המכון הלאומי לביוטכנולוגיה בנגב
המכון הלאומי לביוטכנולוגיה בנגב | |
מכון מחקר ואוניברסיטה ציבורית | |
---|---|
תקופת הפעילות | 2004–הווה (כ־20 שנה) |
בעלי תפקידים | |
מנכ"ל | ד"ר אסנת און (2020) |
צוות | 24 חוקרים (2020) |
מיקום | |
מיקום | באר שבע, ישראל |
המכון הלאומי לביוטכנולוגיה בנגב (שם רשמי: המכון הלאומי לביוטכנולוגיה בנגב בע"מ, באנגלית: The National Institute for Biotechnology in the Negev Ltd. (NIBN)) הוא מכון מחקר הממוקם באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, שהוקם בחסות אוניברסיטת בן-גוריון.[1][2]
המכון מתמקד במספר תחומים עיקריים: סרטן, מחלות זיהומיות, מחלות אוטואימוניות, ביוטכנולוגיה של החקלאות, מחלות גנטיות, מחלות מטבוליות ומחלות ניווניות של המוח (נוירודגנרציה).
המכון הלאומי לביוטכנולוגיה בנגב
המכון הלאומי לביוטכנולוגיה בבאר-שבע, שילוב בין מכון מחקר לחברה בע"מ מבקש לגשר בין המחקר שנעשה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב לתעשיית הביוטק ולהרחיב את אפשרויות התעסוקה בתחום בדרום. המכון הלאומי לביוטכנולוגיה הוא הפתרון של אוניברסיטת בן-גוריון לקידום פרויקטים בתחום מדעי החיים לקראת השלמת הוכחת היתכנות ויצירת עניין בקרב התעשייה.
חוקר המצטרף כחבר מכון מעתיק את מעבדתו, על כל צוותה, לבניין המכון, ושם עומדות לרשותו מעבדות חדישות, ציוד מתקדם, מימון המחקר, הכוונה וליווי הפרויקט מהנהלת המכון וצוותה. צוות המכון, מורכב מאנשים עם רקע מתעשיית הפארמה, המכיר היטב הן את האקדמיה והן את התעשייה, מגובה גם בתמיכה משפטית, ניהול כספים ותמיכה בנושא הקניין הרוחני.
חזון מקימי המכון הוא שרווחיו יושקעו חזרה במכון ובקידום מחקרים, וזאת למרות שאופן רשמי מדובר בחברה בע"מ. החוקר מתוגמל על פי נוהלי האוניברסיטה בנושא המסחור. רווחי המכון מושקעים חזרה בקידום המחקרים. המכון מעניק רישיון לפיתוח טכנולוגי לחברת פארמה גדולה שמצרפת המחקר לקו המוצרים שלה או למשקיע אשר מקים חברה ייעודית לפיתוח הטכנולוגיה, תמורת מניות בחברה ותמלוגים מפיתוח.
תכנון והקמה
ראש הממשלה האחד עשר אריאל שרון הצהיר על הקמת המכון כבר במאי 2001, שנים קודם לכן רתם נשיא האוניברסיטה, פרופ' אבישי ברוורמן, את הבנקאי דה-פיצ'וטו[3] לרעיון הקמת המכון. תקציבים הועברו למכון, אך הפרויקט לא התקדם בקצב שתוכנן.
ב-20 בנובמבר 2005 חתמו שר האוצר של מדינת ישראל, אהוד אולמרט, דה פיצ'וטו, ונשיא אוניברסיטת בן-גוריון, פרופ' אבישי ברוורמן, על התחייבות משותפת "לתמוך ולקדם עוד יותר" את המכון.
בשנת 2007 אישרה ממשלת ישראל בפני דה פיצ'וטו כי מדינת ישראל הקצתה 30 מיליון דולר להקמת המכון במסגרת אוניברסיטת בן-גוריון. לפיכך, במסגרת ההסכם המשולש, הקצו אוניברסיטת בן-גוריון ודה פיצ'וטו 30 מיליון דולר נוספים, בהשקעה כוללת של 90 מיליון דולר[4]
ב-26 במאי 2009 נחתם על ידי דה פיצ'וטו הסכם המאשר את מערכת היחסים המשולשת שהוכרז בעבר. בנימין בן אליעזר, שר התעשייה, המסחר והעבודה, פרופ' רבקה כרמי, נשיאת המכון, ופרופ' ברוורמן, השר לענייני מיעוטים (כעד).
ב-11 בנובמבר 2009 הוקם "המכון הלאומי לביוטכנולוגיה בנגב בע"מ" כחברה פרטית, באמצעות ההסכם התלת-צדדי בין ממשלת ישראל, דה פיצ'וטו, לבין אוניברסיטת בן-גוריון. בבעלות האוניברסיטה 56% ממניות המכון, כשיתר ה-44% מוחזקים בידי בני משפחתו של דה פיצ'וטו.
מאז הקמתו כחברה פרטית בשנת 2009, הפך ה-המכון הלאומי לביוטכנולוגיה בנגב בע"מ" למכון מחקר מוביל בנגב ובישראל כולה, עם תיק מחקר יישומי מגוון וחדשני, משאבים חדישים, כולל מעבדות וציוד מיוחד, עם למעלה מ-900 פרסומים מדעיים. 6 מיליון דולר הושקעו ברכישת מיקרוסקופ אלקטרוני ייחודי.
פרופ' ורדה שושן-ברמץ מופקדת הקתדרה לביואנרגטיקה ע"ש היימן קרייטמן, לקחה חלק פעיל בהקמת המכון הלאומי לביוטכנולוגיה בנגב, בו שמשה בין השנים 2004–2006 כמשנה למנהל המכון. שושן-ברמץ ליוותה את הקמת המכון במשך 4 שנים משלב התכנון ועד שלב ההקמה. שושן-ברמץ פיקחה על התפתחותם של אנשי המדע והתשתית של המכון לאורך כל שלב היצירה של המכון ובעשור שלאחר מכן.[5]
בין השנים 2006–2015 ניהלה את המכון הלאומי לביוטכנולוגיה.[6]
מבנה "המכון הלאומי לביוטכנולוגיה בנגב" תוכנן על ידי האדריכלים ברכה ומיכאל חיוטין בשנת 2015 [7][8].
קישורים חיצוניים
הערות שוליים
- ^ "המכון הלאומי לביוטכנולוגיה בנגב" checkid.co.il/company
- ^ התשובה הדרומית לעמק המוות? המכון הלאומי לביוטכנולוגיה בבאר-שבע, המכון הלאומי לביוטכנולוגיה בבאר-שבע מבקש לגשר בין המחקר שנעשה באוניברסיטת בן-גוריון לתעשיית הביוטק ולהרחיב את אפשרויות התעסוקה בתחום בדרום • בין הפרויקטים שעומדים בפני מסחור: שינוי תמהיל חיידקי פרות למניעת התחממות גלובלית ושיפור הבטיחות של תרופה מבטיחה לסרטן גלובס, גילי וינרב, 10 במאי 2019
- ^ אדגר דה פיצ'וטו, פילנתרופ ציוני שחי בשווייץ (2016-1929), הקים וניהל משנת 1969 את בנק "Union Bancaire Privée" (אנ') שהיה בבעלות משפחתו
- ^ הממשלה תשקיע 30 מיליון דולר במכון לביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון בנגב, מקורות ממשלתיים אומרים כי הבנקאי היהודי-שווייצי אדגר דה-פיצ'וטו, יו"ר בנק Union Bancaire Privee, ישקיע 30 מיליון דולר נוספים הארץ, ערן גבאי, 22 בנובמבר, 2005
- ^ פרוייקט חייה ורדה שושן-ברמץ - אבג עיתון אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, גיליון 101, מאי 2016, עמודים 13-12
- ^ מינויים חדשים בבן-גוריון ליאור ליוואק, 23 באוקטובר 2006
- ^ סקירה על בניין מעבדות ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן-גוריון, באתר 'חלון אחורי', 18 ביוני 2015 , מיכאל יעקובסון
- ^ פרס מפעל חיים יוענק לאדריכלים דן איתן, ברכה ומיכאל חיוטין, מיכאל יעקובסון 4 ביוני 2018, xnet
29916075המכון הלאומי לביוטכנולוגיה בנגב