המרכז לספריות וספרות בישראל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
המרכז לספריות וספרות בישראל
לוגו מרכז הספר והספריות בישראל
נתונים כלליים
סוג עמותה
משרד ראשי ברוך הירש 22, בני ברק
 
icl.org.il

מרכז הספר והספריות בישראל (בעבר, "מרכז ההדרכה לספריות בישראל" ועוד קודם לכן, "מרכז ההדרכה לספריות ציבוריות") הוא עמותה הפועלת לקידום וטיפוח הספריות, הספרנות בכלל, המידענות, ותרבות הספר והקריאה בישראל. המרכז פועל כגוף עצמאי המתמחה במתן שירות מקצועי לספריות, לספרנים, לעוסקים בתחום המידע ולענף המוציאים לאור בישראל. בנוסף, יוזם המרכז מפעלי ספרות לעידוד היצירה הספרותית והיוצרים בישראל, המצויים במרכז השיח התרבותי בישראל.

רקע ואופן הפעילות

"מרכז ההדרכה לספריות ציבוריות" נוסד בשנת 1976 ביוזמתו של קורט דוד וורמן[1]. הארגון מספק מאז שירותים ומוצרים המופצים ליותר מ-5,000 ספריות וארגונים בישראל ולמעלה מ-6,000 ספרנים ומידענים. המרכז הוקם כגוף המגזר השלישי לאחר אישור חוק הספריות הציבוריות בשנת 1975, כשיתוף של שלושה גופים שחברו יחדיו: המחלקה לספריות במשרד החינוך והתרבות, אס"י - ארגון ספרני ישראל, שהשתייך להסתדרות העובדים הכללית[2], ובית הספר לספרנות, מידע וארכיונאות באוניברסיטה העברית בירושלים. המרכז הוקם על פי מודל סקנדינבי של ארגון-גג ארצי, הדואג לאינטרסים המשותפים של כל הספריות. הגוף החדש היה מופקד על ניהול תקציבי הרכישה של הספריות.

במשך שנים רבות ישבו משרדי "מרכז ההדרכה" בירושלים - בתחילה ברחוב כורש ולאחר מכן, ברחוב החבצלת. ברחוב החבצלת, משרדי מרכז ההדרכה היו בסמיכות לבניין לב רם, בו שכן משרד החינוך, ובסמיכות לבית הדואר המרכזי בירושלים, שממנו נשלחו הפרסומים המקצועיים וציוד לעיבוד ספרני לספריות ולספקים ברחבי המדינה. בנוסף, הפעיל המרכז "שירות קיטלוג מרכזי" ממשרד אשר שכן בחנות של רשת "ספרי" ברחוב נחלת בנימין בתל אביב, שהייתה בבעלות הסתדרות העובדים וסיפקה לספריות את הספרים כשהם מוכנים להעמדה על המדף, לפי הנחיות מרכז ההדרכה. בשנות השמונים עבר משרד הקיטלוג של המרכז למבנה ההנהלה ומחסן הספרים המרכזי של רשת "סטימצקי" שבאזור התעשייה של בני ברק. המרכז חבר בארגונים הבינלאומיים IFLA ו-ROTNAC.

עם התפתחות מחשוב הספריות ורשת האינטרנט החליטה האספה הכללית של המרכז לשנות את שם העמותה ל"מרכז ההדרכה לספריות בישראל". הושם אז דגש על קורסים מקצועיים מוכרים לגמול השתלמות, והוכנה תוכנית[3] להקמת קטלוג מרכזי ממוחשב לספריות הציבוריות בישראל. עוד הוחלט להרחיב את פעילות ההוצאה לאור של ספרות מקצועית וכתבי עת בתחום הספרנות בשפה העברית ולקיים מכרזים לאספקת מוצרים ושירותים לספריות בתנאים הטובים ביותר[4].

מרכז הספר והספריות היה המוציא לאור של כתב העת "יד לקורא" וממשיכו, "מידעת", עד שהאחרון פסק מלהתפרסם כמגזין, ומאז זהו שמו של אתר אינטרנט העוסק במידע הקשור לתחום.

בעשור השני של המאה ה-21 יושב המרכז בבניין משרדים בבני ברק, הכולל כיתות לימוד בהן מתקיימים קורסים שונים. "מרכז הספר והספריות בישראל" הוא גוף ללא כוונות רווח הנהנה מתמיכת משרד התרבות והספורט.

מנכ"ל מרכז הספר והספריות הוא צביקה מאיר. קדמו לו בתפקיד שמואל שם-טוב והמנכ"לים של "מרכז ההדרכה לספריות בישראל", אורלי און וד"ר איריס חי, וכן המנכ"לים של מרכז ההדרכה לספריות ציבוריות, ד"ר בועז לזינגר וגד רוזנבלט, המנכ"ל המייסד.

הסמליל ששימש את העמותה עד 2015

תפקידיו

  • מאגרי מידע ביבליוגרפיים - הפקה, עדכון ותחזוקה של מאגרי מידע ביבליוגרפיים, קִטלוג ומיון מקצועי של ספרים היוצאים לאור בישראל (משנת 1948)
  • הדרכה והשתלמויות
  • הרצאות, הופעות ומפגשי סופר
  • כנסים - הפקת כנסים מקצועיים שנתיים: כנס הספרנים ("מולטי-ידע") וכנס מנהלי הספריות
  • ייעוץ מקצועי לספריות - מתן עזרה באמצעות מומחים בתחומים מגוונים כמו מיחשוב, תקשורת, אדריכלות, עיצוב ורכש
  • פרסומים מקצועיים - הוצאה לאור של כתבי-עת וספרות מקצועית בנושאי מידע וספרנות
  • Depo Library - ריהוט וציוד נילווה לספריה – אספקת ציוד וריהוט ספרני מן המדף או לפי הזמנה מיוחדת
  • פורום - פורום השולחן העגול לספרנים ומידענים
  • מפעלי ספרות - עידוד ותמיכה ישירה בכתיבה ובהפקה של כתבי עת ותרגומים, בשילוב רכישה והפצת הספרים לספריות
  • מפעל קסת לספרות ביכורים - ליווי סופרים ומשוררים בצעדיהם הראשונים של הוצאת ספרי ביכורים על ידי עורך מנוסה
  • מספרי תקן בין-לאומיים - המרכז הוא הנציג הבלעדי של הארגונים הבינלאומיים לאספקת מספרים לפי התקן הבינלאומי: ISBN – לספרים, ISSN – לכתבי עת ו-ISMN ליצירות מוזיקליות

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ יד לקורא, כ"ב, עמ' 86
  2. ^ אירן ושמואל סבר, הספרייה בחברה, מרכז ההדרכה לספריות בישראל מהדורה שנייה, תשנ"ז, עמ' 269
  3. ^ איריס חי, פרויקט תכנון רשת אינטראקטיבית מקוונת לקישור הספריות הציבוריות בישראל, יד לקורא גיליון 32, 1999, עמ' 12–15
  4. ^ קטלוג מוצרים ושירותים, מרכז ההדרכה לספריות בישראל, 1994
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

34686314המרכז לספריות וספרות בישראל