הרב יהושע בוימל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית

הרב יהושע בוימל (בכתיב יידי: בוימעל; באנגלית: Joshua Baumol; תר"ם, 1880ד' באלול ה'תש"ח, 8 בספטמבר 1948) היה רב בגליציה ובארצות הברית, מחבר הספר "עמק הלכה".

ביוגרפיה

נולד בעיירת המרפא קרושצ'ינקו (Krościenko) שבגליציה, לרב נחום (נכד מהר"ם מטיקטין), שהיה רב המקום הראשון, לפנים רבה של שצבניץ (שצ'אווניצה ויז'נה) וחסיד שינאווא, ולשרה בת רבי מאיר רפאל ציגלר (נרצחה בשואה בכ"ד באב תש"ב). אחיו היו נפתלי הרץ,[1] מחבר השו"ת "אמרי שפר", והרב יואל משה, אביו של הרב יוסף מרדכי בוימל ושל הרב יהושע בוימל שהיה רבה של אופוצ'נו, תלמידו של הרב מאיר שפירא ונרצח בשואה. תחילה למד אצל אביו, ועוד בילדותו עבר ללמוד בעיר טרנוב ונודע בשם "העילוי מטארנא". כשהיה בן 13 פגש ברב שמואל אנגל מרדומישל שהתרשם ממנו וסמכו לרבנות. כמו כן סמכו הרב בנימין אריה הכהן וייס מצ'רנוביץ'. לאחר פגישה עם האדמו"ר מוויז'ניץ הובא לישיבת ויז'ניץ וכיהן כראשה משנת 1908 ועד שנת 1911. זמן לא רב לפני פרוץ מלחמת העולם הראשונה נקרא לשמש רבה של סלטין שבבוקובינה, עם פרוץ המלחמה נמלט לבוהמיה, וכיהן כרב בקהילת "מחזיקי הדת" ברין.

הרב בוימל היגר לארצות הברית בשנת תר"פ 1920 והיה לרב קהילת "עדת ישורון" בשכונת ויליאמסבורג שבברוקלין. באותה תקופה קיבל מכתב סמיכה נלהב מהאדמו"ר ממונקאטש. בוימל היה חבר אגודת הרבנים (UOR), והיה פעיל בוועד הכשרות שלהם, ושימש למשך זמן-מה כסגן-נשיא הוועד.[2] היה גם ממקימי אגודת ישראל באמריקה, קבוצה לעזרה ליהודי אמריקה החרדים, היה נשיאה הראשון, ושימש במשך שנים כיושב ראש הוועד הפועל של אגודת ישראל.

הוא הוכר על ידי רבנים ופוסקי הלכה אחרים כפוסק חשוב, והופנו אליו שאלות רבות בנושאי השעה. בין השאר הופנו אליו שאלות בנושא האינקובטור (עמק הלכה ח"א סימן מ"ה), בנושא אבקת חלב (ח"א סימן נ"ו), על היתכנות השימוש בבדיקת פוליגרף בבית דין (ח"ב סימן י"ד), ומספר שאלות בנושאים מסובכים דוגמת השואה ועגינות. עבודתו המרכזית היא שו"ת "עמק הלכה", שנדפס בשני כרכים: הכרך הראשון בתרצ"ד והשני בשנת תש"ה, ושוב בשנת 1976, בתוספת חיבור נוסף בשם "שלושה דורות" שעוסק בתולדות המשפחה מאת בעלה של בתו פרידה ובן אחיו רבי יוסף מרדכי שהיה רבה של קראון הייטס בשנת 1976. בשנת תשס"ח יצאה בניו יורק מהדורה מחודשת על ידי מכון גנזי דוד.[3] הוא הותיר אחריו כתבי יד רבים, שלא ראו עדיין אור, ובהם שאלות ותשובות נוספות, חידושים על התלמוד ועל התנ"ך ודרשות.

נפטר בברוקלין בהיותו בן 67 בעקבות התקף לב, ונקבר בבית הקברות בית דוד בלונג איילנד.[4] הותיר אחריו את אשתו הענא בת שבתאי ויינברגר, בן ושלוש בנות.

אחד מנכדיו הוא הרב נחום לאם מישיבה יוניברסיטי. בספר "עמק הלכה" מצטט הרב בוימל דברים משל נכדו הצעיר, ועונה לשאלותיו בהלכה.[5]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

23193378יהושע בוימל