המכלול:מלחמת עריכה
מלחמת עריכה נוצרת כאשר מחלוקת על ניסוחו של ערך, בין שני משתמשים או יותר, מביאה לכך שבמהלכה כל אחד מהם חוזר ומבטל את עריכתו של האחר.
מה ייחשב למלחמת עריכה
מחלוקת על פרשנות של עובדות תיחשב למלחמת עריכה. מלחמת עריכה מן הסוג הזה שכיחה בדרך כלל בערכים פוליטיים.
במקרים שבהם המשתמשים נמצאים במלחמת עריכה, יש להחזיר את הערך לגרסתו היציבה ולאחר מכן לעבור לדון במחלוקת בדף השיחה. אם בכל זאת מכלולאי ממשיך לערוך את הנושא הנמצא במלחמה בלי סיכום בדף שיחה, הרי זו הפרת הכללים למלחמת עריכה - והוא מסתכן בחסימה. במקרה הצורך אפשר לפנות לדף המכלול:בקשות ממפעילים כדי שאחד המפעילים יגן על הערך בגרסתו היציבה. אם לא מסתמן פתרון, כדאי להזמין בורר מוסכם על שני הצדדים במטרה לסיים את מלחמת העריכה.
גרסה יציבה היא הגרסה שהייתה בערך לפני השינוי שהחל את מלחמת העריכה. אם עבר משך זמן של חודש (למעט חודשים אלול ותשרי שלא נספרים) מאז השינוי שגרם למחלוקת, השינוי יחשב לגירסא יציבה, ושינויו יהיה שינוי הגירסא היציבה.
יש לזכור שגרסה יציבה אינה הגרסה הנכונה, ואיננה הגרסה הקבועה, אלא גרסת ביניים המופיעה בערך עד שיסתיימו הדיונים ותוכרע מה הגרסה המתאימה. אין היתר ואין טעם לנסות לערוך שוב ושוב במלחמה - מלבד ההסתכנות בחסימה, אין בכך תועלת לערך, לכל היותר התועלת היא גרסה שתופיע זמן מועט נוסף עד שתשוחזר. ההשפעה על הערך במקרים אלו צריכה להיות דרך דיונים בדפי השיחה, והתאזרות בסבלנות.
במקרה של ויכוח מהי הגרסה היציבה - יכריעו בכך המפעילים.
מה לא ייחשב למלחמת עריכה
אם משתמש מסוים כותב עובדה שגויה באופן מובהק וברור (למשל לטענתו של פלוני, מלחמת העולם השנייה החלה ב-1980 במקום ב-1939) הרי שאין כאן מלחמת עריכה, כי מדובר בטעות. התעקשותו של פלוני על טעותו עלולה לגרור את חסימתו.
כללים לפתרון מלחמת עריכה
ראשית, נסו לפתור את המחלוקת באופן ענייני בדף השיחה. אם הדיון נתקע ואין מוצא אחר, יש לפנות לתהליך גישור.
פנייה למגשר תתבצע בנוהל הבא:
- אחד הצדדים יפנה למגשר. המגשר יכול להיות כל משתמש רשום במכלול.
- הצד השני יכול לקבל את הצעת הגישור, או לדחות אותה.
- אם הוא דוחה אותה, יוכל בעל הרשאת ביורוקרט לחייב אותו בגישור. במקרה כזה ישמש כמגשר הביורוקרט עצמו או מי מטעמו.
- אם, לאחר מאמץ, נואש המגשר מניסיונות להשיג הסדר מוסכם, נעשה תפקידו לתפקיד של בורר, והוא יקבע את פניו של הערך. עם זאת, גם אחרי קביעתו יוכל אחד מן הצדדים לבקש שההכרעה תושג בהצבעה.
- הרוב בקרב עורכי המכלול שיחפצו להשתתף בהצבעה ושיהיו כשירים להצביע (כלומר, בעלי זכות הצבעה [ראו: סעיף 4]) יקבע את דמות הערך.
- הערה: אם הביורוקרט משוכנע שתוצאת ההצבעה סותרת באופן מובהק את אופיו של המכלול, הוא רשאי לשנותה.
- הרוב בקרב עורכי המכלול שיחפצו להשתתף בהצבעה ושיהיו כשירים להצביע (כלומר, בעלי זכות הצבעה [ראו: סעיף 4]) יקבע את דמות הערך.
- לאחר שהתקבלה ההחלטה (החלטת הבורר (אם לא הוגש עליה ערעור), או תוצאות ההצבעה) אין לעבור עליה. כל מי שיפר אותה ייחשב משחית לכל דבר ועניין.
- רק משתמשים בעלי זכות הצבעה יכולים להשתתף בהצבעה שתכריע האם לקבל החלטת בורר.
- מרגע כניסתו של המגשר לתמונה ועד סיום מלחמת העריכה ייאסר על שני המשתמשים לערוך את הדף לחלוטין, למעט תיקוני ניסוח ואיות. אם יש להם הצעות לשינוי מעבר לכך, הם יעשו זאת בתת-דף זמני בלבד (שייקרא "{שם הדף}/זמני"), תוך מתן הסבר מלא בדף השיחה המקורי על כל שינוי שהוא. לאחר שתושג הסכמה לגבי השינוי, יוסיף אותו המגשר, ולא מישהו אחר. חריגה מכלל זה תתאפשר רק לפי הסכמת המגשר.
- הבורר לבדו יחליט מתי הדיון הגיע למבוי סתום וזה אחרי שניסה כל דרך אחרת ובכל זאת נכשל בתפקידו.
- הבורר לבדו יפתח את הצבעת המחלוקת תוך תיאום בין הצדדים.
- תיאום בין הצדדים פירושו: כל צד יכתוב את אופציית ההצבעה שלו. ויכתוב את נימוקי ההצבעה ורק לאחר מכן תיפתח ההצבעה.
- היה ומישהו שלא היה נוכח בדיון המקדים בכל זאת חושב שיש לו אופציה אחרת, טובה יותר, שיכולה להביא לתוצאות טובות יותר, יבקש משני הצדדים המתדיינים רשות להוסיף את האופציה שלו. אם שניהם מסכימים, אזי מותר לו להוסיף את האופציה החדשה. אם אחד הצדדים מסרב, מותר לבורר להוסיף את אופציית ההצבעה הנוספת אם ראה לנכון לעשות כן. מוסיף האופציה צריך להודיע לכל משתתפי ההצבעה על הוספת האופציה החדשה בדפי שיחתם בהודעה פרטית.
- יש להמתין 72 שעות לפחות בין הכרזה על מלחמת עריכה לתחילת ההצבעה בפועל.
השגת הסכמה
מהרגע שהייתה הסכמה על השינויים, בין אם בדיון, בעזרת הבורר, הצבעה או כל אמצעי אחר, הנושא נסגר. מותר למציע השינוי לבצע עריכות נוספות בערך ללא דיון נוסף, בתנאי שהן אינן סותרות באופן מהותי את ההסכמה שהושגה.
השחתה או ספק השחתה
כאשר מלחמת העריכה נובעת מהשחתה, או ממה שנראה בעיני אחד המשתתפים בה כהשחתה, יש לבקש סיוע מהמפעילים בדף המכלול:בקשות ממפעילים#בקשות הגנה / הסרת הגנה, או בפנייה אישית למפעיל שפעיל באותה עת.
ראו גם
שגיאות פרמטריות בתבנית:מיון ויקיפדיה
פרמטרי חובה [ גרסה ] חסרים ויקיפדיה:מלחמת עריכה