המכלול:תאריכים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מבנה התאריך

במכלול יש מבנה אחיד לצורת כתיבתם של תאריכים.

בתאריך שלושה רכיבים: יום, חודש ושנה. בעת כתיבת תאריך יש לשקול בראש ובראשונה את משמעותו של התאריך ובהתאם לכך לקבוע את מידת הדיוק (שנה בלבד, שנה וחודש, או שנה חודש ויום) הנדרשת בהצגתו, אם כי בדרך כלל נעדיף דיוק גבוה. בעברית בכלל, ובמכלול בפרט, כללים מקובלים לכתיבת תאריכים.

דוגמאות:

מימוש במכלול:

  • ב[[המאה ה-11|מאה ה-11]]; אפשרות נוספת: ב{{ס:ה|מאה ה-11}}
  • [[1990]]
  • אוקטובר [[1956]]
  • [[1 ביולי]] [[2003]]
  • [[ט' בניסן]] [[ד'תתצ"ח]]

הערות:

  • כאשר התאריך כולל חודש ושנה (ללא יום), אין טעם להפוך את החודש לקישור, כי אנו לא מנהלים רשימה של מאורעות שקרו בחודש מסוים לאורך ההיסטוריה.
  • אף שרבים אומרים תאריך בצורה "20 ליולי" (ל' לפני שם החודש), צורה זו שגויה: יש לומר "20 ביולי" (ב' לפני החודש). קל לזכור את הכלל לפי שמות החגים: "1 במאי", "ט"ו בשבט" וכדומה.
  • בעת כתיבת תאריך מלא, אין להפריד באמצעות פסיק בין החודש לשנה. צורת כתיב כזו מקובלת באנגלית-אמריקאית (דוגמה: May 23, 2003), אך לא בעברית. הכתיב הנכון הוא "23 במאי 2003", ולא "23 במאי, 2003".
  • בעת כתיבת תחום של שנים, כמו בעת כתיבת תחום של מספרים, יש לכתוב את השנים מימין לשמאל. כך למשל, "בשנים 2000-1999", ולא "בשנים 1999-2000". בעניין זה ייתכן שיש בעיה מסוימת, משום שלא ברור שכל מערכות ההפעלה מתייחסות באותו אופן להצגת תחומי מספרים בעברית.

תאריך שיש לנהוג בו זהירות הוא התאריך "כעת" או "כיום" (ומילים דומות לאלו) הרומז על התאריך שבו נכתב הערך. תאריך זה מתאים לידיעה בעיתון או בשבועון, שמועד קריאתה סמוך למועד כתיבתה, אך אינו מתאים למכלול (וגם לא לספר), שבה קריאת הערך עשויה לקרות זמן רב לאחר כתיבתו. לפיכך יש להחליף את המילה "כעת" בתאריך מפורש. דוגמה: במקום "... ומחירו כעת 20 ש"ח" עדיף לכתוב "... ומחירו כעת (יולי 2002) 20 ש"ח", או "... ומחירו, ביולי 2002, 20 ש"ח".

תאריך לפני הספירה ייכתב בצורה "שנת 123 לפנה"ס" או "המאה ה-4 לפנה"ס". אין צורך לכתוב במפורש "לפני הספירה", משום שראשי התיבות "לפנה"ס" ידועים ומוכרים. אין צורך לכתוב תאריך בצורה "בשנת 878 לספירה" (די לכתוב "בשנת 878") משום שברירת המחדל היא שזהו תאריך לספירה. רק במקרים חריגים שבהם עלול להתעורר ספק יש לציין זאת, למשל "משנת 10 לפנה"ס עד שנת 12 לספירה".

תקופת חיים של אדם שנפטר תיכתב בצורה (12 בינואר 1930 - 5 ביוני 1993). תאריך לידה של אדם חי ייכתב בצורה (נולד ב-12 בינואר 1930). צורה זו עדיפה על הצורה (12 בינואר 1930 - ) שמרמזת על המתנה קצרת רוח למותו של האיש. כאשר מופיעים גם תאריכים עבריים בערכים בעלי הקשר יהודי יש להקפיד ולכלול גרש (') (רק לימים בין א' ל-י') או גרשיים (") בתאריך. כך י"ז בתמוז ולא יז בתמוז.

טווח תאריכים

טווח תאריכים, בדומה לטווח של מספרים, ייכתב מימין לשמאל, כלומר "1939–1941", ולא "1941–1939".

שלב ראשון, בשנים 1933-1939: רדיפת היהודים בגרמניה הנאצית

שלב שני, בשנים 1939–1941: הכחדה עקיפה של היהודים


חוסר עקביות בכתיבת תאריכים. רק הצורה התחתונה נכונה.

לכתיבה נאותה של הטווח משמש הסימן "–" (קו מפריד) שאינו נמצא במקלדת. במצב עריכת קוד מקור, יש בחלון העריכה מצד ימין למטה "סימני פיסוק", ובהם השני מימין הוא הקו המפריד הנדרש למטרה זו.

הלוח היוליאני והלוח הגרגוריאני

יש המציינים כי ניקולאי גוגול נולד ב-20 במרץ 1809, ואחרים טוענים שנולד ב-1 באפריל 1809. שתי גרסאות אלה נוצרו בשל הפער בין הלוח היוליאני ללוח הגרגוריאני. במאה ה-19 פיגר הלוח היוליאני אחרי הלוח הגרגוריאני ב-12 יום, כלומר יום הולדתו של גוגול נקרא 1 באפריל במדינות הלוח הגרגוריאני, אך בתעודת הלידה של גוגול, שנולד ברוסיה, שבה נהג הלוח היוליאני, נרשם תאריך הלידה 20 במרץ 1809.

כעת עולה השאלה: באיזה תאריך ראוי לציין את יום הולדתו של גוגול? יום לפני היום שבו נולד גוגול, נולד באנגליה המשורר אדוארד פיצג'רלד, הידוע בתרגומו לאנגלית למרובעים של עומר כיאם. בתעודת הלידה שלו נרשם שהוא נולד ב-31 במרץ 1809. כעת, אם נציין את יום הולדתו של גוגול כ-20 במרץ, יגיע הקורא למסקנה המוטעית שגוגול נולד 11 יום לפני פיצג'רלד, בעוד שלמעשה נולד יום אחריו. הדברים מסתבכים יותר כאשר מגיעים למקסים גורקי, שבמועד לידתו נהג ברוסיה הלוח היוליאני, ובמועד מותו כבר נהג הלוח הגרגוריאני. ציון כל אחד מהתאריכים לפי לוח אחר יגרום לחישוב שגוי של משך חייו של גורקי. לפיכך יש לציין תאריכים בצורה עקבית לפי הלוח הגרגוריאני.

ניתן לציין תאריך לפי הלוח היוליאני, תוך כתיבה במפורש שזה תאריך יוליאני. לערכי התאריכים (כגון 1 באפריל) יש להכניס רק את התאריך הגרגוריאני, כדי למנוע בלבול.

בערך ולדימיר איליץ' לנין, למשל, נכתב:

הוא נולד ב-10 באפריל 1870 (לפי הלוח היוליאני, שהיה נהוג ברוסיה באותה עת; תאריך זה הוא 22 באפריל לפי הלוח הגרגוריאני).

בערך מהפכת אוקטובר השמטת התאריך היוליאני תעורר תמיהה, משום שלפי הלוח הגרגוריאני המהפכה התרחשה בנובמבר, ורק הלוח היוליאני מסביר מדוע היא ידועה בשם "מהפכת אוקטובר".

מקום התרחשותו של אירוע

תאריך התרחשותו של אירוע הוא התאריך במקום שבו התרחש האירוע. בעיה נוצרת עם אירועים גלובליים, המתרחשים במקומות אחדים בו זמנית. במקרה זה יש להתייחס לתאריך במקום ההתרחשות העיקרי. דוגמאות:

ערכי ימים וערכי שנים

לכל יום מימות השנה, החל ב-1 בינואר וכלה ב-31 בדצמבר, יש ערך במכלול, ובו מפורטים מאורעות שקרו ביום זה, בשלושה סעיפים:

  • אירועים היסטוריים ביום זה
  • נולדו
  • נפטרו

סעיף רביעי עוסק בחגים ואירועים החלים ביום זה. ערכי הימים נוצרים על-ידי המכלולאים, בעקבות כתיבת ערכים. רצוי לרשום בערכי הימים כל תאריך בעל חשיבות המופיע בערך. עוד על ערכי הימים ניתן למצוא בהמכלול:כיצד לערוך דפי תאריכים.

לכל שנה שמוזכרת בדפי התאריכים אמור להיות ערך במכלול. על מנת לשמור על סנכרון בין ערכי התאריכים לערכי השנים, ולמנוע צורך בעדכון של כל אירוע פעמיים (פעם בערך השנה ופעם בערך התאריך) פועל במכלול בוט שנים. בוט זה שולף את כל האירועים שצויינו בדפי התאריכים, החל מתחילת הספירה הנוצרית - ויוצר מהם את ערכי השנים. כך למשל השורה -

שמופיעה בערך 14 במאי, הועתקה לערך 1948 ובו היא מופיעה כך -

הבוט מופעל אחת לחודש, ומעדכן את ערכי השנים בהתאם לכל השינויים שבוצעו בערכי התאריכים מאז הפעלתו האחרונה. אירועים שנוספו לערכי התאריכים - יתווספו לערכי השנים, שינויי ניסוח ישתנו, ואירועים שנמחקו מדפי התאריכים יימחקו גם מערכי השנים. על מנת למנוע בלבול והתנגשויות עריכה בין בוט השנים לבין מכלולאים בשר ודם, בוט השנים לא עורך את דפי השנים ישירות - אלא דפי משנה מהצורה - המכלול:בוט/בוט שנים/1948. דפים אלו מוכללים בדפי השנים (בדומה לתבניות).

כעקרון אין צורך לערוך את דפי השנים בכלל. באופן אידאלי, השינויים שמבצע בוט השנים אמורים להספיק כדי ליצור ערכי שנים מלאים ומדויקים ועל המכלולאים לעדכן רק את ערכי התאריכים. עם זאת, יש מקרים בהם מכלולאים עשויים לרצות לעדכן ערכי שנים -

  • מכלולאים שרוצה להוסיף אירוע שאין לו תאריך מוגדר לדף שנה - במקרה כזה לא ניתן להוסיף את האירוע לערך של תאריך, ולכן יש להוסיף אותו ישירות בדף השנה. שימו לב! - אין להוסיף אירוע כזה בדף מהצורה המכלול:בוט/בוט שנים/1948 אלא בערך השנה עצמו (למשל - 1948). באופן דומה ניתן להוסיף תמונות לערכי שנים.
  • במקרה של טעות בערך שנה שהבוט יצר - ראשית יש לתקן את הטעות המקבילה בערך התאריך, למשל, אם בערך 1948 מופיעה השורה -
יש להכנס ראשית לערך 14 במאי ולתקן את הטעות המקבילה שם. לאחר שהטעות תוקנה בערך התאריך ניתן לערוך גם את הדף שיצר בוט השנים. תיקון של הדף שיצר בוט השנים מבלי לתקן את דף התאריך יוביל להחזרת הטעות בריצה הבאה של בוט השנים.
  • מכלולאים הרוצים להוסיף אירוע לאחד מדפי התאריכים ומעוניינים שהאירוע יופיע גם בדף השנה המתאים - אין צורך לעשות כלום, בפעם הבאה שבוט השנים יופעל הוא יעדכן את דף השנה המתאים ויוסיף את האירוע. אם לא רוצים לחכות להפעלה הבאה ניתן להוסיף את האירוע ידנית לדף המשנה של הבוט (למשל - המכלול:בוט/בוט שנים/1948). הוספת האירוע גם לדף תאריך וגם ישירות לדף השנה תיצור מצב בו לאחר ההפעלה הבאה של הבוט האירוע יופיע פעמיים בערך השנה.

שנים לפני תחילת הספירה הנוצרית

בשנים שלפני הספירה הנוצרית יש ערכים לשנים אך במיוחד בראשית האלף ה-1 לפנה"ס נהוג לרכז את התאריכים בערכים על עשורים או מאות, בשל מיעוט אירועים או קושי להעריך במדויק תאריכים.