הקפצת אבנים
הקפצת אבנים הוא משחק עתיק שמטרתו לזרוק אבן על פני המים באופן כזה, שהמים מחזירים את האבן חזרה למעלה. הצלחה במשחק נמדדת בכמות ההקפצות או לחלופין במרחק המקסימלי אליו האבן מגיעה. ב-1989 אף הוקמה בארצות הברית אגודת ספורט בשם NASSA המקיימת אליפויות עולם בהקפצת אבנים. שיא העולם בהקפצת אבנים עומד על 88 הקפצות, והוא נקבע ב-6 בספטמבר 2013[1].
ברעיון הקפצת האבנים בוצע שימוש מעשי במלחמת העולם השנייה, כאשר הבריטים השתמשו בפצצות מקפצות לצורך הפצצה של סכרים גרמניים, במבצע הנקרא מבצע נזיפה.
הסבר מדעי
מחקרים שנעשו בנושא[דרוש מקור], הראו שכאשר זורקים אבן בעוצמה מספיקה אל המים, בזווית שקטנה מ-45 מעלות, המים יחזירו את האבן כאילו פגעה במשטח גמיש. הזווית האופטימלית להקפצה היא 20 מעלות. זווית קטנה יותר לא תקנה לאבן גובה מספיק לאחר ההקפצה, וכך כמות ההקפצות תהיה קטנה. זווית גדולה יותר תיגרום להקפצה לא יעילה. זווית הזריקה היא הגורם העיקרי בחשיבותו, אך מלבדה חשיבות גם לצורת האבן, שרצוי שתהיה שטוחה. כמו כן רצוי לזרוק את האבן כאשר היא מסתובבת סביב ציר אנכי, על מנת לשפר את היציבות של האבן. התאוריה אומרת שאם לאבן הנזרקת יהיה מקור אנרגיה אשר ידאג לשימור המהירות, הרי שהאבן יכולה לקפוץ לעד[2].
מדען צרפתי בשם Lyderic Bocquet פרסם בשנת 2004[3]מחקר חדש בנושא הקפצת אבנים. לצורך המחקר נבנה רובוט שזרק אבנים בזוויות שונות ובעוצמות שונות. המחקר העלה שאכן הזווית האופטימלית לזריקה, על מנת להגיע למרחק מקסימלי היא °20, אך על מנת להגיע למספר ההקפצות המקסימלי עדיף לזרוק בזווית של 10°. החוקרים הצליחו להגיע ל-41 הקפצות כאשר ירו דיסקית ברוחב 10 סנטימטר בזווית של °10 מעלות ובמהירות של 100 קילומטר לשעה.
ראו גם
קישורים חיצוניים
- שיא העולם בהקפצת אבנים
- רועי קורן, קפיצה קטנה לסקוטלנד, כלכליסט, 4 בספטמבר 2011
הערות שוליים
- ^ המספר הרב ביותר של קפיצות בהקפצת אבנים, באתר ספר השיאים של גינס (באנגלית).
- ^ . J. Hewitt, N. J. Balmforth, and J. N. McElwaine, "Continual Skipping on Water", J. Fluid Mech., volume 669, 2011
- ^ Clanet C, Hersen F, Bocquet L "Secrets of successful stone-skipping", Nature, volume 427, January 2004 PMID 14702075