הפיגועים בהייד פארק ובריג'נטס פארק
הפיגועים בהייד פארק ובריג'נטס פארק שבלונדון בירת בריטניה התרחשו ב-20 ביולי 1982. מטעני חבלה שהניחו אנשי הצבא האירי הרפובליקני התפוצצו במהלך פעילויות צבאיות שנערכו בשני הפארקים. כתוצאה משתי ההתפוצצויות נהרגו 11 חיילים וכ-50 איש נוספים נפצעו, ונהרגו גם שבעה סוסי פרשים צבאיים.
הפיגועים
הפיגוע בהייד פארק
בשעה 10:40 בבוקר צעדה יחידה ובה 15 פרשים מרגימנט הכחולים והמלכותיים על פני דרך הכרכרות הדרומית בשוליו הדרומיים של הייד פארק. החיילים וסוסיהם נמצאו בדרכם מבסיסם בנייטסברידג' לטקס חילופי המשמר ברחבת משמר הסוסים. באותו רגע התפוצץ בקרבתה מטען חבלה, שהוטמן בתא המטען של מכונית פרטית, שחנתה בשולי הדרך. המטען כלל 11 קילוגרמים של חומר נפץ ו-14 קילוגרמים של מסמרים, שנועדו ליצור אפקט של רסס. לדעת חוקרי המשטרה הופעל המטען בשליטה מרחוק מתוך הפארק.
כתוצאה מההתפוצצות נהרגו מיד שלושה חיילים ואחרים נפצעו. אחד הפצועים מת מפצעיו לאחר שלושה ימים. מספר אזרחים נפצעו גם הם. שבעה סוסים נהרגו או שנפצעו כה קשה עד שהיה הכרח להמית אותם.
הפיגוע בריג'נטס פארק
הפיגוע השני התרחש בשעה 12:55, כאשר התפוצץ מטען חבלה שהוטמן מתחת לבמת תזמורות בריג'נטס פארק. על הבמה נמצאו באותה עת שלושים חברי תזמורת צבאית מרגימנט המעילים הירוקים המלכותי (Royal Green Jackets), שניגנו מוזיקה באוזני קהל של כ-120 איש. ששה מהחיילים נהרגו מיד והאחרים נפצעו. אחד מהפצועים נפטר לאחר 12 יום. נפצעו גם לפחות שמונה אזרחים. המטען הופעל באמצעות קוצב זמן. בשונה מהמטען שהונח בשולי ההייד פארק לא הכיל מטען זה מסמרים ונראה כי כוון לפגוע בחיילים בלבד ולא בקהל.
בסך הכל אושפזו בבתי חולים 22 מפצועי שני הפיגועים, מרביתם חיילים.
לאחר הפיגועים
הצבא האירי הרפובליקני נטל אחריות לשני הפיגועים. ראש הממשלה מרגרט תאצ'ר גינתה את הפיגועים והבטיחה כי האחראים להם יובאו לדין.
רושם שני הפיגועים גרם נזק לתמיכה בתנועה הרפובליקאית האירית בארצות הברית.
אנדרטאות לקרבנות הפיגועים הוקמו בשני הפארקים. חיילי הכחולים והמלכותיים מצדיעים לאנדרטה בהייד פארק מדי עוברם במקום כשחרבותיהם שלופות.
אחד הפרשים שנפצעו בפיגוע בהייד פארק טען שסבל עקב כך מתסמונת פוסט טראומה. הוא נפרד מאשתו ובשנת 2012 התאבד לאחר שרצח את שני ילדיו.
הליכים פליליים נגד חשודים בביצוע הפיגועים
שני אנשים הועמדו לדין בקשר לפיגוע בהייד פארק:
- בשנת 1987 הורשע בלונדון גילברט מקנמה (McNamee), תושב צפון אירלנד, במעורבות בפיגוע זה ואחרים ונדון ל-25 שנות מאסר (הוא טען לחפותו). בשנת 1998 שוחרר מהכלא בהתאם לתנאי הסכם יום שישי הטוב. באותה שנה ביטל בית משפט לערעורים את הרשעתו בשל כך שלנאשם לא נמסר על טביעת אצבע של אדם אחר שנמצאה בזירת הפיגוע. בית המשפט הדגיש כי אין בכך כדי לשלול את האפשרות שמקנמה היה מעורב בביצוע הפיגוע.
- ב-2014 הועמד לדין בלונדון ג'ון אנתוני דאוני (Downey) מצפון אירלנד בקשר לביצוע הפיגוע. הוא כפר באשמה, והתיק נגדו קרס לאחר ששופט קבע כי ניתנה לו הבטחה מטעם משטרת צפון אירלנד כי הוא לא יועמד לדין על חלקו בפיגוע, וכי בנסיבות אלו הוא הוטעה ואין מקום לאשר את פעולת הרשויות נגדו.
עד כה לא הועמד איש לדין בקשר לפיגוע בריג'נטס פארק.
קישורים חיצוניים
- רשימה על הפיגועים, באתר ה-BBC