הפו"ם

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף הפלוגות המיוחדות)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הפו"ם (ראשי תיבות של הפעולות המיוחדות או הפלוגות המיוחדות) הייתה יחידה של "ההגנה" שהתקיימה במשך שלושה חודשים, החל מיוני 1939, לשם עריכת פעולות תגמול נגד ערביי ארץ ישראל ולפעולה נגד ממשלת המנדט.

בשנת 1939, לאחר פרסום הספר הלבן, נתעורר לחץ מצד פעילי ההגנה לפעול. היה זה כבר לאחר שמאורעות תרצ"ו-תרצ"ט החלו לדעוך ופלוגות השדה כבר פורקו. מטה ההגנה נענה לדרישות והקים את הפלוגות המיוחדות, הפו"ם, לצורך ביצוע פעולות אקטיביות. בראש היחידה עמד יצחק שדה, והיא הורכבה משלוש יחידות אזוריות: בחיפה, בפיקודו של לוי אברהמי, בתל אביב, בפיקודו של אליהו כהן (לימים האלוף אליהו בן חור) וצבי ספקטור, ובירושלים, בפיקודו של שלמה שמיר.

היחידה פורקה בספטמבר 1939, בעקבות דעיכת הטרור הערבי ופרוץ מלחמת העולם השנייה.

בין פעולות הפו"ם:

  • ב-8 ביוני 1939 הטמינו אנשי הפו"ם מוקש בספינת משטרה בריטית בשם "סינבאד 2", שעסקה בסיורים ללכידת אוניות מעפילים. כתוצאה מכך טבעה הספינה, מפקדה נהרג, וחמישה מאנשיה נפצעו.
  • בליל 13 ביוני 1939, כתגובה להריגת נהג הקטר מרדכי שכטמן על המסילה בין הכפר בלד א-שיח' לנשר,[1] ועל הריגות נוספות של יהודים שקדמו להריגה זו, חטפה חוליה של הפו"ם 5 תושבים מאחד הבתים והרגה אותם מחוץ לכפר.[2] הלוחמים יצאו לפעולה כשהם לובשים בגדים אזרחיים למען יידעו כי הפעולה בוצעה על ידי יהודים.
  • ב-15 ביוני 1939 ליד הכפר לוביה שבגליל, בדרך טבריה-נצרת, נהרג ביריות הנוטר בנימין קירשון מאפיקים. בתגובה יצאה ב-20 ביוני חוליה של הפו"ם מסג'רה וירתה לתוך בית בלוביה. מהירי נהרגו שלושה אנשים ונפצעו שלושה.[2] במאמר המערכת בעיתון "דבר", שנכתב ללא ידיעת זהות התוקפים, נאמר: "פשע חדש אירע בכפר לוביה, פשע מבעית, המעיד כי מבצעיו איבדו את שארית ההבחנה ונסתלק מהם זיק אחרון של הרגש האנושי".[3]
  • בעקבות פציעת שוטר יהודי, שרכבו עלה על מוקש ליד כפר חסידים, נערכה ב-28 ביולי פעולת תגמול בכפר ח'רבת סעסע (ליד רמת יוחנן), ובה פוצץ בית המוכתר מבלי לפגוע באזרחים.[4]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ מרדכי שכטמן, נהג קטר, נרצח בחיפה , דבר, 28 במאי 1939
  2. ^ 2.0 2.1 יהודה לפידות, פעולות תגובה ונקם של ההגנה, באתר "דעת"
  3. ^ מ.ד., דבר היום, דבר, 22 ביוני 1939
  4. ^ רחל ויצמן, הטרור בארץ, דבר, 1 באוגוסט 1939
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0