המכלול:הצבעה
(הופנה מהדף המכלול:זכות הצבעה)
כאשר מתעוררת מחלוקת בקרב המכלולאים, ולא ניתן להגיע בה להסכמה, ניתן להביא את המחלוקת להכרעת כלל המכלולאים, באמצעות הצבעה דמוקרטית, שבה לכל מכלולאי יש קול אחד. הצבעה היא "רע הכרחי" ותמיד עדיף מצב בו מגיעים לפשרה באמצעות דיון, או באמצעות בורר, מבלי להגיע להליך ההצבעה.
סוגי הצבעות
הצבעות נערכות בנושאים אחדים, שלכל אחד מהם נהלים נוספים משלו, המפורטים בדפי ההנחיות שלו:
- הצבעת מחיקה: הצבעה האם ערך מסוים ראוי להופיע במכלול, או שיש למחוק אותו. למחיקת ערך נדרש רוב רגיל.
- הצבעת מדיניות: לשם שינוי או ביטול מדיניות שנקבעה במועצת בעבר דרוש רוב מיוחס של 65% ממשתתפי ההצבעה.
- מחלוקת על שמו של ערך או על תוכנו: המחלוקת מוכרעת ברוב קולות.
נוהל ההצבעה
- פתיחת הצבעה: עם פתיחת ההצבעה, יש לציין בראשה את התאריך והשעה של פתיחתה. רק משתמש בעל זכות הצבעה רשאי לפתוח הצבעה. חובה לתייג את {{בעלי זכות הצבעה}}.
- זכות הצבעה ניתנת רק למשתמש רשום בעל ותק של 30 ימי פעילות במכלול שערך 100 עריכות במרחב הראשי או במרחבים המשיקים לו במהלך 90 הימים שקדמו לתחילת ההצבעה (עריכות של דפי שיחה, שיחות תמונות, שיחות קטגוריות, שיחות תבניות, דפי מדיניות וכדומה אינן נספרות). כל קול שווה למשנהו, אלא אם כן ברור שמדובר בבובת קש או טרול. משתמש שהשתתף בהצבעה בעוד אינו בעל זכות הצבעה, הצבעתו תימחק באמצעות
קו אופקיוהודעה על כך תימסר לו בדף שיחתו (אפשר על ידי תבנית {{זכות הצבעה}}), כדי להבטיח שקיפות מלאה.
לבדיקת זכות ההצבעה, משמש סקריפט בהעדפות. תחת הלשונית "גאדג'טים", תחת הפסקה "שונות", יש לבחור באפשרות "סקריפט לבדיקת זכות הצבעה". לאחר השמירה, יש לרענן את הדף באמצעות CTRL + F5. לאחר מכן יש להגיע לדף המשתמש האישי, ושם ללחוץ על הקישור "בדוק זכות הצבעה" שבתיבת הכלים. לאחר הזנת התאריך המתאים (תאריך תחילת ההצבעה), יש ללחוץ על הקישור "בצע בדיקה" ולחכות להצגת התוצאה. למידע טכני נוסף ראו כאן. משתמש שמקבל תשלום עבור כתיבתו מאבד את זכות הצבעתו. ראו פרטים בהמכלול:עריכה בתשלום. - דיון: בדף ההצבעה מתקיים דיון שבו מנסים הצדדים לשכנע איש את רעהו. יש לקיים דיון זה תוך שמירה על כבוד הדדי, ולא לגלוש לתקיפה אישית. בדיון רשאים להשתתף גם חסרי זכות הצבעה.
- הצבעה: ההצבעה נעשית באמצעות חתימה (ארבע טילדות) של המכלולאי בסעיף שהוא בוחר בו. לאחר החתימה ניתן להוסיף נימוק קצר, בן משפט או שניים. רצוי שלא להיכנס לדיון בעקבות נימוק כזה - מקומו של הדיון בסעיף "דיון" שבדף ההצבעה. כל זמן שההצבעה לא הסתיימה, ניתן לשנות דעה. כאשר מכלולאי משנה את הצבעתו, רצוי שלא ימחק כליל את הצבעתו הקודמת, אלא יעביר עליה
קו אופקי, כדי להבטיח שקיפות מלאה. - משך ההצבעה הוא שבוע. לאחר שחלף שבוע בדיוק מפתיחת ההצבעה, היא מסתיימת ויש לארכב אותה. קולות שנוספו בין תום השבוע לארכוב לא נחשבים. לדוגמה: אם ההצבעה נפתחה ביום שלישי בשעה 15:38, ייחשבו כל ההצבעות שנוספו עד יום שלישי שאחריו בשעה 15:37 (כולל הצבעות שנוספו ב-15:37). השעון הקובע הוא שעון ישראל כפי שמוצג במערכת מדיה-ויקי. ניתן להאריך את משך ההצבעה באם יש הסכמה כללית לכך.
- בנוסף, אם לאחר 48 שעות (לא כולל שבתות וחגים) יש רוב של 65% לפחות, ומפעיל מערכת הגיע למסקנה שנראה שהתוצאה ברורה, יוכל המפעיל לפעול ע"פ התוצאות המסתמנות, ובכל מקרה לא תיסגר ההצבעה עד תום השבוע, כדי לאפשר וידוא התוצאות הסופיות. כמובן שאם לבסוף השתנתה התוצאה, יפעלו כולם לפי התוצאה הסופית, ואם מפעיל כבר פעל אחרת - יתקן את פעולתו.
- תוצאת ההצבעה מתקבלת ברוב קולות של משתתפי ההצבעה. במקרה של תיקו ההצעה נופלת. בנושאים מסוימים נדרש רוב מיוחס. קולותיהם של נמנעים אינם נספרים. ישנן הצבעות שיש בהן בחירה מתוך מספר אפשרויות, ואז ההצבעה נעשית בשיטת שולצה. יש להחליט על שיטה זאת לפני פתיחת ההצבעה.
הצבעות נוספות
בנוסף להצבעות המתוארות לעיל, מתקיימות הצבעות נוספות, כדלקמן:
נושא | מקום ההצבעה |
הצבעות לבוט ההחלפות | אולם הדיונים של בוט ההחלפות |
הצבעות לבוט הקטגוריות | אולם הדיונים של בוט הקטגוריות |
הוספה למומלצים או הסרה מהמומלצים | דף ההצבעה של המומלצים |
ביטול הרשאת מפעיל | המכלול:ביטול הרשאה |
הצבעת אמון במפעיל מערכת (ביוזמת המפעיל) | המכלול:הצבעת אמון במפעיל מערכת |
הצבעת מפעיל נולד, למינויו של מפעיל חדש, שונה מכל ההצבעות דלעיל, בכך שההחלטה הסופית מתקבלת על ידי הביורוקרטים, כשתוצאת ההצבעה מהווה רק אחד התנאים.
סגנון הדיון
- לא כל נושא הוא עילה למלחמה.
- מותר להשתכנע מדברי האחר, אין בכך בושה.
- ראוי לגלות פתיחות וגמישות, לנסות להבין את דברי האחר, ולהתייחס אליהם באופן ענייני.
- להשתדל להימנע מוויכוח בין שניים, שבו הם חוזרים שוב ושוב על טענותיהם. לתת הזדמנות למכלולאים אחרים להביע דעתם, אולי לפשר, אולי לחדד, אולי להעמיק את הקרע - בכל מקרה, לגוון את השיחה, ובמיוחד לתת למתווכחים זמן לנוח, לישון לילה ולקום בבוקר עם מוח רענן.
- לזכור שהתכנסנו כאן כדי להילחם בבוּרוּת, ולא איש ברעהו.