הלס
הלס או הלאדה (ביוונית: Ελλάδα) היא ההאנשה המדינית, תרבותית ולאומית של יוון לכל דורותיה.[1]
יוון העתיקה
הלס הייתה ללא ספק ההאנשה הלאומית הראשונה של עם, אם כי יצירות על דף שייצגו אותה לא נשמרו או אבדו במהלך ההיסטוריה. ידוע בזמן יוון העתיקה כבר היו שתי אלגוריות ידועות של הלס, למרות העובדה שבתקופה הקלאסית - כשהיא מיוצגת - הלס הייתה מיוצגת כאלגוריה של ערי-מדינות עצמאיות. במצבים בהם כל היוונים התאחדו יחדיו תחת איום והתעוררה תחושת שייכות לתרבות היוונית (פאן-הלניזם), אז הלס הייתה מויצגת כאנשת יוון בכללותה, כפי שקרה במהלך מלחמות יוון-פרס.
מונומנטים ופסלים שנשתמרו
הגיאוגרף פאוסניאס טען כי הלס וסלמיס (פטרונית האי סלמיס) פוסלו על הקירותיו החיצוניים של מקדש זאוס באולימפיה, זאת כדי להנציח את ניצחון היוונים נגד הפרסים בקרב סלמיס. הייצוג השני היה פסל ברונזה ענק של הלס לצד ארטה.
המאה ה-19
בעקבות עצמאות יוון מהאימפריה העות'מאנית, לאחר מלחמה ארוכה שהסתיימה בשנת 1830, צצו גם שני ייצוגים אמנותיים של האלגוריה, הפעם בציור. המהפכה ביוון הפכה לאירוע שמשך תשומת לב בינלאומית, שכן יוון, בזכות ההיסטוריה, הפילוסופיה שלה ומכיוון שנחשבה לערש המערב, הייתה מדינה נערצת ונחקרה במשך מאות שנים. כאשר היוונים התמרדו כנגד שלטון האימפריה העות'מנית לאחר שהיו תחת שלטונה למשך יותר מ-400 שנה מתנדבים אירופאים ואמריקאים הגיעו לעזרתם של היוונים.[2] המשורר האנגלי המפורסם לורד ביירון השתתף במלחמה ועזר ליוונים והצייר הצרפתי המפורסם אז'ן דלקרואה צייר ייצוג של הלס בחורבות מיסולונגי, שם לורד ביירון עצמו איבד את חייו. הציור השני צויר על ידי הצייר היווני תאודורוס וורזאקיס. לבסוף, הלס הופיעה גם בכרזות תעמולה ובקריקטורות פוליטיות בעיתונים.
תיאור
הלס מתוארת בדרך כלל כאישה שלובשת בגדים פשוטים הדומים לבגדים יווניים קדומים. על ראשה היא עונדת כתר או זר העשוי מענפי זית, כגון עטרת עלי-הדפנה בימי רומי.
הערות שוליים
- ^ https://books.google.co.il/books?id=DZj9YGF12N8C&pg=PA102&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
- ^ Gordon, Thomas History of the Greek Revolution Kessenger Publishing 2004 Enlaces externos
31374506הלס