אסמ"י

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמליל אסמ"י
סמליל אסמ"י

אסמ"י הוא ארגון הספרנים והמידענים בישראל. הארגון נוצר בשנת 2009, כתוצאה מאיחוד בין אגודת אס"י ואגודת אסמ"י.

החל מ-2016, יפעת קידר משמשת כיושבת-ראש הארגון.

היסטוריה

אס"י

אס"י - ארגון ספרני ישראל[1] היא אגודה אשר נוסדה בשנת 1952[2] מתוך הכרה בחשיבותן של הספריות הציבוריות וספריות בתי הספר, ומכך שהצלחת הספריות תלויה במקצועיותם של הספרנים.

אס"י הוקם על ידי משרד החינוך והתרבות והאוניברסיטה העברית בירושלים, השתייך להסתדרות הכללית, ושולב כחלק מהאיגוד המקצועי של הפקידים ועובדי הרשויות המקומיות. בשנת 1958 התקבל הארגון כחבר ב-IFLA, ארגון הספרנות הבין לאומי. עד שנת 1966 טיפלה ועדת התרבות של אס"י במפעל הקטלוג ואז העבירה אותו למרכז ההדרכה לספריות. בשנות השבעים והשמונים אס"י דאג להכשרה המקצועית של הספרנים. התעודות שהוענקו כונו "אס"י שלב א'", "אס"י שלב ב'", ו"אס"י שלב ג'". הארגון הוציא לאור את ביטאון אס"י "יד לקורא"[3] והפיק כנס שנתי לספרנים[4]. אס"י היה אף אחד הגופים אשר הקימו את מרכז ההדרכה לספריות הציבוריות. הארגון טיפל בטבלאות שכר לספרנים לא-אקדמאים ובתנאי העבודה השונים. בראש אס"י עמד יו"ר הארגון, ישראל שפירא, מנהל ספריית בית אריאלה בתל אביב. אחריו, בתקופה שלפני האיחוד עם אסמ"י, שימשה כיו"ר ורדה מאור, מנהלת הספרייה האזורית בעמק חפר.

אסמ"י

זמן קצר לאחר הקמת אס"י עלתה הדרישה להקים גוף מקביל אשר ידאג לספרנים ולמידענים בסקטורים האחרים. בדרך זאת הוקמה "אסמ"י - אגודת הספריות ומרכזי המידע בישראל", אשר בתחילה נקראה "איגוד ספריות מיוחדות בישראל". הגוף היוזם היה המרכז למחקר טכנולוגי ומדעי (מלמט"ם), אשר פעל אז כחלק מהמועצה הלאומית למחקר ופיתוח ומשרד ראש הממשלה. על מייסדיו נמנו אינג' לידיה וילנצ'וק, אסתר עמיאל וקרל קרן, מנהל מלמט"ם. אסמ"י הייתה לאגודה וולונטרית אשר לא נתמכה על ידי גוף כלשהו ואשר התקיימה ממיסי החברים. במשך הזמן הצטרפו לאגודה הספרנים האקדמאיים מהאוניברסיטאות ומהמכללות. היושבי ראש בשנים שלאחר מכן היו אסתר עמיאל, טובה מרקוביץ ואחרים. נקבעו שלשה סוגי חברות באגודה: חבר מן המניין, חבר אוהד, חבר מתלמד. כדי להתקבל כחבר מן המניין נדרש תואר אקדמי או תעודה מקצועית בספרנות, מידענות וכן המלצה של שני חברי אגודה.

בשנות התשעים, הוכרה האגודה כגוף משפטי והפכה לעמותה הרשומה ברשם העמותות. בתקנונה נקבע כי העמותה תנוהל על ידי ועד נבחר, בו מיוצגים נציגים נבחרים מכל סוגי הספריות. היו"ר וחברי הוועד מילאו את תפקידם בהתנדבות. מדי שנה הוועד כינס את האסיפה הכללית של החברים, המוסד העליון של האגודה, וגוף זה אישר את הבחירות ואת מאזני הכספים.

איחוד האגודות

בשנת 2009, לאחר תקופה ארוכה של שיחות בין שתי האגודות, הוחלט על האיחוד. נחתם הסכם, אשר אושר על ידי רשם העמותות. בתיה מצר כיהנה כיו"ר הארגון המאוחד עד לבחירות אשר נערכו בראשית שנת 2010, ובהם נבחר ד"ר שחף הגפני ליו"ר הגוף המאוחד.

סמלילה הקודם של אסמ"י, המשקף את האיחוד עם אגודת אס"י

יושבי-הראש והמנהלים של אסמ"י החל מאמצע שנות ה-90:

חזון הארגון

  • גיוס קהילת הספרנים והמידענים כחברים פעילים בארגון
  • הקמת ועדות פעולה ומועדונים חברתיים-תרבותיים-מקצועיים לקידום מטרות הארגון
  • גיוס מרצים ומומחים לנושאים השונים
  • קידום חוק הספריות, חוק הספרייה הלאומית וכדומה
  • שיתוף פעולה עם האקדמיות השונות ועם בתי הספר ללימודי מידע וספרנות
  • קיום השתלמויות, ימי עיון וכנסים
  • קיום קשרים עם הסתדרות העובדים, משרד החינוך, משרד התרבות, השלטון המקומי ומרכז הספר והספריות
  • פיתוח מערכת מחקר, פרסום והוצאה לאור אקדמיים
  • פיתוח ומיצוב אתר הארגון

פרסומים

  • מסות ומחקרים בספרנות מוגשים ללידיה וילנצ'וק, 1983.
  • עלון אסמ"י, 1993-1966
  • מידע וספרנות, 1993-
  • העלון הקטן לספרן, 1994-1975
  • אגרת לחבר, 1994-

קישורים חיצוניים

  • אסמ"י - אתר האינטרנט של הארגון

הערות שוליים

  1. ^ אירן ושמואל סבר, הספרייה בחברה, מרכז ההדרכה לספריות בישראל, תשנ"ז
  2. ^ אס"י, באתר ישראבלוג - הכותרת בראש הדף: "אס"י- ארגון ספרני ישראל (1952 )-ASI"‏
  3. ^ יד לקורא - כתב עת לספרנות לביבליוגרפיה ולארכיונאות
  4. ^ גילה גבאי, לציון 40 שנה לאס"י נערך הסמינר ה-12 למאות ספרנים וספרניות, שורות מרץ 1993, עמ' 20