הפצצות בלגרד במלחמת העולם השנייה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

במהלך מלחמת העולם השנייה הופצצה בלגרד פעמיים; בפעם הראשונה הופצצה על ידי חיל האוויר הגרמני, הלופטוואפה, ב-1941 ובפעם השנייה הופצצה על ידי בעלות הברית ב-1944.

ההפצצה הגרמנית

תמונה מתוך מגזין תעמולה גרמני (Der Adler) שמציג את ההפגזות על בלגרד.

בסוף מרץ 1941 אולצה ממלכת יוגוסלביה להצטרף למלחמת העולם השנייה לצד מעצמות הציר, וכתוצאה מכך אירעה מהפכה עממית במדינה; המהפכה הובלה באמצעות הפיכה צבאית וגרמה לשינוי במדיניות יחסי החוץ עם אוריינטציה לבעלות הברית. המהפכה אירעה ברגע מכריע, כאשר היטלר עמד לפני שיגור מבצע ברברוסה נגד ברית המועצות. כדי להכניע את יוגוסלביה ויוון הפלישה לברית המועצות הושהתה.

מבצע עונש היה שם הקוד של הפצצת בלגרד במהלך הפלישה ליוגוסלביה. הלופטוואפה הפציץ את העיר ב-6 באפרילפסחא האורתודוקסית) ללא הכרזת מלחמה. ההפצצות נמשכו עד 10 באפריל. למעלה מ-500 גיחות הפצצה נשלחו נגד בלגרד ב-3 גלים שבאו מרומניה, שם רוכזו כוחות גרמניים לקראת המתקפה על ברית המועצות. בהפצצות נהרגו יותר מ-17,500 אזרחים ומאות מבנים הושמדו. המוסד התרבותי החשוב ביותר שהושמד הייתה הספרייה הלאומית של סרביה, שבה היו 300,000 ספרים, בהם גם ספרים רבי ערך מימי הביניים. רוב פקידי הממשלה נמלטו, והצבא היוגוסלבי החל להתמוטט.

המתקפה על יוגוסלביה הייתה אחת מהפצצות הטרור הראשונות במלחמת העולם השנייה. בימים שלאחר מכן, בולגריה, רומניה, הונגריה, איטליה ואלבניה הצטרפו לגרמניה הנאצית בחלוקת יוגוסלביה, בתמיכתה של מדינת קרואטיה העצמאית. המדינה התמוטטה תוך 12 יום, ויוון שבוע לאחר מכן, דבר שהפך את הרייך השלישי לשליטה על רוב אירופה היבשתית ומוכן לשיגור המתקפה על ברית המועצות.

הפצצת בעלות הברית

הפצצות בעלות הברית את בלגרד ב-1944

ב-16 וב-17 באפריל 1944, הפציצו כוחות אוויר אנגלו-אמריקניים את בלגרד. היחידה החשובה ביותר שלקחה חלק בכך הייתה חיל האוויר ה-15 האמריקני, שבסיסה בפוגיה בדרום איטליה. ההפצצה בוצעה באמצעות 600 מפציצים שטסו בגובה רב. מספר הקורבנות האזרחיים נאמד ב-1,160, בעוד שאבדות הצבא הגרמני היו 18. הפצצות נוספות של העיר נעשו ב-21 באפריל 24 באפריל 18 במאי 6 ביוני 8 ביולי ו-3 בספטמבר 1944.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0