סביר שאלכוהול יפגום במשימות זיכרון עבודה שאינו מסתמך על זיכרון החזרה או הקשורים לאסטרטגיות שינון[38]. משום כך, זיכרון העבודה רגיש ביותר לגמגום כאשר אדם משתתף במשימות הכוללות זכירה בנוגע לרצפים של משימות ראייה ושמיעה[38]. דוגמה מעניינת לכך מהעולם האמיתי, היא כשל של גיטריסטים או מוזיקאים אחרים לבצע קונצרטים מבלי לאותת על כך שהביצועים שלהם מוגבלים בשל שכרות, ואילו בכדורסל המקצועי (שבהם מעורב פחות רצף כבד של פעילות זיכרון עבודה). רון ארטסט (שחקן כדורסל של הלייקרס בליגת NBA) שהודה לאחרונה בראיון ל Sporting News (חדשות ספורט) ששתה לשכרה במהלך המחצית בימים הראשונים של הקריירה שלו ושהיה לכך מעט מאד, אם בכלל השפעה שניתן לזהותה על זיכרון העבודה. המאמן שלו לשעבר, פראן פרסצ'ילה אמר: ”זו הפתעה, כיוון שבכל יום אימונים, הוא הגיע במצב רוח מתאים למשחק. הייתה לו רוח קרב למשחק הכדורסל. הוא היה כולו מחויב למשחק. הוא רצה שכולם בקבוצה ידעו שהוא זכר האלפא. לעולם לא עלתה לגביו בעיה של אלכוהול. זו הפעם הראשונה שאני שומע על כך.”

בטווח הארוך

הראו שלאלכוהול יש השפעה מסוימת לטווח ארוך על זיכרון העבודה. הממצאים הראו כי על מנת שזיכרון העבודה יושפע באופן משמעותי, לטווח ארוך, על השתייה הכבדה להיות מתמשכת על פני תקופת זמן ארוכה, כמות של עד משקה אחד ביום אינה פוגעת בתפקוד הקוגניטיבי, ויכולה למעשה לצמצם את הסיכון של ירידה בקוגניטיביות[57]. יתר על כן, אלכוהוליזם כרוני מזוהה עם ליקוי בתשומת לב חזותית בזיכרון עבודה. לפיכך, לאלכוהוליסטים יש יכולת מופחתת, אך לא בהכרח חוסר יכולת, לבצע את המשימות, הנחשבות כנשלטות על ידי אזורים של קליפת המוח הקדם-מצחית[58]. אמנם זה לא צריך להפתיע שאלכוהוליזם כרוני, מתקשר לירידה בתפקוד הקוגניטיבי לרבות זיכרון העבודה. ממצא מפתיע אחד הוא שלא רק רמות מתונות של צריכת אלכוהול במהלך ההריון הראו השפעה שלילית על זיכרון העבודה של הילד, כאשר נבדקו בגיל 7.5 שנים, אלא שזיכרון העבודה הוא אולי ההיבט החשוב הדורש תשומת הלב, בהיותו מושפע לרעה על ידי חשיפה טרום הלידה לאלכוהול[59].

זיכרון פרוספקטיבי

זיכרון פרוספקטיבי כרוך בזכירה לבצע פעולה ייעודית בעתיד ללא תזכורת מפורשת[31]. אלכוהול נמצא כפוגם ביכולת הזאת. משתמשים כרוניים כבדים באלכוהול מדווחים באופן משמעותי יותר על שכחה פרוספקטיבית בהשוואה לקבוצות ביקורת שהם צרכני אלכוהול במינון נמוך או כאלה שאינם צורכים אלכוהול בכלל[60]. שאלון המעריך זיכרון פרוספקטיבי לטווח קצר, זיכרון אפיזודי פרוספקטיבי לטווח ארוך וזיכרון, פנימי מכוון זיכרון פרוספקטיבי[60]. צרכני אלכוהול כרוניים כבדים דיווחו באופן משמעותי יותר כשלים עבור כל שלושת ההיבטים של זיכרון פרוספקטיבי[60]. אנשים שדיווחו, שימוש כבד באלכוהול מדווחים ב 24% יותר קשיים עם זיכרון פרוספקטיבי, מאשר כאלו שדיווחו כי הם שותי אלכוהול קלים בלבד, כמו כן דיווחו ב-30% יותר קשיים מאשר כאלו אשר שדווחו כיאינם שותים כלל[61]. את ההשפעות של אלכוהול על זיכרון פרוספקטיבי ניתן גם להעריך במעבדה על ידי הדמיית זיכרון פרוספקטיבי במשימות פרטניות בחיי היום יום. ביצועיהם של אנשים שקיבלו 0.6 גרם אלכוהול לקילוגרם לפני ביצוע משימות זיכרון פרוספקטיבי גרועים באופן משמעותי יותר מאשר קבוצת ביקורת שקיבלה פלצבו[62]. אלכוהול יכול לגרום נזק לאזורים הפרונטליים והפרפרונטליים של המוח, דבר זה עשוי להיות אחראי על ליקויי ביצוע עם זיכרון פרוספקטיבי מאחר שקיים מתאם גבוה עם פעילות ביצועית פרונטלית[60].

בתרבות הפופולרית

השפעות מעכבות של אלכוהול על הזיכרון מהוים לעיתים קרובות נושא בולט בתרבות הפופולרית. כך זה משתקף בסרטים, ספרים ותוכניות טלוויזיה. במספר סרטים הוצגו דמויות ששתו אלכוהול עד למצב של אובדן זיכרון והתעוררות בבוקר הבא עם שורה של בעיות עקב פעולות שביצעו כשהיו שיכורים.

מקרה המשפט בשנת 1994 של R v Daviault (אנ') התייחס לתוקפה של הגנה משפטית המבוססת על שכרות.

ראו גם

הערות שוליים

  1. ^ Encyclopedia of Human Behavior, S. Ramachandran, ed Academic Press, 2012 2nd ed
  2. ^ Rose, M. E.; Grant, J. E. (2010), Alcohol-Induced Blackout". Journal of Addiction Medicine, Journal of Addiction Medicine. 4 (2): 61–73.
  3. ^ Bliss, T. V. P.; Collingridge, G. L. (1993), "A synaptic model of memory: Long-term potentiation in the hippocampus", Nature. 361 (6407): 31–39
  4. ^ Zola-Morgan, S.; Squire, L. R.; Amaral, D. G. (1986), Human amnesia and the medial temporal region: Enduring memory impairment following a bilateral lesion limited to field CA1 of the hippocampus, The Journal of Neuroscience. 6 (10)
  5. ^ White, A. M.; Best, P. J. (2000)., "Effects of ethanol on hippocampal place-cell and interneuron activity"., Brain Research. 876 (1–2): 154–165.
  6. ^ Weiner JL, Gu C, Dunwiddie TV (1997).. The Journal of, Differential Ethanol Sensitivity of Subpopulations of GABAA Synapses Onto Rat Hippocampal CA1 Pyramidal Neurons, Neurophysiology,77(3), 1306-1312
  7. ^ Ryabinin AE (1998)., Role of hippocampus in alcohol-induced memory impairment: implications from behavioral and immediate early gene studies., Psychopharmacology, 139, 1-2.
  8. ^ Ryabinin AE, Criado JR, Henriksen SJ, Bloom FE, Wilson MC (1997).., Differential sensitivity of c-Fos expression in hippocampus and other brain regions to moderate and low doses of alcohol. ., Mol Psychiatry, (1),32-43.
  9. ^ White A (2003)., What Happened? Alcohol, Memory Blackouts and the Brain, Alcohol Research & Health, 27(2),186-196
  10. ^ Paul, S., Alcohol-sensitive GABA receptors and alcohol antagonists, 2006). Published online 22 May 2006. (doi:10.1073/pnas.0602862103
  11. ^ 11.0 11.1 11.2 Kumar, S.; Porcu, P.; Werner, D. F.; Matthews, D. B.; Diaz-Granados, J. L.; Helfand, R. S.; Morrow, A. L. (2009). ., "The role of GABAA receptors in the acute and chronic effects of ethanol: A decade of progress"., Psychopharmacology. 205 (4): 529–56419455309 00213-009-62-z. PMC 2814770 Freely accessible. PMID
  12. ^ Proctor, W. R.; Poelchen, W.; Bowers, B. J.; Wehner, J. M.; Messing, R. O.; Dunwiddie, T. V. (2003).., Ethanol Differentially Enhances Hippocampal GABAA Receptor-Mediated Responses in Protein Kinase Cgamma (PKCgamma ) and PKCepsilon Null Mice", Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics. 305 (1): 264–270. doi:10.1124/jpet.102.045450. PMID 12649378
  13. ^ Silvers, J. M.; Tokunaga, S.; Berry, R. B.; White, A. M.; Matthews, D. B. (2003)., "Impairments in spatial learning and memory: Ethanol, allopregnanolone, and the hippocampus", Brain research. Brain research reviews. 43 (3): 275–284. doi:10.1016/j.brainresrev.2003.09.002. PMID 14629930.
  14. ^ Silvers, J. M.; Tokunaga, S.; Berry, R. B.; White, A. M.; Matthews, D. B. (2003), "Impairments in spatial learning and memory: Ethanol, allopregnanolone, and the hippocampus"., Brain research. Brain research reviews. 43 (3): 275–284. doi:10.1016/j.brainresrev.2003.09.002. PMID 14629930.
  15. ^ Lovinger DM, White G, Weight FF (1989)., Ethanol inhibits NMDA-activated ion current in hippocampal neurons., Science, 243(4899), 1721-1724
  16. ^ Lovinger, D. M.; White, G.; Weight, F. F. (1990)., "NMDA receptor-mediated synaptic excitation selectively inhibited by ethanol in hippocampal slice from adult rat"., The Journal of Neuroscience. 10 (4): 1372–1379.
  17. ^ Peoples, R. W.; Stewart, R. R. (2000), "Alcohols inhibit N-methyl-D-aspartate receptors via a site exposed to the extracellular environment"., Neuropharmacology. 39 (10): 1681–1691. doi:10.1016/S0028-3908(00)00067-8. PMID 10884550.
  18. ^ Morrisett, R. A.; Swartzwelder, H. S. (1993)., "Attenuation of hippocampal long-term potentiation by ethanol: A patch-clamp analysis of glutamatergic and GABAergic mechanisms"., he Journal of Neuroscience. 13 (5): 2264–2272. PMID 8478698.
  19. ^ Swartzwelder, H. S.; Wilson, W. A.; Tayyeb, M. I. (1995)., "Age-dependent inhibition of long-term potentiation by ethanol in immature versus mature hippocampus"., Alcoholism: Clinical and Experimental Research. 19 (6): 1480–1485. doi:10.1111/j.1530-0277.1995.tb01011.x. PMID 8749814.
  20. ^ J.P. Pian, J.R. Criado, R. Milner, C.L. Ehlers, N-methyl-d-aspartate receptor subunit expression in adult and adolescent brain following chronic ethanol exposure, Neuroscience 170, 2010-10, עמ' 645–654 doi: 10.1016/j.neuroscience.2010.06.065
  21. ^ Pascual, M.; Boix, J.; Felipo, V.; Guerri, C. (2009)., "Repeated alcohol administration during adolescence causes changes in the mesolimbic dopaminergic and glutamatergic systems and promotes alcohol intake in the adult rat"., Journal of Neurochemistry. 108 (4): 920–931. doi:10.1111/j.1471-4159.2008.05835.x. PMID 19077056.
  22. ^ Lai, C. C.; Kuo, T. I.; Lin, H. H. (2007)., "The Role of Protein Kinase a in Acute Ethanol-Induced Neurobehavioral Actions in Rats", Anesthesia & Analgesia. 105 (1): 89–96. doi:10.1213/01.ane.0000263030.13249.36. PMID 17578962.
  23. ^ Besheer, J.; Cox, A. A.; Hodge, C. W. (2003)., "Coregulation of Ethanol Discrimination by the Nucleus Accumbens and Amygdala", Alcoholism: Clinical and Experimental Research. 27 (3): 450–456. doi:10.1097/01.ALC.0000057036.64169.C1. PMID 12658110.
  24. ^ Hodge, C. W.; Cox, A. A. (1998)., "The discriminative stimulus effects of ethanol are mediated by NMDA and GABA(A) receptors in specific limbic brain regions", Psychopharmacology. 139 (1–2): 95–107. doi:10.1007/s002130050694. PMID 9768547.
  25. ^ Besheer, J.; Hodge, C. W. (2004)., "Pharmacological and Anatomical Evidence for an Interaction Between mGluR5- and GABAA α1-Containing Receptors in the Discriminative Stimulus Effects of Ethanol", europsychopharmacology. 30 (4): 747–757. doi:10.1038/sj.npp.1300616. PMC 2892057 Freely accessible. PMID 15549054.
  26. ^ Besheer, J.; Cox, A. A.; Hodge, C. W. (2003), "Coregulation of Ethanol Discrimination by the Nucleus Accumbens and Amygdala", Alcoholism: Clinical and Experimental Research. 27 (3): 450–456. doi:10.1097/01.ALC.0000057036.64169.C1. PMID 12658110.
  27. ^ Ming Z, Criswell HE, Yu G, Breese GR (2006)., Competing presynaptic and postsynaptic effects of ethanol on cerebellar purkinje neurons, Alcohol, Clinical and Experimental Research,30(8),1400-1407.
  28. ^ Waltman C, Blevins Jr LS, Boyd G, Wand GS (1993)., The effects of mild ethanol intoxication on the hypothalamic-pituitary-adrenal axis in nonalcoholic men., Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 77, 518-522
  29. ^ Halpern-Felsher BL, Millstein SG, Ellen JM (1996)., Relationship of alcohol use and risky sexual behavior: a review and analysis of findings., Journal of Adolescent Health, 19(5),331–336.
  30. ^ Sun MK, Reis DJ (1992)., Effects of systemic ethanol on medullary vasomotor neurons and baroreflexes., Neuroscience Letters, 137(2),232-236.
  31. ^ 31.00 31.01 31.02 31.03 31.04 31.05 31.06 31.07 31.08 31.09 31.10 31.11 31.12 31.13 Baddeley, A., Eysenck, M.W. and Anderson, M.C. (2009)., Memory. New York, NY: Psychology Press., (2009)
  32. ^ 32.0 32.1 32.2 Soderlund, H., Parker, E.S., Schwartz, B.L., and Tulving, E. (2005)., Memory encoding and retrieval on the ascending and descending limbs of the blood alcohol concentration curve., Psychopharmacology, 182, 305-317.
  33. ^ 33.0 33.1 Lee, H., Roh S., & Kim, D. (2009)., Alcohol-Induced Blackout., International Journal of Environmental Research and Public Health, 6, 2783-2792.
  34. ^ 34.0 34.1 34.2 Parker, Birnbaum & Noble. (1976), Alcohol and Memory: Storage and State Dependency., Journal of Verbal Learning and Verbal Behaviour, 15, 691-702.
  35. ^ 35.0 35.1 35.2 Nelson, T., McSpadden, M., Fromme, K., & Marlatt, G. (1986)., Effects of Alcohol Intoxication on Metamemory and on Retrieval from Long-Term Memory., Journal of Experimental Psychology, 115(3), 247-254.
  36. ^ 36.0 36.1 Haut, J., Beckwith, B., Petros, T., & Russell, S. (1989)., Gender Differences in Retrieval From Long-Term Memory Following Acute Intoxication With Ethanol., Physiology & Behavior, 45, 1161-1165.
  37. ^ Miller, G.A. (1994)., The magical number seven, plus or minus two: some limits on our capacity for processing information., Psychological Review, 101(2), 343-352.
  38. ^ 38.0 38.1 38.2 38.3 38.4 Saults, J.S., Cowan, N., Sher, K.J., and Moreno, M.V. (2007)., Differential short Term effects of Alcohol on Working Memory: Distinguishing Multiple Processes., Experimental and Clinical Psychopharmacology, 15(6), 576-587.
  39. ^ Bates, M. E. (2006)., Acute alcohol effects on repetition priming and word recognition memory with equivalent memory cues, Brain Cogn, 60, 118-127.
  40. ^ Eun, L., Dong-Pyo, J., Jae-Jin, K., Suk Kyoon, A., Sangjin, P., In-Young, K., Sun I.K., Kang-Jun, Y., & Kee, N. (2007)., Alteration of brain metabolites in young alcoholics without structural changes., NeuroReport, 18(14), 1511-1514.
  41. ^ Tapert, S.F., Brown, G.G., Kindermann, S.S., Cheung, E.H., Frank, L.R., & Brown, S.A. (2006)., fMRI measurement of brain dysfunctions in alcohol-dependent young women., Alcoholism: Clinical and Experimental Research, 25(2), 26-245.
  42. ^ Warrington, E. K., James, M., £ Maciejewski, C. (1986)., The WAIS as a lateralizing and localizing diagnostic instrument: A study of 656 patients with unilateral cerebral lesions., Neuropsychologia, 24, 223-239.
  43. ^ Goldman-Rakic, P. S. (1992)., Working memory and the mind., Scientific American, 267, 110-117.
  44. ^ 44.0 44.1 44.2 Sullivan, E.V., Rosenbloom, M.J., Lim, K.O., & Pfefferbam, A. (2000)., Longitudinal changes in cognition, gait, and balance in abstinent and relapsed alcoholic men: relationships to changes in brain structure., Neuropsychology, 14(2), 178-188.
  45. ^ Subhan. (1983)., The effects of midazolam in conjunction with alcohol in iconic memory and free recall., Neuropsychobiology, 9(4), 230-234.
  46. ^ 46.0 46.1 46.2 46.3 Ray, S., & Bates, M.E. (2007)., Acute effects of alcohol on intrusion errors in free recall tasks. International Journal on Disability and Human Development. Special issue:, Alcohol related cognitive disorders, 6(2) 201-205.
  47. ^ Hashtroudi, S., Parker, DeLisi, L.E., Wyatt, R.J., & Mutter, S.A. (1984). Intact retention in acute alcohol amnesia. Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory, and Cognition, 10(1), 156-163.
  48. ^ Tracy, J.I., & Bates, M.E. (1999). The selective effects of alcohol on automatic and effortful memory processes. Neuropsychology, 13(2), 282-290.
  49. ^ Williams, H.L., & Rundell, U.H. (1984). Effect of alcohol on recall and recognition as functions of processing levels. Journal of Studies on Alcohol, 45(1), 10-15.
  50. ^ Wegner, A.J., & Fahle, M. (1999). Alcohol and visual performance. Progress in Neuro-Psychopharmacology & Biological Psychiatry, 23(3), 465-482.
  51. ^ 51.0 51.1 Miller, M.E., Adesso, V.J., Fleming, J.P., Gino, A., & Lauerman, R. (1978). Journal of Experimental Psychology: Human Learning and Memory, 4(3), 246-255.
  52. ^ Wegner, A.J., & Fahle, M. (1999). Alcohol and visual performance. Prog. neuro-psychopharmacol. & biol. psychiat, 23, 465-482.
  53. ^ 53.0 53.1 Baddeley, A.(1998), Comptes Rendus de l'Académie des Sciences,, Comptes Rendus de l'Académie des Sciences – Série III, 321(2-3), 167-173.
  54. ^ Paulus, Martin P, Tapert, Susan F, Pulido, Carmen, & Schuckit, Marc A. (2006).
  55. ^ 55.0 55.1 Finn, P.R., Justus, A., Mazas, C., and Steinmetz, J.E. (1999).
  56. ^ Grattan-Miscio, K.E. and Vogel-Sprott, M. (2005) Effects of alcohol and performance incentives on immediate working memory.
  57. ^ Stampfer MJ, Kang JH, Chen J, Cherry R, Grodstein F (2005). "Effects of moderate alcohol consumption on cognitive function in women". N Engl J Med. 352: 245–253. doi:10.1056/NEJMoa041152. PMID 15659724.
  58. ^ Pfefferbaum A, Desmond JE, Galloway C, Menon V, Glover GH, Sullivan EV (July 2001). "Reorganization of frontal systems used by alcoholics for spatial working memory: an fMRI study". NeuroImage. 14(1 pt 1). doi:10.1006/nimg.2001.0785
  59. ^ Burden MJ, Jacobson SW, Sokol RJ, Jacobson JL (March 2005). "Effects of prenatal alcohol exposure on attention and working memory at 7.5 years of age". Alcohol Clin Exp Res. 29 (3): 443–52. doi:10.1097/01.ALC.0000156125.50577.EC
  60. ^ 60.0 60.1 60.2 60.3 Heffernan, T.M., Moss, M and Ling, J. (2002). Subjective Ratings of Prospective Memory Deficits in Chronic Heavy Alcohol Users. Alcohol & Alcoholism, 37(3), 269-271.
  61. ^ Ling, J., Heffernan, T.M., Buchanan, T., Rodgers, J., Scholey, A.B., and Parrot, A.C. (2003). Effects of Alcohol on Subjective Ratings of Prospective and Everyday Memory Deficits. Alcoholism: Clinical and Experimental Research, 27(6), 970-974
  62. ^ Leitz, J.R., Morgan, C. A. J., Bisby, J.A., Rendell, P.G., Curran, V.H. (2009). Global impairment of prospective memory following acute alcohol. Psychopharmacology, 205, 379-387.
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

29834430השפעת אלכוהול על זיכרון